3 NAJLEPŠIE RECEPTY NA DOMÁCI KEČUP

Máte doma prebytok paradajok a neviete, čo s nimi? Ak ich nechcete sušiť, mraziť alebo konzervovať, možno vás bude zaujímať výroba domáceho kečupu. Dá sa vyrobiť niekoľkými rôznymi spôsobmi, takže je len na vás, ktorý si vyberiete. Poradíme vám, ako si vyrobiť domáci kečup, čím zahusťovať domáci kečup a ktorý recept na paradajkový kečup by ste mali určite vyskúšať.

Výroba domáceho kečupu

Možno sa pýtate, prečo by ste si vlastne mali dávať námahu s výrobou vlastného kečupu, keď si ho môžete kúpiť prakticky v každom obchode so zmiešaným tovarom alebo v supermarkete. Odpoveď je však veľmi jednoduchá – domácemu kečupu sa jednoducho nič nevyrovná. Okrem toho, že si ho môžete ochutiť podľa vlastných preferencií, môžete presne vidieť, aké ingrediencie ste pri jeho príprave použili.

Či už si pripravíte domáci kečup po babičke, alebo si vyberiete zaujímavý recept z internetu, vždy si môžete byť istí, že v ňom nie sú žiadne ďalšie prísady, ako sú zahusťovadlá, emulgátory, farbivá, konzervačné látky alebo zvýrazňovače chuti. Ak máte aj vlastné paradajky, je to samozrejme lacnejšia možnosť, než keby ste museli kečup neustále kupovať.

Ako si vyrobiť domáci kečup?

Univerzálny recept na domáci kečup, ktorý by používali všetky kuchárky a kuchári, samozrejme neexistuje. Každý má svoj vlastný obľúbený recept na domáci paradajkový kečup, ktorý vyhovuje jeho vlastným možnostiam a chuťovým preferenciám. Základom sú však takmer vždy paradajky, ocot, cukor a soľ. Ostatné prísady sa líšia podľa toho, ako si chce človek svoj domáci kečup ochutiť.

Je len na vás, či dávate prednosť sladkému domácemu kečupu, alebo vás na druhej strane zaujme pikantný domáci kečup. Niektorí ľudia základnú zmes obohacujú aj ďalšími prísadami, ktoré ju pomáhajú okoreniť. Veľmi chutný je napríklad domáci paradajkový kečup z jabĺk, domáci kečup s cuketou alebo domáci kečup s cesnakom. Veľmi žiadaný je však aj recept na domáci kečup bez cukru.

Okrem paradajok a ďalších ingrediencií budete potrebovať aj veľký hrniec s hrubým dnom, v ktorom sa kečup príliš ľahko nepripáli. Mali by ste si tiež pripraviť jemné sitko alebo bavlnenú látku, cez ktorú budete paradajkovú zmes v správnom čase preosievať, aby ste získali hladkú kašu bez semienok alebo iných tvrdších častí, z ktorej sa potom stane najlepší domáci kečup.

Ak plánujete kečup mixovať (niektorí to robia, iní to neodporúčajú), pripravte si aj vhodný ponorný tyčový mixér. Okrem toho budete potrebovať aj poháre s tesnými viečkami, ktoré by ste mali predtým umyť a sterilizovať v hrnci s vriacou vodou. Akú veľkosť si vyberiete, je samozrejme na vás, ale ľudia sa zvyčajne rozhodujú pre menšie poháre, ktorých obsah sa dá po otvorení rýchlo spotrebovať.

Ako zahustiť kečup?

Mnoho ľudí nevie, ako zahusťovať domáci kečup, aby mal správnu konzistenciu. Ak je scedená zmes počas prípravy kečupu príliš riedka, varte ju v hrnci bez pokrievky pri miernej teplote len dovtedy, kým trochu nezhustne. Niekedy to môže trvať 20 minút, inokedy 2 hodiny, ale nenechajte sa odradiť. Veľa závisí od toho, koľko vody obsahujú paradajky.

Kečup sa zahustí odparením prebytočnej vody, takže nie je potrebné pridávať žiadny škrob, ktorý by zmesi len uškodil. Pomôcť môžu aj jablká, ktoré dodajú pochúťke sladšiu chuť, ale aj väčší objem. Klasická žltá cibuľa sa opäť pridáva z dôvodu, že pomáha kečupu dodať trochu štipľavosti. Podobne aj paprika obohatí paletu chutí.

Aké korenie pridať do kečupu?

Okrem paradajok sú absolútnym základom pre výrobu kečupu ocot, soľ a cukor. Tieto zložky dodávajú paradajkovej zmesi tú správnu chuť, ale zároveň zabezpečujú jej konzerváciu bez pridania akýchkoľvek umelých látok. Do kečupu sa potom pridávajú koreniny, ktoré mu dodajú tú správnu chuť, vďaka ktorej sa z neho stane pochúťka, ktorej sa nebudete môcť nabažiť.

