Podarilo sa vám na záhrade vypestovať bohatú úrodu šťavnatých reďkoviek? V tom prípade určite premýšľate, ako si s touto zeleninou v kuchyni poradiť, aby si pochutnala celá vaša rodina. Poradíme, ako spracovať reďkovky v čerstvom stave, čo sa dá urobiť z reďkoviek, ak ich chcete tepelne upraviť, a ako pripraviť skvelú reďkovkovú nátierku alebo polievku.
Prečo pestovať reďkovky?
Hoci je niektorým ľuďom pálčivá chuť reďkoviek nepríjemná, táto zelenina si dnes získava stále väčšiu obľubu. Dôvodom je hlavne veľké množstvo zdraviu prospešných živín, ktoré reďkovky obsahujú, ale aj skutočnosť, že ide o nízkokalorickú surovinu. Na 100 gramov jedlej časti tu totiž pripadá iba 15 kilokalórií, čo z reďkoviek robí populárne jedlo osôb, ktoré sa snažia zhodiť prebytočné kilá.
Okrem toho potom reďkovky obsahujú aj horčičné oleje, ktoré pomáhajú chrániť rastlinu pred rôznymi škodcami, ale zároveň majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. Ďalej zahŕňajú bielkoviny, vlákninu, rôzne minerálne látky, ako je draslík, horčík, železo alebo vápnik, a sú tiež bohatým zdrojom vitamínov, kam patrí predovšetkým vitamín E, vitamín A alebo vitamíny z radu B.
Vďaka svojmu zloženiu majú reďkovky pozitívny vplyv na ľudský organizmus, čo zahŕňa hlavne ich antimikrobiálne a protiplesňové účinky. Všeobecne pomáhajú v boji s nadúvaním a chronickými hnačkami, riedia hlieny a uľahčujú odkašliavanie, posilňujú imunitu a pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru. Zároveň bránia vzniku obličkových, močových a žlčových kameňov a podporujú prekrvovanie.
Úroda reďkoviek
Vegetačná doba reďkoviek sa pohybuje v rozmedzí od 30 do 40 dní, ale vždy samozrejme záleží na počasí a pestovateľských podmienkach. Táto zelenina teda rastie pomerne rýchlo, vďaka čomu sú potom jej buľvy a hľuzy chrumkavé a krásne šťavnaté. Jednotlivé reďkovky sa pritom zberajú postupne, keď dorastajú, a to konkrétne 4 až 8 týždňov po výseve.
Ako skladovať reďkovky?
Chuťovo sú vždy najlepšie čerstvé reďkovky (ideálne práve odtrhnuté zo záhradky), ktoré tiež obsahujú najväčšie množstvo vitamínov a účinných látok. Ich nevýhodou je však skutočnosť, že sa nedajú príliš dlho skladovať a rýchlo vädnú. Práve z toho dôvodu sa odporúča reďkovky spracovať čo najrýchlejšie, či už ich vypestujete sami, alebo ich kúpite v supermarkete.
Pokiaľ sa rozhodnete reďkovky využiť v kuchyni, s ich prípravou by ste si rozhodne nemali dávať na čas. Keď ich totiž necháte dlhšiu dobu ležať rozkrájané alebo napríklad nastrúhané, stratia svoju špecifickú vôňu i chuť a klesne množstvo látok prospešných pre vaše zdravie. Ak tomu chcete zabrániť, spracujte reďkovky okamžite, alebo ich naložte, vďaka čomu vydržia dlhšie.
Ak chcete reďkovky skladovať v chladničke, odporúča sa zabaliť zeleninu do vlhkej utierky alebo ju nechať v pootvorenom plastovom vrecku, vďaka čomu tu vydrží v dobrom stave niekoľko dní. Zároveň by ste reďkovkám mali ponechať stopky (aspoň 1 centimeter dlhé), čo ich trvanlivosť predĺži. Ak nakupujete túto zeleninu v obchode, dbajte na to, aby boli reďkovky čerstvé, pevné a zdravé.
Hoci sa budete o reďkovky dobre starať, môže sa stať, že trochu povädnú. Ak sa scvrknú, môžete ale situáciu zachrániť tým, že ich namočíte v studenej vode. Tým zeleninu osviežite, takže by po niekoľkých hodinách mala znovu získať svoj plný tvar aj príjemnú chrumkavosť.
