7 NAJLEPŠÍCH RECEPTOV Z PATIZÓNU!

Márne si lámete hlavu nad tým, čo pripraviť z patizónu, ktorý sa vám podarilo vypestovať na záhrade? Dobrou správou je, že túto nezvyčajnú zeleninu môžete v kuchyni využiť na mnoho rôznych spôsobov. Povieme vám, ktoré recepty z patizónu by ste mali určite vyskúšať, ako uvariť patizón vo forme polievky alebo ako upiecť patizón v rúre, aby si na ňom mohli všetci pochutnať.

Čo je to patizon?

Patizón (latinsky: Cucurbita pepo var. patissoniana) je zelenina, ktorá patrí medzi kultivary tekvice. Je teda príbuzná obľúbenej tekvici, ale aj cukete. Na prvý pohľad ju spoznáte podľa jej sploštených plodov v tvare disku, ktoré pripomínajú lietajúci tanier. Môžu mať rôznu farbu od bielej cez žltú alebo oranžovú až po tmavozelenú.

Patizóny sa dajú efektívne pestovať aj v slovenských záhradách a v poslednom čase opäť získavajú na popularite, najmä pre svoju nenáročnosť na údržbu či zdravotné benefity. Sú tvorené z 90 % vodou a obsahujú napríklad betakarotén, rôzne vitamíny a minerály, ako aj veľké množstvo vlákniny. Na druhej strane neobsahujú cholesterol a majú veľmi nízky podiel sacharidov.

Ako jesť patizon?

Pestovatelia zvyčajne odporúčajú zbierať patizóny od polovice júla do septembra. Môžete si ich dopriať prakticky kedykoľvek, keď na ne dostanete chuť. Spočiatku by ste však mali zbierať nezrelé plody niekoľko dní po odkvitnutí, aby ste podporili ďalšie kvitnutie a zvýšili plodnosť rastlín. Až neskôr môžete nechať dozrieť niekoľko väčších patizónov a uskladniť ich na zimu.

Mladé patizóny sa môžu konzumovať aj s tenkou šupkou a semenami. Čím sú však plody staršie (zrelosť spoznáte podľa dutého zvuku, ktorý vydávajú pri poklepaní), tým tvrdšia býva ich šupka. Neskôr sa už ťažšie krájajú, takže budete potrebovať ostrý nôž. Pri zrelších plodoch, ktoré plánujete variť, môžete šupku olúpať, ale nechať ju na mieste, len odstráňte semená a mäkký vnútrajšok.

Ako chutí patizon?

Premýšľate o vyskúšaní zaujímavého receptu na patizón? V tom prípade vás pravdepodobne zaujíma, ako toto ovocie vlastne chutí. Patizóny vo všeobecnosti chutia sladko a pripomínajú iné druhy tekvíc. Sú však jemnejšie ako tekvice, ktoré sa v kuchyni hojne používajú, a o niečo výraznejšie ako cukety. Sú tiež menej vodnaté.

Najlepšie recepty na patizóny

Priniesli ste si patizóny z obchodu, ale neviete, ako ich spracovať? Alebo ste túto zaujímavú zeleninu vypestovali prvýkrát v živote a teraz by ste chceli pripraviť patizónové jedlo, na ktorom si pochutí celá rodina? Dobrou správou je, že tieto plody môžete variť, smažiť, piecť a blanšírovať, a ak sú mladé, môžete ich dokonca nakladať do sladkokyslého nálevu.

Nie je žiadnym tajomstvom, že môže obohatiť patizónové recepty na slano. Mnohí ľudia však nevedia, že sa niekedy pridáva aj do sladkých (napríklad ako prísada do cesta na pečivo). Medzi špičkové patizónové recepty dnes patria patizónové steaky alebo napríklad plnené patizóny pečené v rúre. Skvelé sú však aj patizónové mäsové guľky, patizónová nátierka, patizónové čatní alebo patizónová polievka.

Ľudia pripravujú veľa vecí, napríklad pečenú ryžu s patizónom, vyprážaný patizón alebo patizónové palacinky. Táto zelenina sa často pridáva do rôznych zeleninových zmesí (ako je lečo alebo ragú), do cestovín alebo dokonca do miešaných vajec. Plátky patizone sa môžu grilovať alebo smažiť na panvici s cibuľou a patizone sa môžu jesť aj surové, napríklad nastrúhané do zeleninového šalátu.

