PEČENÉ GAŠTANY: Ako upiecť gaštany v rúre?

Máte k dispozícii bohatú úrodu jedlých gaštanov, ktoré čakajú na spracovanie? V tom prípade určite premýšľate, ako tieto plody najlepšie zužitkovať, ale zároveň si ich skvelú a netradičnú chuť čo najviac užiť. Medzi ľuďmi sú obľúbené predovšetkým pečené gaštany, ktoré neodmysliteľne patria k chladnejším mesiacom. Poradíme, ako spoznať jedlý gaštan, ako olúpať gaštany a ako upiecť jedlé gaštany.

Jedlé gaštany

Gaštany jedlé sú plodom opadavého listnatého stromu, ktorý je známy ako gaštanovník siaty či gaštanovník jedlý (Castanea sativa Mill.). Tieto nažky, pre ktoré sa vžilo aj označenie maróny, sa po dvoch alebo po troch vyskytujú v pichľavom obale, ktorý neskôr rozpuká štyrmi švami. Majú tmavo hnedú farbu a pretiahnutý guľovitý až baňatý tvar. V závislosti na konkrétnej odrode dozrievajú v septembri alebo v prvej polovici októbra.

Ako spoznať jedlé gaštany od tých, ktoré sa na jedenie nehodia? Ak sa chcete pustiť do pečenia gaštanov alebo hľadáte iný spôsob, ako bohatú úrodu zužitkovať, v prvom rade by ste si mali byť istí, že skutočne ide o tieto chutné plody. Niektorí ľudia si ich totiž pletú s gaštanmi konskými, ktoré vyrastajú na pagaštane. Ich konzumácia však môže spôsobiť veľmi nepríjemné zažívacie problémy.

Ak chcete od seba jedlé a konské gaštany odlíšiť, zamerajte sa predovšetkým na ich vonkajší obal. Ten má v prípade jedlých gaštanov hnedú farbu, dlhé štetiny a vo vnútri 2 až 3 čiastočne sploštené semená. U gaštanov konských, ktoré rastú napríklad v parkoch alebo v alejach, je potom obal skôr hrubší, má zelenú farbu, jeho hroty sú kratšie a vo vnútri sa nachádza iba jedno väčšie, okrúhle semeno.

Ako pripraviť jedlé gaštany?

Či už sa vám jedlé gaštany urodili na vlastnej záhrade, alebo ste si ich kúpili napríklad na trhu alebo v supermarkete, pamätajte na to, že by ste ich mali čo najrýchlejšie spotrebovať. Ak to neurobíte, gaštany začnú vysychať a rýchlo stvrdnú, čo ich urobí nepožívateľnými. Môžete ich uložiť do chladničky, kde vydržia zhruba dva týždne, alebo ich zamraziť, ale ideálne je pustiť sa rovno do ich prípravy.

Kvôli trpkej a zvieravej chuti, ktorú majú jedlé gaštany v surovom stave, je nutné tieto plody pred konzumáciou nejakým spôsobom tepelne upraviť (upiecť, uvariť). Tým pôvodne mdlá a múčnatá dužina zmení chuť na príjemne sladkú, takže sa gaštany stanú požívateľnými. Navyše obsahujú celý rad minerálov, vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok.

V kuchyni sa dajú jedlé gaštany pripraviť na slaný aj sladký spôsob. Môžete z nich vyrobiť gaštanovú múku a vločky, používajú sa na prípravu koláčov, krémov alebo zákuskov a poslúžiť môžu tiež ako príloha k mäsu alebo základ na výrobu alkoholu. Medzi obľúbené recepty patrí napríklad gaštanové pyré, gaštanová plnka či gaštanová polievka. Okrem toho existujú aj gaštany kandizované a vákuované.

Najobľúbenejšou pochúťkou, ktorú môžete z týchto plodov pripraviť, sú však pečené gaštany. Tie si ľudia obvykle kupujú na vianočných trhoch alebo na pútiach, kde sa opekajú na roštoch nad ohňom. Pokiaľ však máte k dispozícii dostatok jedlých gaštanov, môžete si ich prípravu vyskúšať aj v pohodlí domova. Stačí mať na pečené gaštany recept, ktorý vám podrobne vysvetlí, ako na to.