Reďkovky v kuchyni
Táto zelenina si vďaka svojim jedinečným vlastnostiam našla uplatnenie predovšetkým v gastronómii, kde sa najčastejšie spracovávajú buľvy a hľuzy, ktorých šupka môže mať rôzne sfarbenie, ale pomerne ľahko sa dajú zužitkovať aj mladé listy. Ľudia si pritom reďkovky obľúbili hlavne vďaka ich špecifickej chuti a vôni, na čo majú výrazný vplyv pestovateľské podmienky (hlavne množstvo vlahy) a rozmary počasia.
Zatiaľ čo väčšie reďkovky bývajú skôr vodnaté a menej pálčivé, tie menšie (pestované v teplejších mesiacoch) sa naopak často vyznačujú veľkou štipľavosťou. Svoju rolu tu ale samozrejme zohráva aj pestovaná odroda. Keď potom reďkovky olúpete, ich pálivosť sa čiastočne zníži. To isté sa ale stane aj vo chvíli, keď sa rozhodnete danú zeleninu tepelne upraviť.
Najlepšie recepty z reďkoviek
Všeobecne sa reďkovky najčastejšie konzumujú v surovom stave, pretože tepelnou úpravou strácajú svoju typicky štipľavú chuť a znižuje sa aj množstvo zdraviu prospešných látok v tejto zelenine obsiahnutých. Než sa do nich ale pustíte, vždy by ste mali reďkovky starostlivo umyť a očistiť, zbaviť ich stoniek aj korienkov a prípadne ich tiež olúpať (hlavne v prípade čiernej reďkovky).
Potom už môžete s touto zeleninou naložiť, ako uznáte za vhodné. Reďkovky sa dajú jesť celé, nakrájané na menšie kúsky alebo napríklad nastrúhané. Samy o sebe majú typicky štipľavú chuť, za ktorú sú zodpovedné obsiahnuté horčičné oleje, ktorým lekári pripisujú celý rad zdravotných benefitov. Pálčivú príchuť potom ešte zvýrazníte tým, keď zeleninu posolíte.
Ak si chcete pripraviť jednoduchý pokrm plný vitamínov, ideálny bude obyčajný chlieb s maslom a reďkovkami nakrájanými na plátky, ktoré môžete ešte máličko posoliť. Táto zelenina sa ale pridáva aj na rôzne sendviče, chlebíčky alebo jednohubky, predstavuje obľúbenú prísadu do šalátov a zároveň sa hodí aj ako príloha k mäsu.
Z reďkoviek a ďalšej zeleniny sa niekedy pripravuje aj skvelý tatarák a veľmi často sa pridávajú do rôznych tvarohových alebo vajíčkových nátierok, ktorým dodajú chrumkavosť a sviežosť. Okrem toho môžete pomocou tejto suroviny obohatiť klasický zemiakový šalát, a ak máte chuť na niečo sladšie, skúste reďkovky pridať do ovocného šalátu s pomarančmi.
Aby toho nebolo málo, reďkovky sa samozrejme dajú aj tepelne spracovať. Vyskúšať môžete napríklad reďkovkovú polievku, reďkovkovú omáčku alebo zapečené reďkovky na mnoho rôznych spôsobov. Okrem plodov potom môžete ako prísadu do šalátov použiť aj kvety reďkoviek alebo napríklad ich mladé listy. Tie sa navyše hodia ako korenie a pripravujú sa aj ako špenát.
Reďkovková nátierka
Ak hľadáte rýchle recepty z reďkoviek, ktoré zvládne pripraviť aj úplný začiatočník, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť skvelú reďkovkovú nátierku. Existuje pritom celý rad spôsobov, ako sa robí reďkovková nátierka, a je teda iba na vás, ktorý z nich si vyberiete. Fantázii sa medze rozhodne nekladú, takže môžete v kuchyni s touto surovinou experimentovať, ako uznáte za vhodné.
Obľúbená je napríklad jednoduchá reďkovková nátierka s tvarohom. Ako ju pripraviť? Najprv si vezmite zväzok reďkoviek, jednotlivé hľuzy umyte, očistite a nastrúhajte nahrubo. Potom zlejte prebytočnú vodu a pridajte najemno nasekanú jarnú cibuľku a 120 gramov nízkotučného tvarohu. Na záver všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a dobre premiešajte. Pridať môžete aj trochu citróna alebo nasekané bylinky. Následne nátierku podávajte s čerstvým pečivom.