Rezne z patizónu


Jedným z najobľúbenejších receptov na patizóny je dnes určite vyprážaný patizón v trojobale. Ide vlastne o akési zeleninové rezne, ktoré sú chrumkavé a veľmi chutné. Ak chcete vyskúšať tento recept, pripravte si najprv nasledujúce suroviny:

  • 2 patizóny,
  • 2 vajcia,
  • hladká múka,
  • 50 mililitrov mlieka,
  • strúhanka,
  • soľ,
  • olej.

Ak chcete pripraviť z patizónových odrezkov, možno vás zaujíma, aké veľké plody vybrať. Tu však záleží len na vašich osobných preferenciách. Menšie zvyčajne chutia o niečo lepšie a netreba ich lúpať, zatiaľ čo z väčších sa pripraví viac porcií. Okrem toho je dobré myslieť na začiatku aj na prílohu, ktorou môže byť zemiaková kaša alebo zeleninový šalát.

Ak máte malé patizóny, nemusíte ich šúpať. Stačí ich dobre umyť a nakrájať na 1 až 1,5 cm hrubé plátky (vyrežte aj vnútornú mäkkú časť so semienkami). Pri väčších navyše odstráňte tvrdšiu šupku. Každý plátok z oboch strán dobre osoľte a nechajte ho chvíľu vypotený, aby sa osušil.

TOP:   5 NAJLEPŠÍCH RECEPTOV Z LÚPANÉHO HOVÄDZIEHO PLIECKA!

Potom si do troch misiek alebo tanierov pripravte prísady na klasický trojobal a postupujte ako pri mäsových rezňoch. Plátky patizónu zľahka osušte papierovou utierkou a obaľte ich v hladkej múke, potom vo vajci rozšľahanom s mliekom a nakoniec v strúhanke. Obalené plátky patizónu opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Aby sa prebytočný tuk odsať, odporúčame pred podávaním vyprážané patizóny na chvíľu položiť na papierové utierky. Ak nechcete patizón vyprážať na panvici, môžete samozrejme pripraviť vyprážaný patizón aj v rúre. Jeho skvelú chuť potom môžete zvýrazniť nejakým zaujímavým dipom, ktorý si medzitým pripravíte.

Smažené patizóny v cestíčku

Ak hľadáte podobné patizónové jedlá, ako sú obľúbené patizónové steaky, môžete vyskúšať aj zeleninu vyprážanú v pivnom cestíčku. Ide o veľmi jednoduchý recept s patizónom, ktorý zvládne pripraviť aj začiatočník v kuchyni. Ak ho chcete vyskúšať, budete potrebovať tieto suroviny:

  • 1 patizón,
  • 1 vajce,
  • 50 g hladkej múky,
  • 50 mililitrov piva,
  • soľ a korenie,
  • bylinky podľa chuti,
  • olej na vyprážanie.

Ak máte malý patizón, stačí ho umyť a nakrájať na plátky široké asi 1,5 až 2 centimetre. Väčšie plody však musíte pred nakrájaním ošúpať, pričom sa uistite, že ste vyškrabali dužinu a semienka. Potom plátky osoľte a okoreňte a nechajte ich chvíľu odstáť, aby pustili prebytočnú vodu.

Medzitým si pripravte pivné cesto zmiešaním piva, vajec a múky v miske. Ak chcete, môžete samozrejme pridať nadrobno nasekané bylinky, aby ste cestíčku dodali špecifickú chuť. Jednotlivé plátky zeleniny namáčajte do tohto cesta a potom obalené patizóny vyprážajte na oleji z oboch strán dozlatista.

Aj v tomto prípade môžete pred podávaním vyprážaný patizón na chvíľu položiť na papierovú utierku, aby ste sa zbavili prebytočného oleja. Potom bude výborne chutiť so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo dobrým zeleninovým šalátom. Tak ako v predchádzajúcom prípade, aj k tejto pochúťke sa oplatí pripraviť nejaký zaujímavý dip.

