JEDLÝ GAŠTAN: Ako ho spoznať a na čo slúži?

Márne premýšľate, odkiaľ sa berú jedlé gaštany, ktoré si radi kupujete na jarmokoch a trhoch? Odpoveď je veľmi jednoduchá, jedná sa o plody gaštana siateho, ktorý sa dnes dá úspešne pestovať aj na našom území. Prezradíme, ako vyzerá gaštan siaty, kde tento strom najčastejšie rastie a ako spoznať jedlé gaštany od tých konských.

Čo je to gaštan?

Pod týmto názvom sa ukrýva rastlinný rod z čeľade bukvovité, ktorý sa latinsky označuje ako Castanea. Zahŕňa opadavé stromy a kríky, ktoré sa vyznačujú jednoduchými striedavými listami a nenápadnými kvetmi usporiadanými v klasovitých kvetenstvách. Dôležitý je potom predovšetkým plod, ktorým je oriešok ukrytý v ostnaté Cisco.

V závislosti na taxonomickom poňatí odborníci rozlišujú 8 až 12 rôznych druhov gaštanov, ktoré sú rozšírené hlavne v Stredomorí (Taliansko, Španielsko, Portugalsko), v Ázii alebo v Strednej Amerike. Pokiaľ ide o to, aké má gaštan druhy, medzi tie najznámejšie sa radí predovšetkým:

  • gaštan siaty (Castanea sativa),
  • gaštan zubatý (Castanea dentata),
  • gaštan vrúbkovaný (Castanea crenata),
  • gaštan mäkučký (Castanea molissima).

Čo sa týka využitia jednotlivých gaštanov, to sa samozrejme líši v závislosti na konkrétnom druhu. V prípade gaštana jedlého a niektorých ďalších druhov slúži plody ako potrava a pochutina. Niektoré stromy a kríky sa pestujú kvôli drevu, ktoré je veľa tvrdej, ťažké a odolné, takže sa používa napríklad v tesárstvo alebo na výrobu kolov vhodných pre stavbu oplotenia a ohrád.

Kôra gaštana jedlého a drevo severoamerického gaštana zubatého predstavujú dôležité zdroje trieslovín. Listy Castano dentata potom na americkom území predstavujú oficiálne uznanou liečivú drogu, ktorá sa používa napríklad pri liečbe spálenín a slúži tiež ako základ sirupu proti kašľu. Zaobstarať si potom samozrejme môžete aj okrasný gaštan s dekoratívnym olistením.

Ako vyzerá gaštan jedlý?

Gaštan jedlý, ktorý je známy tiež ako gaštan siaty (Castanea sativa Mill.) Alebo jednoducho jedlý gaštan, je opadavý listnatý strom z čeľade bukvovité. Môžete ho poznať napríklad ako vzrastlou drevinu, ktorá sa vysádza v parkoch, ale v dnešnej dobe sú na trhu dostupné aj výrazne menšie odrody, ktorých koruny nie sú tak rozložité, a preto si ich človek bez obáv môže vysadiť na svoju záhradu.

Hoci sa gaštan siaty označuje najčastejšie ako Castanea sativa Mill., Stretnúť sa môžete aj s niekoľkými synonymami, ako je Castanea vesca Gaertner či Castanea vulgaris Lam. Ide pritom o pomerne dlhovekú drevinu. Ak neuhynú z biologických alebo deštruktívnych dôvodov, môže sa dožívať pokojne aj niekoľko stoviek rokov (v západnej Ázii dokonca až 1000 rokov).

Strom jedlý gaštan bežne dorastá do výšky 20 až 25 metrov, má širokú vajčíkovitou korunu a kmeň s veľkosťou až 2 metrov. Pokiaľ však ide o vyšľachtené odrody, ktoré sú špeciálne prispôsobené pre pestovanie na záhrade, výška sa pohybuje maximálne okolo 10 metrov. Borka býva v mladosti hladká a olivovo hnedá, ale postupom času sa mení na hnedošedá a výrazne rozpukanou.

Pokiaľ ide o to, aký má jedlý gaštan list, iste nie je nutné ho dlho predstavovať. Listy sú striedavo postavené a krátko stopkaté, pričom majú tvar podlhovasté elipsy a dorastajú do dĺžky 10 až 20 centimetrov. Okrem toho sú pre nich typické pílkovité okraje a na každom postrannom nervu sa nachádza osteň. Kým vrchná strana listu býva lesklá a tmavo zelená, spodná strana má skôr svetlejší odtieň.