Ako vybrať vhodné gaštany?

Ak si chcete pripraviť pečené gaštany v rúre, najprv by ste mali zvoliť plody, ktoré sa na to skutočne hodia. Ak máte doma k dispozícii bohatú úrodu jedlých gaštanov, preberte ich a siahnite iba po takých, ktorých šupka bude neporušená. Nesmú teda byť prasknuté, scvrknuté ani iným spôsobom poškodené. Pri dotyku by ste tiež nemali cítiť, že je medzi šupkou a plodom nejaký voľný priestor.

To isté potom platí aj v prípade, že vyberáte jedlé gaštany v obchode. Ideálne by ste mali výberu venovať dostatok času, každý gaštan vziať samostatne do ruky a prezrieť. Pozor si dajte na akékoľvek vady, ale aj na červíkov, ktorí si na gaštanoch radi pochutnajú. Zakúpené gaštany potom nenechávajte ležať v igelitovom sáčku, kde by sa mohli zapariť. Po príchode domov ich vybaľte a čo najrýchlejšie spracujte.

Základný recept na pečené gaštany

Ak chcete vedieť, ako sa pečú jedlé gaštany, máme pre vás jednoduchý návod, vďaka ktorému vašu domácnosť čoskoro prevonia neodolateľná vôňa gaštanových plodov. Majte však na pamäti, že hoci tento recept nie je nijako zložitý, mali by ste presne dodržiavať daný postup. Príprava jedlých gaštanov má totiž svoje pravidlá a ich porušenie by vás mohlo skôr alebo neskôr mrzieť.

Pred tepelnou úpravou je najskôr nutné narezať šupku jedlých gaštanov do kríža, a to na ich vypuklé strane. Urobte teda zhruba 2 centimetre dlhé rezy kolmo na seba, ktoré budú zasahovať asi pol centimetra pod šupku. Buďte ale opatrní a plody pevne držte, aby sa vám nešmykla ruka, a zbytočne ste sa kvôli tomu nezranili.

A prečo je vlastne nutné jedlé gaštany pred pečením takto nakrojiť? Po vložení do rúry v nenarezaných gaštanoch vzniká tlak, čo spôsobí, že sa potom chovajú ako malé bomby. To by mohlo byť v niektorých prípadoch dokonca aj nebezpečné. Z toho dôvodu nikdy tento krok nepreskakujte a pred pečením vždy skontrolujte, že sú všetky gaštany správne narezané.

Ak máte obavy, že by gaštany mohli byť príliš tvrdé, odporúča sa ich ponoriť na niekoľko hodín do vody, aby zmäkli, a potom ich dôkladne osušiť. Zatiaľ čo niektorí močia gaštany po dobu troch hodín vo vode studenej, iní ich po narezaní na minútu až dve vkladajú do vody horúce, čo by malo predísť ich vysychaniu. Vďaka pare, ktorá vzniká vo vnútri šupky, sa potom rovnomernejšie prepečú.

Ak chcete pripraviť jedlé gaštany v rúre, vopred si ju rozpáľte na 200-210 °C. Narezané gaštany potom rozložte na suchý plech (môže byť vyložený papierom na pečenie), a to tak, že rezná strana (nakrojený krížik) bude smerovať nahor. Potom plech vložte do rúry a občas plody premiešajte pomocou pripravenej varešky alebo ich pretraste.

A ako dlho piecť gaštany, aby boli tak akurát? Čas pečenia sa samozrejme odvíja od veľkosti jednotlivých plodov, ale pohybuje sa v rozmedzí od 10 do 20 minút. Hotové gaštany potom spoznáte podľa tmavnúcej a pukajúcej šupky. Narezané okraje sa budú krútiť, navrchu sa objaví žltá dužina a kuchyňou sa začne tiahnuť charakteristická gaštanová vôňa. Dajte si však pozor, aby ste plody nepripálili. Šupka by nikdy nemala získať čierny odtieň.