Placky z patizónu

Či už hľadáte recepty na patizónové placky pre deti, alebo chcete pripraviť pochúťku pre dospelých, určite by ste mali dať šancu patizónovým plackám. Ide vlastne o druh zemiakových placiek z patizónu, ale ako základ sa používa patizón. Skôr ako sa pustíte do ich prípravy, uistite sa, že máte doma všetko potrebné. Konkrétne:

  • polovicu patizónu,
  • 2 zemiaky,
  • 1 mrkvu,
  • 2 vajcia,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 50 gramov anglickej slaniny,
  • soľ a korenie,
  • majoránka,
  • olej na vyprážanie.

Najprv patizón ošúpeme, odstránime dužinu a semienka a nakrájame ho na menšie kúsky. Potom ošúpeme aj zemiaky a mrkvu. Potom všetky tieto suroviny nahrubo nastrúhame, osolíme a necháme v mise odpočívať. Keď pustia trochu vody, scedíme ju a vyžmýkame tekutinu z ostatných nastrúhaných surovín.

Potom je čas pridať vajcia, roztlačený cesnak a trochu majoránky. Pridáme ešte trochu soli a korenia, aby zmes získala skvelú chuť. Nakoniec do zmesi pridajte slaninu nakrájanú na malé kocky a všetko dôkladne premiešajte. Na panvici rozohrejeme olej a malé placky smažíme, kým nie sú z oboch strán zlatisté.

Môžete vyskúšať aj patizónové placky so syrom, a to tak, že do jednej patizónovej palacinky pridáte nastrúhanú slaninu na cibuľke (100 gramov), nastrúhaný syr (100 gramov), hladkú múku (200 gramov), smotanu (200 mililitrov), 2 vajcia a 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, ktoré treba premiešať, aby vzniklo akési cesto. Potom už stačí len osoliť, opepriť, premiešať a vyprážať na panvici.

Pečený patizón v rúre

Ak nemáte chuť na vyprážané jedlo, môžete namiesto toho vyskúšať iný spôsob prípravy. Napríklad plnený patizón pečený v rúre je skvelé jedlo, na ktorom si pochutí celá vaša rodina. Náplň môžete meniť podľa toho, čo máte k dispozícii. Pripravili sme recept na zapečené patizóny s mletým mäsom. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 1-2 väčšie patizóny,
  • 500 g mletého mäsa,
  • 200 gramov syra,
  • 2 cibule,
  • 2 vajcia,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • čerstvá bazalka,
  • soľ a korenie,
  • drvená rasca,
  • olej.


Najprv umyte patizón (prípadne patizóny), pozdĺžne rozrežte vrchnú časť a stonku a vyškrabte dužinu a semená z vnútra. Potom nadrobno nakrájajte cibuľu a orestujte ju na panvici dozlatista, potom pridajte roztlačený cesnak a nakoniec mleté mäso. Všetko osolíme, okoreníme, pridáme trochu rasce, dobre premiešame a opečieme na panvici.

TOP:   DRUHY HOVÄDZIEHO MÄSA a vhodné POUŽITIE V KUCHYNI (ťahák)

Keď je mäso hotové, vložte ho do vydlabaného patizónu. Medzitým rozšľahajte vajcia a zalejte nimi mäso. Potom na vrch pridajte nastrúhaný syr (prípadne plátky mozzarelly). Keď ste všetko takto pripravili, vložte patizón do rúry predhriatej na 180 °C na približne 35 až 40 minút. Potom už len vyberte plnené patizóny z rúry, ozdobte ich čerstvou nasekanou bazalkou a podávajte s chlebom alebo zemiakmi.

Ak vás tento recept osloví, môžete ho samozrejme obmieňať. Medzi ďalšie obľúbené recepty patrí pečený patizón s paradajkami, cibuľou, slaninou a parmezánom, pečený patizón s cuketou, paprikou, pórom a strúhaným syrom alebo pečený patizón s hermelínom.

Šalát z patizónu

Ďalším spôsobom použitia patizónu je príprava chutného šalátu. Ten sa dá opäť pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, takže fantázii sa tu rozhodne medze nekladú. Ak chcete vyskúšať našu verziu, pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • 1 patizón,
  • 1 uhorka,
  • 1 papriku,
  • 200 g cherry paradajok,
  • 2 tyčinky mozzarelly,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • vlašské orechy,
  • olivový olej,
  • balzamikový ocot,
  • soľ a korenie.

