Márne si lámete hlavu nad tým, ako uskladniť zemiaky bez pivnice? Ak hľadáte ekologický spôsob skladovania zeleniny, krechtovanie by mohlo byť riešením práve pre vás. V dnešnej dobe sa tento pojem ľuďom zvyčajne nevybavuje, ale v minulosti to bol obľúbený spôsob uchovávania zeleniny na zimu. Povieme vám, čo je krecht, aký je význam krechtu a ako si krecht na zeleninu vyrobiť.
Čo je to krecht?
Krechty sú poľné jamy rôznych veľkostí, ktoré sa používajú na dlhodobé zimné skladovanie plodín, ako sú zemiaky alebo cukrová repa. Hoci dnes nie je táto primitívna historická metóda, známa ako krechtovanie, dobre známa, ľudia ju v minulosti používali na ochranu svojich plodín a ich uskladnenie na neskoršie použitie.
Hoci v minulosti bolo používanie krechtovania celkom bežné, pretože ľudia nemali pivnice na uskladnenie zemiakov alebo iných plodín, časom táto metóda upadla do zabudnutia. Praktizuje ju len malý počet pestovateľov, a to ešte len regionálne (napríklad v oblasti Mladovožicka). Vďaka ekologickému poľnohospodárstvu sa však ľudia na niektorých miestach k tejto metóde vracajú.
Krechtovanie v minulosti
Krechty sú medzi ľuďmi známe už od čias starovekého Ríma, kedy bola táto technika vynájdená. Keďže pivnice boli kedysi luxusom, ktorým sa mohli pochváliť len najbohatšie panstvá, roľníci si ich museli zariadiť inak. Práve preto prišli s nápadom krechtovania, ktoré zabezpečilo, že potraviny vydržali až do jari napriek nepriaznivému počasiu.
Postupom času sa krechty stali obľúbeným spôsobom ochrany zemiakov pred mrazom a skladovania zeleniny, ktorá by inak splesnela. V časoch hojnosti si ľudia stavali väčšie krechty, aby sa do nich zmestilo veľké množstvo plodín. V nepokojných časoch sa však stavali skôr malé jaskyne. Bolo to preto, lebo bola väčšia pravdepodobnosť, že aspoň časť zásob zostane počas vojen a lúpežných výprav neobjavená.
Okrem krechtov sa však na uskladnenie obilia a zemiakov používali aj drevené stavby nazývané Hórreo. Boli to stavby v podobe malých domčekov s otvormi v bočných stenách. Okrem toho boli umiestnené na vysokých stĺpoch, aby k uskladneným plodinám mohol zo všetkých strán prúdiť dostatok vzduchu.
S týmto spôsobom skladovania potravín prišli ako prví Galovia, Astúrčania (Španieli) a Portugalci žijúci na severe. Dnes sa podobné typy stavieb nachádzajú napríklad v južnom Anglicku. V našej oblasti sa však neujali, pretože budovy Hórreo nedokážu ochrániť úrodu pred silnými mrazmi, ktoré tu občas panujú. Práve z tohto dôvodu sa u nás stali obľúbenými jasle.
Aký je účel krechtov?
Je to osvedčený spôsob uskladnenia plodín na zimu, ktorý ich chráni pred mrazom a inými rozmarmi počasia. Hoci v súčasnosti považujeme túto metódu za primitívnu, je veľmi účinná a pomerne jednoduchá. Najčastejšie sa používal na uskladnenie zemiakov, ale vo veľkom sa tu skladovala aj cukrová repa, mrkva a iná koreňová zelenina. Až na niekoľko výnimiek uskladnené plodiny prežili kruté mrazy (bez vykurovania) a vydržali celú zimu.
Ako vyzerá krecht?
Krecht je zvislá jama vykopaná do zeme, ktorá by v našich podmienkach mala byť hlboká aspoň 120 cm. Musí totiž dosiahnuť nezamrznutú hĺbku, za ktorú sa v miernom podnebí považuje 80 až 140 centimetrov pod povrchom. To závisí od typu pôdy a typu budovy.