Ako olúpať gaštany?

Pečené gaštany chutia najlepšie ihneď po vytiahnutí z rúry, teda vo chvíli, keď sú najteplejšie. Z toho dôvodu by ste ich mali čo najrýchlejšie zbaviť šupiek a pustiť sa do jedla. Ako olúpať jedlé gaštany, aby ste sa ľahko dostali k ich sladkastej dužine a nestrávili pri tom celú večnosť?

Do lúpania sa nepúšťajte od špičky, ale skôr z tej protiľahlej, zaguľatenej strany. Aby to šlo lepšie, jemne ich pokropte vodou a zabaľte ich do utierky, v ktorej plody krátko povaľkáte, vďaka čomu šupka popraská. Gaštany potom nechajte ešte 3 minúty zabalené a až potom začnite lúpať.

Pečené gaštany na panvici

Najčastejšie sa pripravujú pečené gaštany v teplovzdušnej rúre, ale existuje samozrejme aj mnoho iných spôsobov, ako na to. Výnimkou tak nie sú ani pečené gaštany v mikrovlnke alebo pečené gaštany na grile. Ďalším spôsobom, ako upiecť gaštany doma, je príprava plodov gaštanovníka siateho na panvici. Ako na to? Opäť si gaštany najskôr narežte a môžete ich tiež na nejaký čas ponoriť do vody, aby trochu zmäkli.

Na samotné pečenie potom budete potrebovať panvicu s hrubým dnom. Pečte plody na strednom ohni, občas ich premiešajte a z času na čas panvicou zatraste, aby sa gaštany nepripálili. Tento spôsob prípravy zaberie zhruba 10 minút. Že sú gaštany hotové, spoznáte vo chvíli, keď krásne prevonia miestnosť. Okrem toho budete počuť aj, ako syčia, a ich šupka bude primerane zhnednutá.

Pečené gaštany s rozmarínom

Pokiaľ hľadáte na jedlé gaštany recept, ktorý bude trochu netradičný, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť kombináciu týchto sladkých plodov s maslom a rozmarínom. Niektorí dokonca považujú túto pochúťku za najlepšie pečené gaštany, ktoré kedy jedli. Čo na to budete potrebovať?

  • 500 gramov jedlých gaštanov,
  • 3 vetvičky rozmarínu,
  • 130 gramov masla,
  • citrónovú kôru,
  • mleté korenie,
  • soľ.

Ako sa pečú gaštany, keď ich chcete skombinovať aj s ďalšími surovinami? Aj tu platia rovnaké pravidlá ako v prípade, že sa gaštany rozhodnete upiecť štandardným spôsobom. Rúru si teda predhrejte na 200-210 ° C a každý gaštan do kríža narežte. Potom plody na minútu až dve namočte do horúcej vody, aby sa neskôr lepšie prepiekli.

Akonáhle zlejete vodu a gaštany osušíte, nasypte ich do väčšej misy. Potom pridajte aj rozmarín, maslo, soľ, korenie a malé množstvo citrónovej kôry, všetko dobre premiešajte a snažte sa, aby sa gaštany čo najlepšie obalili. Následne ich rozložte na pripravený plech (narezanú stranou nahor) a vložte do rúry. Pokiaľ ide o to, ako dlho sa pečú gaštany s rozmarínom, nechajte ich v rúre asi 30 minút.

Počas pečenia nezabudnite gaštany raz či dvakrát premiešať alebo pretriasť. Akonáhle sa ich narezané okraje začnú krútiť, gaštany pečené v rúre získajú tmavo hnedý nádych a na povrch vykukne žltkastá dužina, spoznáte, že je hotovo. Upečené gaštany potom vysypte na tanier, zoškrabnite k nim všetko zvyšné korenie a maslo, dôkladne premiešajte a podávajte ešte horúce.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!