Zvyčajne ide o základné prísady, ako sú bobkový list, nové korenie alebo sušený tymián. Môžete však použiť aj iné koreniny, napríklad mletú sladkú papriku, mletú pálivú papriku, klinčeky, čierne korenie, mletú škoricu, horčičné semienko alebo dokonca sušený cesnak. Všetko závisí od vašich chuťových preferencií alebo od toho, čo máte práve po ruke.

Ak máte radšej pikantný kečup, skúste pri jeho príprave použiť chilli alebo kari pastu. Experimentujte, ako sa vám páči. Len majte vždy na pamäti, že po uvarení a vychladnutí, keď kečup trochu vychladne, má tendenciu chutiť menej kyslo a viac pikantne. Preto pri experimentovaní radšej odstráňte len tú časť základu, ktorú ochutíte zvlášť.

Ako uchovať domáci kečup?

Ak plánujete vyrobiť len dve alebo tri nádoby domáceho kečupu, ktoré čoskoro spotrebujete, nemusíte sa pustiť do konzervovania. Ak však máte veľké množstvo paradajok a plánujete ich všetky použiť len na výrobu kečupu na dlhšie obdobie, určite ich budete musieť sterilizovať. V opačnom prípade by sa váš domáci paradajkový kečup mohol veľmi rýchlo pokaziť.

Ako dlho sa zavára kečup?

Ak chcete uchovať domáci kečup, vložte poháre s horúcou zmesou do hrnca a zalejte ich vodou tak, aby siahala asi 1 cm pod okraj. Vodu v hrnci zohrejte na približne 80 °C a potom kečup konzervujte 25 až 30 minút. Potom poháre vyberte z hrnca, položte ich na utierku dnom nahor a pred uložením na vybrané miesto ich nechajte úplne vychladnúť.

Ako dlho vydrží domáci kečup?

Ak pripravíte klasický domáci kečup a nalejete ho do pripravených pohárov ešte horúci, potom ich uzavriete a necháte hore dnom, mali by ste ich nechať chvíľu odpočívať, aby vychladli. Ak ho dáte do chladničky, mal by vydržať uzavretý až 6 mesiacov. Ak sa rozhodnete kečup zavárať do pohárov a umiestniť ho do špajze alebo pivnice, jeho trvanlivosť by sa mala predĺžiť na 1 rok.

Domáci kečup recept

Domáca výroba kečupu nie je príliš zložitá, takže by ju mal zvládnuť úplne každý. Nezabudnite však, že ak sa pustíte do prípravy tejto pochúťky, bude si vyžadovať pomerne veľa času. Buďte preto trpezliví, vždy si vyberajte kvalitné suroviny a na zahustenie domáceho kečupu si vyhraďte dostatok času. Len tak dosiahnete vynikajúci výsledok.

Pokiaľ ide o druh paradajok potrebných na výrobu domáceho kečupu, mali by sa používať len zdravé (aj prezreté) paradajky. Rozhodne nepoužívajte zhnité alebo plesnivé paradajky, ktoré by mohli pokaziť celú dávku kečupu. Okrem klasických kríkových paradajok môžete skúsiť pridať aj cherry paradajky, kumato paradajky alebo dužinaté plody známe ako býčie srdcia.

Klasický domáci kečup bez jabĺk

Ak hľadáte jednoduchý recept na paradajkový kečup bez použitia jabĺk, ste na správnom mieste. Okrem základných ingrediencií, ako sú paradajky, cukor, soľ a ocot, si táto variácia vyžaduje aj pridanie cibule a korenia, aby sa paradajkový kečup bez jabĺk správne ochutil. Ak si chcete pripraviť tento úžasný domáci kečup, budete potrebovať konkrétne:

  • 1,25 kg paradajok,
  • 250 gramov kryštálového cukru,
  • 250 mililitrov octu,
  • 3 veľké cibule,
  • 10 guľôčok nového korenia,
  • 10 zrniečok korenia,
  • 8 bobkových listov,
  • soľ.

Ako pripraviť domáci kečup bez jabĺk, ak sa chcete držať tohto receptu? Najprv umyte pripravené paradajky, odstráňte ich stopky a nakrájajte ich na mesiačiky. Potom ošúpte cibuľu, ktorú treba rozkrojiť na štvrtiny. Paradajky a cibuľu vložte do pripraveného hrnca a zalejte 8% kvasným liehovým octom. Hrniec prikryte pokrievkou a varte, kým prísady nezmäknú.

Keď je zelenina dostatočne mäkká, pridajte cukor, soľ (asi 20 g) a korenie. Po premiešaní zmes varte približne hodinu, pričom ju sledujte a v prípade potreby pridajte malé množstvo vody. Keď je hotová, preceďte ju, aby ste sa zbavili šupiek, zrniek a korenia. Ak chcete, môžete kečup aj rozmixovať. Scedený kečup môžete tiež vrátiť späť do hrnca a variť, kým nezhustne a nevytvorí požadovanú konzistenciu.