Skvelú kombináciu však predstavujú aj reďkovky s vajíčkom. Ak chcete vyskúšať tento druh nátierky, najskôr si uvarte 2 vajcia, ktoré je následne potrebné olúpať a nahrubo nastrúhať. Medzitým si očistite zväzok reďkoviek, ktoré potom nastrúhate k pripraveným vajíčkam. K tomu pridajte trochu majonézy (a prípadne tvarohu či bieleho jogurtu), soľ, korenie a trochu nasekané pažítky a všetko dobre premiešajte. Ak máte radi plesňový syr, môžete do nátierky nastrúhať aj trochu nivy.
Reďkovkový šalát
Aj v tomto prípade sa vašej kreativite a chuťovým bunkám medze nekladú, takže si môžete šalát z reďkoviek pripraviť v mnohých rôznych variáciách. Najjednoduchšie je vziať zväzok reďkoviek, ktoré je následne potrebné umyť, očistiť a nakrájať na malé kocky. Potom ich v miske zmiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, ochuťte soľou, korením a trochou citróna a pokvapkajte olivovým olejom. Tak získate jednoduchý šalát, ktorý sa skvele hodí napríklad ako príloha k mäsu.
Ďalším variantom je reďkovkový šalát s vajíčkom, na prípravu ktorého budete potrebovať 8 vajec, 2 zväzky reďkoviek a 2 šalotky. Najprv uvarte vajcia natvrdo, schlaďte ich v studenej vode, olúpte a nakrájajte na menšie kocky. Medzitým si očistite reďkovky a nakrájajte ich na štvrtiny, potom olúpte a nakrájajte šalotku a všetko vložte do pripravenej misy. K tomu potom pridajte majonézu (alebo prípadne biely jogurt), soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy a všetko dobre premiešajte.
Ľahký reďkovkový šalát potom pripravíte tak, že vezmete 2 alebo 3 zväzky reďkoviek, ktoré očistíte, umyjete a nakrájate na drobné rezančeky. K nim potom pridáte dresing, ktorý sa skladá z jedného téglika kyslej smotany, jednej lyžičky cukru, štipky soli a citrónovej šťavy podľa chuti. Všetko potom už stačí zmiešať dohromady a nechať nejaký čas odpočívať v chladničke, pretože tento šalát je najlepšie studený.
Reďkovková polievka
Neviete si rady, ako pripraviť reďkovky, a chceli by ste svoju rodinu alebo priateľov prekvapiť nejakým netradičným receptom? V tom prípade skúste reďkovkovú polievku, ktorá svojou chuťou zaujme každého, kto ju okúsi. Aj tu pritom existujú rôzne recepty, podľa ktorých môžete postupovať. Podľa nášho receptu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 2 zväzky reďkoviek,
- 1 zväzok petržlenovej vňate,
- 1 cibuľu,
- 1 strúčik cesnaku,
- 4 zemiaky,
- 2 lyžice masla,
- 200 mililitrov smotany na šľahanie,
- 800 mililitrov zeleninového vývaru,
- soľ a korenie na dochutenie.
Najprv si v hrnci rozpustite maslo, na ktorom potom speníte nadrobno nakrájanú cibuľu. K tomu prilejte zeleninový vývar a pridajte olúpané zemiaky nakrájané na kocky. Tie varte, kým nebudú mäkké, a potom ich z hrnca vyberte. Medzitým si umyte a očistite reďkovky, ktoré potom pokrájajte na menšie kúsky. Spolu so zemiakmi a strúčikom cesnaku ich následne rozmixujte.
Pripravené pyré osoľte a okoreňte podľa chuti a potom ho vlejte do vývaru. Následne pridajte smotanu, ktorú je nutné v polievke dobre rozmiešať, a všetko dobre prehrejte. Na záver ešte polievku ochutnajte a prípadne pridajte soľ alebo korenie, aby ste jej dodali šmrnc. Potom ju môžete ešte ozdobiť pomocou byliniek alebo troškou pokrájaných reďkoviek, ktoré vám ostali.
Tatarák z reďkoviek
Obľúbeným spôsobom, ako pripraviť reďkovky, je aj zeleninový tatarák. Môžete si ho samozrejme pripraviť z rôznych surovín, ale známy je recept na tataráčik z reďkoviek a cukety. Aby ste ho mohli vyskúšať, budete potrebovať tieto suroviny:
- 200 gramov reďkoviek,
- 100 gramov cukety,
- 1 citrón,
- kapary,
- soľ a korenie,
- olivový olej.