U nás sa jasle najčastejšie kopú na svahu alebo na vyvýšenom mieste, kde zvieratá nemôžu byť ohrozené výkyvmi počasia alebo podzemnou vodou. Zvyčajne sú izolované slamou, naplnené plodinami až po uhol zrútenia a zhora čiastočne alebo úplne zasypané zeminou. Okrem toho majú vetrací svetlík, ktorý prepúšťa dostatok vzduchu.
Ak vás zaujíma, ako sa vaša zelenina alebo zemiaky vyrovnajú s uskladnením v debne, nemusíte sa obávať, že by sa im v zimných mesiacoch niečo stalo vďaka tomu, že konštrukcia nemrzne. S príchodom jari však buďte opatrní, keď sa oteplí, pretože vyššie teploty by mohli spôsobiť, že sa ostatné uskladnené produkty pokazia.
Ako môžem vykopať krecht?
Ak chcete vyskúšať krechtovanie, musíte najprv vykopať obdĺžnikovú jamu hlbokú približne 120 cm. Mali by ste si vybrať miesto, kde nedochádza k presakovaniu spodnej vody, inak sa z krechtu po daždi stane malé jazierko a úroda sa nenávratne poškodí. Okrem toho si pri kopaní jaskyne nechajte bokom drn, ktorý sa vám bude hodiť pri jej zakrývaní.
Dno jaslí potom vyložte kameňmi do výšky asi 30 cm, ktoré poslúžia ako odtok v prípade, že sa do nich skutočne dostane voda. Potom by mala nasledovať vrstva slamy, pretože ide o prírodné duté vlákno, ktoré odvádza vodu a zároveň funguje ako výborná tepelná izolácia.
Potom do nej môžete uložiť plodiny, ktoré potrebujete uskladniť na zimu (napríklad zemiaky, červenú repu alebo koreňovú zeleninu). Pokiaľ ide o umiestnenie, môžu byť voľne položené, ale ľudia ich často ukladajú aj do rôznych košov, debničiek, vaní alebo dokonca do plastových debien.
Po naplnení jamy sa musí jej vrch zakryť drevenými doskami. Spodná časť by mala byť pokrytá ďalšou slamou, ktorá bude opäť slúžiť ako izolácia. Okrem toho budete musieť v jednej z drevených dosiek urobiť otvor na vetranie, cez ktorý potom prestrčíte dutú rúru (ideálne s dažďovou strieškou), ktorá bude slúžiť ako komín. Vďaka tomu sa dovnútra dostane potrebný vzduch.
Nakoniec môžete použiť drny, ktoré ste pôvodne odložili. Teraz vám dokonale poslúžia ako izolácia a kamufláž v jednom. Pokiaľ ide o uskladnené potraviny, nemali by ste krecht otvárať príliš často. Preto sa vždy odporúča odobrať časť zásob približne na jeden mesiac, ktoré potom uložíte niekde doma a spotrebujete.
Ako chrániť krecht pred škodcami?
Keďže krecht je stavba obklopená len zeminou, môže sa stať, že sa do nej dostanú niektorí nepozvaní návštevníci. Preto sa v minulosti krechty pred uložením kameňov na dno vypaľovali tak, že sa do nich naskladalo drevo a potom sa zapálilo. Tým sa steny krechtu a jej dno dostatočne spevnili, aby sa do nej hlodavci tak ľahko nedostali.
Odporúčalo sa, aby oheň horel aspoň sedem hodín, aby poskytoval dostatočnú ochranu. V súčasnosti sa namiesto toho môže na dno a boky krechtu umiestniť jemné pletivo, aby sa škodcovia nedostali von. Ak však chcete vyskúšať krechtovanie, nemali by ste zavrhovať pálenie, pretože je naozaj účinné.
