Poznáte vtáčinec žabinec iba ako nepríjemnú burinu, ktorej sa nejde jednoducho zbaviť, a vôbec si neviete predstaviť, ako by ste túto rastlinu využili v kuchyni? Aj keď sa to možno nezdá, v skutočnosti dokáže vtáčinec žabinec varenie skvele obohatiť a navyše má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Prezradíme, aké recepty z vtáčinca žabinca by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.
Vtáčinec žabinec v kuchyni
Objavil sa u vás na záhrade vtáčinec prostredný, ktorému sa ľudovo hovorí aj vtáčinec žabinec, hadia pusa alebo napríklad kurí mor? V tom prípade už určite premýšľate o tom, ako by ste sa tejto husto rozvetvenej a plytko koreniacej burinovej rastliny čo najrýchlejšie zbavili. Záhradkári jej prítomnosť totiž obvykle považujú za pohromu, pretože bráni ostatným plodinám v raste a nedá sa ľahko zlikvidovať.
Hoci to mnohí nevedia, vtáčinec žabinec nemusí byť na vašej záhrade iba nechceným návštevníkom. Táto rastlina totiž v skutočnosti obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a vďaka tomu sa dá použiť napríklad ako základ rôznych liečivých nálevov, na výrobu domácej kozmetiky, ktorá regeneruje pleť a dodáva jej potrebné živiny, alebo ako skvelé kŕmenie pre vtáctvo.
Okrem toho si potom vtáčinec žabinec našiel svoje využitie aj v kuchyni. Ide o jeden z obľúbených druhov divokého korenia, ktoré sa dá zbierať vo voľnej prírode a pre konzumentov predstavuje zásobáreň cenných látok. Pri varení sa pritom používa celá mladá nadzemná časť vtáčinca, ktorá sa obvykle zbiera ešte pred rozkvetom, alebo potom na začiatku kvitnutia. Staršie rastliny by totiž mohli byť mierne horkasté.
Vtáčinec žabinec: recepty
Medzi najobľúbenejšie recepty, ktoré si môžete s pomocou tejto burinnej rastliny pripraviť, patrí určite šalát z mladého vtáčinca žabinca. Ten si ľudia chvália pre jeho lahodnú, sladkastú chuť, ktorá pripomína mladé hrachové struky alebo napríklad mladú kukuricu. Navyše je jemný a chrumkavý, takže konzumentov rozhodne len tak neomrzí.
Pokiaľ navyše nemá človek práve po ruke listový šalát, dokáže ho vtáčinec žabinec skvele nahradiť, a dobrou správou je, že sa dá kombinovať nielen so všetkými listovými šalátmi, ale aj so strúhanou mrkvou, reďkovkami, paprikou alebo uhorkami. Šalát sa potom dá doplniť aj o listy šťaveľa alebo púpavy a je dobrý so zálievkami francúzskeho typu. Neodporúča sa naopak prelievať ho zálievkami z majonézy a zo smotany, pretože sú príliš ťažké.
Ďalej potom ľudia túto bylinu využívajú napríklad na prípravu polievok, nátierok alebo plniek a sypú ju na zemiaky, do kuskusu, na cestoviny, na vaječné pokrmy alebo napríklad na chlieb s maslom. Okrem toho sa vtáčinec žabinec používa aj ako základ pre zelené smoothie, ktoré zaujme svojou netradičnou chuťou. Podobne ako medvedí cesnak sa z neho potom dá pripraviť aj lahodné pesto.
Aby toho nebolo málo, vtáčinec žabinec sa môže stať obľúbenou prísadou rôznych zeleninových zmesí, výborne funguje aj ako alternatíva klasického špenátu a hodí sa dokonca aj ako príloha k mäsu. Pokiaľ sa však tepelne spracováva, je dobré pridávať vtáčinec žabinec až na poslednú chvíľu, pretože inak stratí väčšinu zo svojich prospešných látok.
Liečivé recepty z vtáčinca žabinca
Kvitnúca vňať vtáčinca žabinca sa hojne zbiera hlavne od konca apríla (hoci táto bylina pri miernejších zimách rastie pokojne aj pod snehom a môže tak vykvitať aj skôr). Potom sa dá zužitkovať hlavne pri výrobe vtáčincovej šťavy. Tú ľudia konzumujú bez akýchkoľvek úprav, ale často aj v kombinácii s medom, ktorý jej chuť čiastočne zjemní (v takom prípade sa hodí napríklad na liečbu nádchy a kašľa).
