Hoci vám meno roketa siata možno nič nehovorí, o rukole ste už určite počuli. Zrejme vás to prekvapí, ale jedná sa o dva veľmi podobné typy listovej zeleniny, ktoré sa v poslednej dobe stále častejšie používajú ako základ šalátov alebo príloha k mäsitým pokrmom. Okrem výbornej chuti však roketa siata vyniká tiež obsahom vitamínu C a ďalšími liečivými účinkami.
Čo je vlastne roketa siata?
Rastlina roketa siata (Eruca sativa) je stredne vysoká, bohato vetvená a olistená bylina, ktorú si záhradkári na našom území často pletú s príbuzným druhom, čo je rukola (Rucola selvatica). Hoci sú si tieto rastliny chuťovo veľmi podobné a obe patrí do čeľade kapustovitých, v skutočnosti ide o dva odlišné rody.
Roketa sa od rukoly líši predovšetkým tvarom listov, podľa ktorých ich od seba môžete na prvý pohľad rozoznať. Zatiaľ čo u rokety siatej sú oválnejšie, listy rukoly sa vyznačujú ostrým vykrajovaním. Odlišné sú však aj kvety týchto rastlín. Roketa je bielo kvitnúce jednoročná, rukola potom trvalka, ktorá sa vyznačuje výrazne žltými okvetnými lístkami a máva tiež výraznejšie (pikantnejšiu) chuť.
Ak chcete použiť názov roketa siata anglicky, najčastejšie sa stretnete s označením rocket, garden rocket či arugula, pričom na niektorých miestach sa používajú aj mená ruchetta, roquette alebo rucola. Klasická rukola sa potom obvykle ukrýva pod názvom wild rucola.
Na niektorých miestach sa dodnes môžete stretnúť aj s menom Eruca vesicaria, pod ktorým bola táto bylina pôvodne známa po celom svete. Poddruh Eruca sativa, ktorý rastie v strednej Európe a teda aj v Českej republike, však bol neskôr vydelený a uznaný za samostatný druh.
Ako vyzerá roketa siata?
Roketa siata je jednoročná bylina, ktorá je hladkoplodá alebo len veľmi riedko chlpatá. Má priamu, rozvetvenú lodyhu, ktorá vyrastá z tenkého koreňa a väčšinou dosahuje výšku až 60 centimetrov. Listy rukoly majú svetlo zelenú farbu a vyrastajú nielen v prízemnej časti rastliny, ale aj priamo na lodyze. Bývajú zhruba 7 až 15 centimetrov dlhé a 3 až 5 centimetrov široké.
Charakteristickým znakom rokety siatej sú štvorčlenné, krémové až svetlo žlté korunné kvety, ktoré v priemere dosahujú veľkosť 15 až 25 milimetrov a rozkvitajú zvyčajne v období od júna do augusta. Pokiaľ ide o ich tvar a odtieň, vyrastajú na stopkách v racemosus kvetenstvo, mávajú fialové žilkovanie a postupne belejú.
Plody rokety siate sú vzpriamené šešule, ktoré rastú na hrubých stopkách, majú elipsoidný či šabľovitý tvar a ich dĺžka dosahuje približne 20 až 30 milimetrov. V puzdrách sa potom ukrývajú hnedé či červenkasté guľovité semená, ktoré sú asi 2,5 milimetra veľké, hladké a rozmiestnené v dvoch radoch.
Výskyt
Roketa siata je zelenina, ktorá pochádza zo Stredomoria a nadväzujúcich oblastí v juhozápadnej Ázii či Makaronézii. Ľudia ju pôvodne považovali za burinnú rastlinu, pretože sa jej dobre darilo predovšetkým v porastoch obilnín a ľanu. S týmito semenami potom bola rukola zavlečená tiež na indický subkontinent, do juhovýchodnej Ázie, do južnej Afriky, do Severnej Ameriky alebo do Austrálie.
Na našom území je roketa siata rastlina, ktorú ľudia stále považujú za pomerne mladý a nie príliš rozšírený neofyt. Počas 19. storočia ju z krajín okolo Stredozemného mora privážali do slovenských záhrad, kde ju záhradkári pestovali ako pochutinu. Odtiaľ postupom času unikala tiež do voľnej prírody, kde sa objavila prvýkrát okolo roku 1900.
Roketa siata: využitie a účinky
Asi nie je nutné vysvetľovať hlavný dôvod, prečo pestovať rukolu siatu. Veľa ľudí túto listovú zeleninu miluje, pretože sa z nej dá pripraviť obrovské množstvo nápaditých pokrmov. Okrem toho, že táto aromatická bylina skvele chutí, má však aj ďalšie využitie. Podľa lekárov totiž ovplyvňuje roketa siata zdravie človeka veľmi priaznivým spôsobom.
