Roketa setá recepty

Veľa ľudí, ktorí s touto rastlinou nemajú skúsenosť, sa pýta, ako chutí roketa a na čo sú jej listy vlastne dobré. Pre priamu konzumáciu sú najvhodnejšie mladé rastlinky, ktoré zožnete po 6 až 8 týždňoch od výsevu. Tie majú mierne pikantnú, reďkovkovú chuť, ktorá skvele doplní akýkoľvek zeleninový šalát. Na rozdiel od rukoly má ale roketa siata chuť menej ostrú a výraznú.

Pokiaľ ide o využitie rokety, nielen že sa stala obľúbeným základom zeleninových šalátov, ale hodí sa skvele aj ako príloha k mäsu alebo k morským plodom. Gurmáni ju majú radi napríklad s marinovanými krevetami, poslúži ale aj ako výborná prísada do hamburgerov.

Keďže má táto rastlina tendenciu vädnúť pri tepelnom spracovaní, konzumuje sa predovšetkým čerstvá. Často sa kombinuje aj s inými zelenými šaláty, dokáže ozvláštniť cestovinové pokrmy, používa sa na pizzu alebo do sendvičov a ľudia ju radi pridávajú tiež na omeletu alebo miešané vajíčka.

Jednoduchý šalát z rokety

Ak si chcete pripraviť veľmi rýchlu a jednoduchú desiatu, ktorá nie je nijako zložitá na prípravu, budete k tomu potrebovať:

  • listy rokety,
  • jarnú cibuľku,
  • ďalšiu zeleninu podľa chuti,
  • soľ,
  • citrónovú šťavu,
  • olivový olej.

Najprv dôkladne opláchneme roketu pod tečúcou vodou, necháme ju odkvapkať a vložíme do pripravenej misy. Potom umyjeme zeleninu, ktorú nakrájame na drobnejšie kúsky, a to isté urobíme aj s jarnou cibuľkou. Všetko prisypeme do misy k rokete, kde šalát dochutíme pomocou soli (prípadne i korenia), citrónovej šťavy a olivového oleja.

Ak túžite šalát z rokety niečím ozvláštniť, oplatí sa pridať napríklad tuniaka, šampiňóny, oriešky alebo zrniečka granátového jablka. Niektorí ľudia potom preferujú dochutenie šalátu balzamikovým octom alebo napríklad vlastnoručne vyrobeným dresingom. Kreativite sa tu medze nekladú a všetko záleží len na vašich chuťových bunkách.

Cestovinový šalát s roketou

Ľudia si veľmi pochvaľujú tiež to, ako skvele dokáže ozvláštniť roketa recept na akékoľvek cestoviny. Na jednoduchý cestovinový šalát s roketou budete potrebovať:

  • 200 g cestovín,
  • 4 paradajky,
  • 3 hrsti rokety,
  • 100 g syra feta,
  • 1 lyžicu olivového oleja,
  • soľ a korenie.

Cestoviny najprv uvaríme v osolenej vode podľa návodu. V medzičase si opláchneme roketu a paradajky, ktoré nakrájame na drobnejšie kúsky. Akonáhle cestoviny scedíme a necháme vychladnúť, zmiešame ich v mise s nakrájanými paradajkami a roketou. Potom pridáme nadrobno nasekaný syr feta (alebo iný druh podľa chuti), všetko následne ochutíme drveným korením, pridáme olivový olej a premiešame. Šalát potom podávame za studena.

Pesto z rokety

Chcete si vyrobiť svoje vlastné pesto? Aj tu sa vám budú mladé lístky rokety siatej výborne hodiť. Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:

  • zhruba 3 hrsti rokety,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 5 lyžíc olivového oleja,
  • 3 lyžice vlašských orechov,
  • 1 lyžicu slnečnicových semienok,
  • 3 lyžice parmezánu,
  • soľ a čerstvý korenie.

Mladé roketové listy najprv dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou. Spoločne s vlašskými orechmi, slnečnicovými semienkami a cesnakom potom všetko vložíme do mixéra, pridáme parmezán, osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme olivový olej a všetko dôkladne mixujeme tak dlho, kým nevznikne hladké pesto. Podľa chuti potom môžeme pridať viac soli, korenia alebo olivového oleja.

Hotové pesto sa hodí napríklad na čerstvú bruschettu, na toasty či jednohubky. Jedná sa ale aj o skvelú prísadu do rôznych cestovinových receptov. Niekto ho používa do šalátov, existuje ale aj recept na chlieb s pestom.