Medzitým si pripravte čisté, suché poháre a viečka. Keď kečup vyzerá podľa vašich predstáv, ešte horúci ho nalejte do pohárov, zavíčkujte a sterilizujte približne 20 až 30 minút pri 80 °C. Po vybratí z hrnca otočte horúce poháre hore dnom a nechajte ich úplne vychladnúť. Potom kečup uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

Domáci kečup s jablkami

Hoci niektorí ľudia uprednostňujú recept na domáci kečup bez jabĺk, iní radi skúšajú iné varianty. Ak teda stále hľadáte najlepší recept na domáci kečup a nevadí vám, ak doň okrem paradajok primiešate aj iné zaujímavé ingrediencie, napríklad jablká, môžete vyskúšať túto možnosť. Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 2 kg paradajok,
  • 4 veľké jablká,
  • 3 väčšie cibule,
  • 120 mililitrov octu,
  • 150 gramov cukru,
  • 10 zrniečok korenia,
  • 8 zrniečok korenia,
  • 8 klinčekov,
  • 4 bobkové listy,
  • 1-2 čajové lyžičky sladkej papriky,
  • 1 polievková lyžica soli.

Ako pripraviť domáci kečup s jablkami? Paradajky najprv zbavíme stopiek, umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky. Potom ošúpeme jablká, ktoré musíme nakrájať na podobné kúsky ako paradajky (napríklad na mesiačiky), a prakticky to isté urobíme s cibuľou. Medzitým si pripravte veľký hrniec s pokrievkou, do ktorého potom vložte nakrájané suroviny a pridajte cukor, soľ, ocot a korenie.

Hrniec prikryte pokrievkou a priveďte prísady do varu. Potom vypnite oheň a nechajte všetko na sporáku na miernom ohni približne pol hodiny. Až potom odstráňte pokrievku, znížte teplotu a nechajte zmes bublať ďalšie 3 hodiny bez miešania. Keď je zmes hotová, preceďte ju cez sito, aby ste odstránili šupky, semienka a zvyšky korenia.

Scedený kečup vráťte do hrnca a varte ho bez pokrievky, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu. Ako dlho to bude trvať, závisí predovšetkým od množstva vody, ktorú paradajky obsahovali (tekutina sa musí zredukovať, aby kečup zhustol). Môže to teda trvať pol hodiny, ale aj dve hodiny, čo by vás nemalo odradiť.

Medzitým si pripravte čisté poháre a viečka. Keď je hustý domáci kečup hotový, ešte teplý ho nalejte do pripravených pohárov a zavrite. Ak ho chcete ihneď spotrebovať, nechajte kečup vychladnúť a potom ho vložte do chladničky. Ideálne je však sterilizovať ho, aby vydržal dlhšie, a to približne 30 minút pri teplote 80 °C.

Tento recept na domáci kečup z paradajok a jabĺk si zamiluje celá rodina, preto si ho pripravujte pravidelne. Ak však chcete jednoduchý domáci kečup ozvláštniť a dodať mu ešte viac chuti, môžete samozrejme pridať ďalšie prísady. Medzi ne patrí čajová lyžička mletej pálivej papriky, ale hodiť sa bude aj chilli, kari pasta, tymián alebo niekoľko strúčikov cesnaku.

Recept na kečup bez cukru

Ak chcete začať vyrábať domáci kečup namiesto kečupu kupovaného v obchode, možno budete chcieť nahradiť cukor inou zložkou. Práve pre vás máme recept na domáci kečup bez cukru, ktorý funguje s použitím paradajkového pretlaku a pyré, ktoré si môžete vyrobiť aj sami doma. Aby ste mohli vyskúšať recept na paradajkový kečup, musíte mať po ruke nasledujúce suroviny:

  • 150 gramov paradajkového pretlaku,
  • 140 gramov paradajkového pretlaku,
  • 3 stredne veľké cibule,
  • 1-2 strúčiky cesnaku,
  • 3 polievkové lyžice jablčného octu,
  • 2 polievkové lyžice práškovej stévie,
  • 1 polievková lyžica olivového oleja,
  • pol čajovej lyžičky mletej sladkej papriky,
  • pol čajovej lyžičky oregana,
  • soľ a čerstvo mleté korenie.

Ako si pripraviť domáci kečup bez cukru? V hrnci najprv na miernom ohni zohrejte olivový olej, potom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a mletú sladkú papriku. Tieto ingrediencie smažte, kým nezískajú zlatohnedú farbu a neobalia sa pridaným korením, čo trvá približne 3 – 4 minúty. Potom na nízkej teplote vmiešajte paradajkový pretlak a ocot a za stáleho miešania varte asi 1-2 minúty.

Potom je čas pridať paradajkový pretlak, stéviu a oregano, kečup potom budete variť, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu. Potom už len osolíte a okoreníte podľa chuti a rozmixujete tyčovým mixérom alebo prepasírujete cez sitko. Potom ho nalejte do pripravených pohárov a môžete ho aj sterilizovať, aby vydržal dlhšie.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!