Vtáčincová šťava sa užíva pred jedlom až štyrikrát denne, a to hlavne ako liečivý prostriedok. Údajne by totiž mala prečistiť ľudský organizmus, podporuje trávenie, povzbudzuje činnosť obličiek a má pozitívny vplyv aj na krvotvorbu. Okrem toho sa však využíva aj ako liek na rôzne ekzémy a dajú sa z nej pripraviť obklady, ktoré uľavia od problémov pacientom riešiacim s lupienkou a ďalšími kožnými problémami.
Vtáčik žabinec: šalát
Jedným z najobľúbenejších receptov, na ktoré záhradkári nedajú dopustiť, je vtáčincový šalát. Ten si každý môže pripraviť podľa svojej chuti, pričom samozrejme závisí od toho, čo má človek práve v kuchyni po ruke. Vyskúšať však môžete nasledovný variant, na ktorého prípravu budete potrebovať:
- listy vtáčinca žabinca,
- ľadový šalát,
- jarnú cibuľku,
- cherry paradajky,
- papriku,
- lúčinu,
- olivový olej,
- jablkový ocot,
- soľ a korenie.
Do misy si pripravte vtáčinec žabinec (natrhané horné časti rastliny, ktoré sú čerstvé a chrumkavé) a pridajte na menšie kúsky nakrájaný ľadový šalát. Potom zmes doplňte o nakrájané cherry paradajky, nakrájanú jarnú cibuľku a nakrájanú papriku. Všetko potom osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom, prelejte trochou jablčného octu a dobre premiešajte. Na záver pridajte lučinu a môžete sa pustiť do jedla. Pokiaľ máte radi kozí syr, môžete ho použiť namiesto lučiny.
Sirup z vtáčinca žabinca
Pokiaľ si chcete pripraviť sirup z vtáčinca žabinca, najprv si nachystajte čerstvú žabincovú šťavu, a to tak, že túto bylinu odšťavíte v odšťavovači alebo rozmixujete pomocou mixéra (s trochou vody). Následne šťavu nechajte prejsť varom, a akonáhle vychladne zhruba na izbovú teplotu, vmiešajte do nej med. Tento sirup potom uložte do chladničky, kde vydrží aj niekoľko mesiacov.
Polievky z vtáčinca žabinca
Hoci nejde o príliš rozšírené recepty, vtáčinec žabinec je možné pridať aj do mäsového či zeleninového vývaru a pomôže aj so zahustením polievok, ako je zemiaková polievka alebo polievka zo strukovín. V tomto prípade sa však pridáva až tesne pred dokončením, aby sa vtáčinec príliš nerozvaril. Bylinu teda stačí vyprať a do polievky prisypať zhruba na záverečných 5 minút.
Aby toho nebolo málo, pripraviť si môžete aj polievku s vtáčincom žabincom, ktorej základom bude bešamel (svetlá omáčka používaná hojne vo francúzskej kuchyni). Akonáhle si ho pripravíte, rozrieďte ho na hustotu polievky, povarte a na záver prihoďte aj vňať vtáčinca žabinca. Ďalej už polievku nevarte, aby z nej nevyprchali cenné živiny. Nezabudnite ju však okoreniť soľou, čiernym korením alebo napríklad muškátovým kvetom.
Pleťová maska z vtáčinca
Ak chcete pripraviť regenerujúcu pleťovú masku zo žabinca, môžete tiež vyskúšať niekoľko rôznych receptov. Na prvú z nich budete potrebovať iba čerstvú vtáčincovú vňať, ktorú rozmixujete s dvoma lyžicami kyslej smotany. Tento krém potom naneste na tvár a dekolt a nechajte ho zhruba 20 minút pôsobiť, kým ho dôkladne opláchnete.
Ďalším variantom, ako si pripraviť vtáčincovú pleťovú masku, je rozmixovať malé množstvo vňate s vodou a trochou medu (prípadne aj s troškou pohánkovej múky, ktorá zmes zahustí). Potom pleťovú masku naneste na tvár a nechajte ju tu účinkovať zhruba 30 minút. Všetko následne starostlivo zmyte, pričom pokožka by mala byť na dotyk hladká.