Najprv si olúpte cuketu, nakrájajte ju na malé kocky a tie potom poduste, kým trochu zmäknú (nesmie sa však rozpadať). Potom ich nechajte vychladnúť a medzitým si umyte, očistite a na malé kocky nakrájajte pripravené reďkovky. Tie potom s cuketou zmiešajte, ochuťte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Všetko na záver pokvapkajte olivovým olejom a pridajte nasekané kapary. Zmes potom dajte vychladiť do chladničky a podávajte s čerstvými bylinkami a pečivom.
Nakladané reďkovky recept
Podarilo sa vám vypestovať veľké množstvo reďkoviek, ktoré bohužiaľ nestihnete všetky spracovať, a je vám ľúto túto chutnú zeleninu jednoducho vyhodiť? V tom prípade nie je nič ľahšie ako reďkovky naložiť, aby ste si ich mohli užívať dlhšiu dobu. Ak chcete vedieť, ako konzervovať reďkovky v sladkokyslom náleve (podľa Pavla Berkyho), pripravte si nasledujúce ingrediencie:
- 1–2 zväzky reďkoviek,
- 100 mililitrov vínneho octu,
- 100 gramov cukru krupice,
- 100 mililitrov vody,
- soľ a ďalšie korenie (bobkový list, horčičné semienko).
Najprv si prichystajte vhodný pohár alebo viac menších pohárov vhodných na uskladnenie reďkoviek. V hrnci si potom zmiešajte vínny ocot, cukor, štipku soli, vodu a požadované korenie, všetko priveďte do varu, a akonáhle bude hotové, odstavte hrniec z platne. Následne si umyte, očistite a nakrájajte reďkovky (ideálne na menšie plátky) a tie potom vložte do pripravených pohárov.
Keď budete mať reďkovky pripravené, zalejte ich ešte horúcim nálevom (avšak nie priamo vriacim) a nechajte ich pri izbovej teplote asi hodinu chladnúť. Na záver poháre dobre uzavrite a vložte do chladničky. Najlepšie pritom chutia naložené reďkovky, ktoré sú už trochu oddýchnuté. V chladničke potom vydržia zhruba týždeň až dva.
Vyprážané z reďkoviek
Hoci ste o tomto recepte možno nikdy nepočuli, v skutočnosti sa jedná o pomerne populárnu pochúťku, na ktorú nedajú dopustiť mnohé slovenské domácnosti. Ak chcete prípravu reďkovkovej vyprážanice vyskúšať, budete potrebovať:
- 2 zväzky reďkoviek,
- 1 cibuľu,
- 3 vajcia,
- soľ, korenie a rascu,
- maslo, olej či masť.
Najskôr si nakrájajte najemno cibuľu, ktorú potom nechajte na oleji, masle alebo masti speniť. K tomu pridajte umyté, očistené a na plátky nakrájané reďkovky, dochuťte pomocou rasce a nechajte zeleninu dusiť, kým nezmäkne. Následne ju zalejte rozšľahanými vajíčkami, osoľte, okoreňte a miešajte, kým nevznikne chutná vyprážanica. Tú si potom môžete dopriať napríklad s čerstvým pečivom.
Pečené reďkovky
V neposlednom rade sú samozrejme obľúbené aj pečené reďkovky, ktoré sa dajú jesť samotné, ale zároveň predstavujú skvelú prílohu k mäsu, k rybám alebo napríklad ku grilovaným syrom. Aby ste mohli túto pochúťku doma vyskúšať, pripravte si:
- 2 zväzky reďkoviek,
- olivový olej,
- bylinky (tymian, rozmarín),
- soľ a mleté korenie,
- citrónovú šťavu.
Najprv si rúru predhrejte na 180 °C a pripravte si zapekaciu misu, ktorú potrite olivovým olejom. Následne umyte a očistite reďkovky, prekrojte ich na polovicu a vložte do zapekacej misy. Potom ich osoľte, okoreňte a dochuťte citrónovou šťavou. K tomu môžete pridať aj bylinky, ako je napríklad tymian alebo rozmarín. Potom ešte pokvapkajte reďkovky olivovým olejom a všetko premiešajte.
Akonáhle bude hotové, vložte zapekaciu misu do rúry a pečte asi 10 až 15 minút, kým reďkovky trochu nezmäknú. Následne ich môžete podávať napríklad s tvarohovým dipom, ktorému dodáte špecifickú chuť pomocou cesnaku, alebo s rukolovým pestom.