Kvety gaštana

Premýšľate, aký má jedlý gaštan kvet? Jedná sa o priame alebo len málo previsnuté jahňady, ktoré môžu byť dlhé až 15 centimetrov. Sú jednodomé a jednopohlavné, čo znamená, že gaštan vytvára samčie aj samičie kvety, ale každý má iba jeden typ pohlavných orgánov. Samčie kvety pritom bývajú úzke a belavé, zatiaľ čo samičie kvety majú skôr zelenú farbu.

Gaštanov bohato kvitnú v období od mája do júna. To ale ešte neznamená, že sa dočkáte tiež úrody chutných plodov. Dôležité je predovšetkým nasadenie samičích kvetov, z ktorých sa neskôr vytvárajú jabĺčka s plodmi. Svoju úlohu však zohrávajú aj ďalšie faktory, ako sú napríklad poveternostné podmienky, dlhé jarné dažde, ktoré spôsobujú vyplavovanie peľu, alebo nedostatok včiel.

Hoci je gaštan jedlý samoopelivý, pre istotu by mal mať aj druhého opeľovače, ktorý zabezpečí, že sa na jeseň dočkáte bohatej úrody jedlých gaštanov. Pestovať samostatný strom je síce možné, ale existuje tu potom riziko výskytu hluchých plodov, čo znamená, že dôjde k vytvoreniu obalu, ktorý nemá jadro.

Pri výsadbe gaštanov vo väčších skupinách (vždy aspoň po dvoch) sa výrazne zvyšuje kvalita opelenie. Samičie kvety sú totiž často pripravené na opeľovanie skôr ako kvety samčie, v dozrievaní sa teda mínou a nie sú schopné sa opeľovať v rovnaký čas. Prítomnosť ďalších stromov zabezpečí, že si jednotlivé dreviny navzájom poskytnú peľ, ktorý nemôžu získať z vlastných jahniad.

Plody gaštana

Iste nie je nutné zdĺhavo vysvetľovať, aký má jedlý gaštan plod. Ide o nažky označované ako gaštany či Maron, ktoré sa po dvoch alebo po troch vyskytujú v pichľavom obale, ktorý neskôr puká štyrmi švy. Plody gaštana potom bývajú tmavo hnedé a majú pretiahnuto guľovitý až baňatý tvar. V prípade planých odrôd sú skôr menšie (tzv. Lesná gaštany), u tých šľachtených naopak bývajú pomerne veľké. Dozrievajú zhruba v septembri alebo v prvej polovici októbra.

Kde rastie gaštan jedlý?

Gaštan jedlý predstavuje jediného pôvodného zástupcu rodu gaštan na európskom území. V dnešnej dobe sa najviac pestuje v južnej Európe alebo na území Prednej Ázie, kde si ľudia túto drevinu obľúbili kvôli celej rade možných využití. Pokiaľ ide o to, kde rastie gaštan jedlý v Českej republike, najlepšie sa mu darí na teplých svahoch vinárskych oblastí.

Aké má gaštan využitie?

Drevo jedlého gaštana je ťažké, tvrdé, pevné a veľmi húževnaté, a preto sa lokálne využíva napríklad v tesárstvo. Okrem toho sa potom z gaštanov získavajú tiež taníny (triesloviny), ktorá slúži na výrobu farmaceutických extraktov a potravy pre zvieratá. Ďalej môžu byť užitočné počas produkcie vína a brandy a svoje využitie si nájdu tiež v kožiarskom priemysle.

Najdôležitejším produktom gaštanov sú ale samozrejme ich plody, ktoré sú medzi ľuďmi známe ako obľúbená pochúťka. Pokiaľ ide o ich spracovanie, väčšinou prechádza tepelnou úpravou, kedy po narezaní na špičke do kríža nasleduje krátke opekanie na horúcej platni. Môžete ich však využiť aj iným spôsobom. Po rozdrvení napríklad vznikne múka, ktorá je vhodná na prípravu zákuskov.

Jedlé gaštany majú výbornú chuť, ale zároveň predstavujú aj skvelý zdroj zdraviu prospešných látok. Obsahujú škrob, bielkoviny a uhľohydráty, ktoré bunkám dodávajú potrebnú energiu. Ďalej v nich nechýba ani biogénne amíny a ďalšie špecifické látky, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu nervovej sústavy, a sú tu zahrnuté tiež vitamíny A, B a C, sacharóza alebo rôzne minerálne látky.

Vzhľadom k tomu, čo dané plody obsahujú, je konzumácia jedlých gaštanov pre ľudský organizmus veľmi prínosná. Tieto plody totiž pomáhajú čistiť pečeň od rôznych škodlivín, pôsobí účinne proti hnačkám a údajne môžu potlačiť tiež stavy úzkosti a pomáhajú predchádzať problémom s pamäťou. Ich energetická hodnota je však väčší ako v prípade zemiakov.