Patizón najprv umyte alebo ošúpte, odstráňte dužinu a semienka a potom ho nakrájajte na kocky. Potom ho pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte a grilujte na panvici alebo v rúre, kým nezačne hnednúť. Medzitým nasucho opražte hrsť vlašských orechov, ktoré im dodajú ešte lahodnejšiu chuť.

Umyte cherry paradajky, papriku a uhorku, nakrájajte ich na menšie kúsky a vložte do misy. Pridajte roztlačený cesnak, trochu olivového oleja a balzamikového octu, štipku soli a malé množstvo korenia. Pred pridaním k zelenine nechajte patizóny vychladnúť na grile, na panvici alebo v rúre.

Nakoniec pridáme na plátky nakrájanú mozzarellu, opražené vlašské orechy a nasekanú bazalku. Všetko dôkladne premiešajte, ochutnajte a v prípade potreby dochuťte šalát s patizónom olivovým olejom, balzamikovým octom, soľou alebo korením. Potom ho nechajte chvíľu odpočívať a podávajte.

Nakladané patizóny

Podobne ako uhorky, aj patizóny sa dajú nakladať do sladkokyslého nálevu, takže si túto pochúťku môžete uchovať dlhšie. Je to pomerne jednoduchý spôsob spracovania patizónov, ktorý sa vám bude hodiť, keď budete mať v záhrade veľa plodov, s ktorými si neviete rady. Na prípravu daného patizónu budete potrebovať:

  • mladé patizóny,
  • 2 cibule,
  • čierne korenie,
  • nové korenie,
  • bobkový list,
  • horčičné semienko,
  • vodu, cukor, soľ a ocot na nálev.

Najprv odstráňte stopky z patizónov, ošúpte ich, odstráňte dužinu a semená a nakrájajte ich na kocky alebo menšie plátky. Na dno každého litrového pohára vložte 3 zrnká čierneho korenia, 2 guľôčky nového korenia, 1 bobkový list, pol čajovej lyžičky horčičného semienka a niekoľko plátkov nakrájanej cibule. Okrem toho môžete, samozrejme, pridať ďalšie prísady (chilli papričku, mrkvu, kôpor).

Potom naplňte poháre pripravenými patizónmi a zalejte ich horúcim nálevom, ktorý sa pripraví z vriacej vody s cukrom, octom a soľou (100 g cukru, 30 g soli a 3 decilitre octu na liter vody). Potom sa poháre dobre zavŕtajú a sterilizujú. Pokiaľ ide o spôsob konzervovania patizónov, ten sa vykonáva pri teplote približne 90 °C počas 30 minút. Uvarené patizóny oceníte počas zimných mesiacov, keď si na nich určite pochutnáte.

Polievka z patizónu

V neposlednom rade patrí medzi najobľúbenejšie recepty z patizónu krémová polievka z patizónu. Príjemne vás zahreje a navyše jej príprava je veľmi jednoduchá, takže ju zvládne takmer každý. Ak si ju chcete pripraviť doma, mali by ste mať po ruke nasledujúce suroviny:

  • 2 menšie patizóny
  • 2 zemiaky,
  • 1 cibuľu,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 lyžice masla,
  • 100 mililitrov smotany na varenie,
  • soľ a mleté korenie,
  • majoránka,
  • tymián.

Pokiaľ ide o spôsob varenia patizónu vo forme polievky, najprv je potrebné patizón ošúpať, vydolovať z neho dužinu spolu so semenami a nakrájať ho na kocky. Potom ošúpte zemiaky a tiež ich nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno, osmažte ju na masle v hrnci, kým nezmäkne, a keď začne žltnúť, pridajte zemiaky a patizóny. Nechajte všetko spolu osmažiť a potom zalejte vodou.

Základ polievky osolíme, okoreníme a pridáme roztlačený cesnak, trochu majoránu a tymiánu. Všetko varte asi 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Po dokončení zmes dôkladne rozmixujte tyčovým mixérom. Aby polievka získala požadovanú hustotu, môžete ju trochu rozriediť vodou. Potom ju opäť priveďte do varu, zjemnite smotanou a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Pri podávaní ju môžete posypať krutónmi a petržlenovou vňaťou.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!