Aké má teda roketa použitie? Zatiaľ čo mnohí si pochvaľujú hlavne jej chuť, lekári vyzdvihujú hlavne priaznivé vlastnosti pre ľudský organizmus. Roketa totiž obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ale aj ďalších vitamínov a minerálov. Čerstvé lístky sú napríklad skvelým zdrojom vápnika, horčíka a železa. Okrem toho má roketa siata liečivé účinky v podobe stimulácie zažívania, podporuje chuť do jedla, čistí krv a významný je aj jej diuretický efekt.
Aby toho nebolo málo, v antike niektorí ľudia považovali rukolu za afrodiziakum. Rímsky básnik Vergilius dokonca o tejto rastline vyhlásil, že podnecuje sexuálnu túžbu, čo bolo zrejme dôvodom, prečo bolo pestovanie rokety v stredovekých kláštoroch prísne zakázané. Dodnes však ľudia rukolu konzumujú, pretože posilňuje imunitný systém a pomáha pri detoxikácii pečene.
Pokiaľ ide o semená rokety siatej, tie obsahujú takmer 30% oleja, ktorý v sebe ukrýva sedem mastných kyselín. Zastúpenie týchto mastných kyselín je uvedené v nasledujúcom prehľade:
- erukovej (44,7%),
- olejová (15,1%),
- linolénová (14,7%),
- linolová (8,3%),
- eikosenová (7,4%),
- palmitová (5,1%),
- stearová (1,3%).
Vzhľadom k tomu, že olej zo semien rukoly siatej obsahuje veľké množstvo kyseliny erukovej, ktorá je pre ľudský organizmus škodlivá, našiel svoje využitie prevažne v priemysle. Tam si ľudia túto surovinu cenia obzvlášť kvôli jej veľkej stabilite pri vysokých teplotách, ale aj pre tekutosť oleja pri nízkych teplotách a jeho dobrú oxidačnú stabilitu.
Z toho dôvodu sa olej zo semien rukoly najčastejšie používa na výrobu priemyselných mazadiel, fermežou, čistiacich a pracích prípravkov, tlačiarenských farieb alebo napríklad aditív do plastov. V stredoeurópskych podmienkach sa síce pestovania rokety pre technické účely neoplatí, v Ázii je však táto rastlina veľmi obľúbená, pričom na najväčších plochách sa pestuje v Indii.
Čo je roketa siata?
Roketa siata (Eruca sativa) je jednoročná, stredne vysoká bylina, ktorá je bohato vetvená a olistená. Jej byľ vyrastá z tenkého koreňa a väčšinou dosahuje výšku až 60 centimetrov. Listy rukoly majú svetlo zelenú farbu, bývajú zhruba 15 centimetrov dlhé a rastú v prízemnej časti byliny, ale aj priamo na lodyze. Typickým znakom sú potom štvorčlenné, krémové až svetlo žlté korunný kvety, ktoré rozkvitajú od júna do augusta.
🌱 Ako sa roketa siata líši od rukoly?
Mnohí záhradkári si zamieňajú rukolu siatu s rukolou. Hoci sú si tieto rastliny podobné, obe patrí do čeľade kapustovitých a majú aj podobnú chuť, v skutočnosti ide o dva rôzne rody. Roketa sa od rukoly líšia hlavne tvarom listov, ktoré sú oválnejšie, zatiaľ čo u rukoly majú naopak ostré vykrajovanie. Ďalším odlišným znakom sú potom kvety, ktoré majú u rukoly výrazne žltú farbu.
🌱 Aké má roketa siata využitie?
Hlavným dôvodom, prečo ľudia pestujú rukolu siatu na záhradke, v byte alebo napríklad na balkóne, je skutočnosť, že sa skvele hodí ako základ zeleninových šalátov alebo príloha k mäsu. Táto aromatická bylina totiž skvele chutí a navyše je aj zdravá. Zo semien rokety siate sa tiež vyrába olej, ktorý sa následne používa na výrobu priemyselných mazadiel, čistiacich a pracích prostriedkov, tlačiarenských farieb alebo aditív do plastov.
🌱 Aké má roketa siata liečivé účinky?
Konzumácia rokety siate má veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus. Táto rastlina totiž obsahuje veľké množstvo vitamínu C a čerstvé listy sú skvelým zdrojom vápnika, horčíka a železa. Aby toho nebolo málo, roketa tiež stimuluje zažívanie, podporuje chuť do jedla, čistí krv a má močopudný efekt.