Ako spoznať jedlý gaštan?

Pečené gaštany patrí medzi obľúbené pochúťky, ktoré si počas jesenných a zimných mesiacov nechá ujsť len málokto. Ak by ste si sami chceli gaštany nazbierať a upiecť, nezabudnite si overiť, že ste schopní odlíšiť sladké gaštany, ktoré rastú na gaštana setom, od gaštanov konských, ktoré sa nosia do krmelce zvieratám a sú plodom pagaštanu konského.

V prípade, že namiesto gaštanov jedlých zvolíte gaštany konské, môžete si privodiť nepríjemné zažívacie ťažkosti. Ľudia sa sťažujú napríklad na bolesti brucha, celkovú nevoľnosť, vracanie alebo tiež na podráždenie krku. Plody gaštana siateho naopak môžu byť zdraviu prospešné. Sú bohatým zdrojom sacharidov, obsahujú vitamíny B1, B2, B6 a C, ale aj draslík, sodík alebo niancin.

Ako teda jednotlivé plody rozoznať? Najprv sa pozrite na vonkajší obal gaštanu. V prípade jedlého gaštanu bude mať hnedú farbu, dlhé štetiny a vnútri 2 až 3 semená, ktoré sú čiastočne sploštená. U pagaštanu konského je obal skôr tučný, má zelenú farbu a krátke široké hroty a vo vnútri sa ukrýva iba jediné väčšie semeno oblého tvaru.

Ďalej by ste si mali prezrieť strom, na ktorom gaštany rastú, vrátane jeho okolia. Kým konské gaštany nájdete predovšetkým na stromoch rastúcich v mestách, v parkoch alebo v alejach, gaštan siaty rastie hlavne v lesoch alebo v sadoch. Čo sa týka listov, u pagaštanu konského majú tvar dlane a skladajú sa z niekoľkých oválnych zložených lístkov, ale v prípade gaštana siateho sú jednoduché, pretiahnuté a nemajú zložené lístky.

Ako vyzerá gaštan siaty?

Ako gaštan siaty či gaštan jedlý (Castanea sativa Mill.) Sa označuje opadavý listnatý strom z čeľade bukvovité. V priaznivých podmienkach sa môže dožívať pokojne aj niekoľko stoviek rokov a bežne dorastá do výšky 20 až 25 metrov. U vyšľachtených odrôd, ktoré sa vysádzajú na záhrady okolo rodinných domov, je to však iba 10 metrov. Borka je v mladosti hladká a olivovo hnedá, neskôr ale rozpuku a zmení farbu na hnedosivá. Zelené listy majú tvar podlhovasté elipsy.

Aký má jedlý gaštan kvet?

Jedná sa o priame či málo previsnuté jahňady, ktoré môžu byť až 15 centimetrov dlhé. Sú jednodomé a jednopohlavné, takže každá jahňada má iba jeden typ pohlavných orgánov. Gaštanov kvitnú od mája do júna. Hoci sú samoopelivé, ideálne je mať k dispozícii aj druhý strom, ktorý zaistí bohatú úrodu chutných plodov. Výsadba niekoľkých gaštanov pohromade zvyšuje kvalitu opelenie a bráni výskytu hluchých plodov.

Aké má gaštan plody?

Plodom gaštana siateho sú jedlé gaštany, ktoré môžete poznať aj ako Maroni. Jedná sa o nažky, ktoré sa po dvoch alebo po troch vyskytujú v pichľavom obale hnedej farby. Ten neskôr rozpuku štyrmi švy. Čo sa týka samotných plodov, majú tmavo hnedú farbu rovnako ako v prípade gaštanov konských. Typický je aj ich pretiahnuto guľovitý až baňatý tvar. Dozrievajú v septembri a v prvej polovici októbra.

Ako spoznať jedlý gaštan?

Dôležité je zamerať sa na vonkajší obal gaštanu. V prípade jedlého gaštanu má hnedú farbu, dlhé štetiny a ukrýva 2 až 3 semená. U pagaštanu konského je zelený a skôr tlstý, má krátke hroty a obsahuje len jedno semeno. Gaštan jedlý, ktorý produkuje jedlé gaštany, rastie hlavne v lesoch či v sadoch a má jednoduché, pretiahnuté listy. Pagaštan konský, ktorý plodí gaštany konské, nájdete v parkoch, alejach alebo mestách. Jeho listy sa skladajú z niekoľkých oválnych lístkov a tvoria tvar dlane.