Krechtovanie v súčasnosti
Keďže krechty sú osvedčenou a lacnou možnosťou skladovania potravín, ľudia sa k nim pomaly začínajú vracať. Navyše sa dajú pomerne ľahko a rýchlo postaviť, čo ocenia najmä ekologickí poľnohospodári a záhradkári, ktorí nemajú vlastné pivnice.
Skladovanie zemiakov mimo krechtov
Podarilo sa vám vypestovať väčšie množstvo vlastných zemiakov? Alebo snáď máte možnosť kúpiť si dostatok zemiakov, aby vám vystačili aspoň na celú zimu? Nech je to akokoľvek, v každom prípade by ste mali tieto plodiny pred uskladnením dôkladne skontrolovať a poškodené alebo nahnité okamžite zlikvidovať.
Bezprostredne po zbere by sa zemiaky mali nechať vyvetrať, čím stratia časť svojej vlhkosti. Nikdy ich neumývajte silným prúdom vody, ktorý by spôsobil drobné odreniny. Vysušené zemiaky sa potom môžu spariť alebo uskladniť v nižších vrstvách v debnách. Druhá možnosť je o niečo lepšia, pretože sa tak dajú zemiaky ľahšie pravidelne kontrolovať a nepokazia sa tak rýchlo.
Vyššia vlhkosť je dôležitá pri skladovaní zemiakov, napríklad v pivnici, kde je aj dostatočná tma. Samozrejme, vlhkosť nesmie byť príliš vysoká. Ideálna teplota by mala byť okolo 6 °C. Ak klesne pod 4 °C, zemiaky časom zoslabnú a budete ich musieť vyhodiť. Vyššie teploty spôsobia ich klíčenie, vädnutie a hnilobu.
Ak bývate v bytovom dome, majte na pamäti, že skladovanie veľkého množstva surových zemiakov alebo zeleniny sa neodporúča. Pivnice sú totiž príliš suché a bývajú vykurované. Možno vás tiež napadlo skladovať zemiaky v chladničke. To však nerobte.
Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!
Čo sú krechty?
Krecht je poľná jama, ktorá sa používa na uskladnenie zemiakov a zeleniny vypestovanej v zime. Je to primitívny historický spôsob skladovania plodín, ktorý používali ľudia bez pivníc na ochranu úrody pred rozmarmi počasia a krutými mrazmi. Postupom času sa však začalo znižovať a v súčasnosti ho praktizuje len malý počet pestovateľov.
Ako vzniklo krechtovanie?
Traduje sa, že ho praktizovali už starí Rimania. Neskôr si tento spôsob skladovania zemiakov a zeleniny osvojili aj iné národy, pretože pivnice boli kedysi výsadou najbohatších domácností a zásoby bolo potrebné uchovať na neskôr. Vďaka krechtu úroda prežila zimu a zostala použiteľná až do jari.
Ako vyzerá krecht na zemiaky?
Krechty sú zvislé diery vykopané do zeme s hĺbkou najmenej 120 centimetrov. Zvyčajne sa kopú vo svahu alebo na vyvýšenom mieste, kde ich neohrozuje spodná voda. Na ich dne je zvyčajne drenážna vrstva z kameňov, zvyčajne sú izolované slamou a zhora môžu byť čiastočne alebo úplne zakryté zeminou alebo drnom. Majú aj vetrací otvor.
Ako si vyrobiť krecht v záhrade?
Najskôr vykopte obdĺžnikovú jamu hlbokú 120 cm, ktorú na dne vyložíte kameňmi do výšky 30 cm. Potom pridajte vrstvu slamy, ktorá bude odvádzať vodu a slúžiť ako tepelná izolácia. Dovnútra potom môžete umiestniť plodiny (napríklad voľne alebo v košíkoch a debničkách). Potom budete musieť ešte zakryť vrch drevenými doskami, ktoré budú zo spodnej strany pokryté slamou, v jednej z nich urobiť otvor a nainštalovať vetraciu rúru a všetko zakryť drnom.