5 NAJLEPŠÍCH RECEPTOV NA VÍNNU KLOBÁSU

Okrem zemiakového šalátu a osmaženého kapra dnes v rade domácností patrí na sviatočnú tabuľu aj vínna klobása. Niekto si ju dáva na Štedrý deň na obed, iný potom pripravuje túto pochúťku napríklad na Boží hod alebo na Štefana. Chcete jej prípravu tiež vyskúšať? V tom prípade poradíme, ako sa robí tá najlepšia vínna klobása a akú by mala mať vínna klobása prílohu.

Čo je vínna klobása?

Hoci pre niektorých jedincov predstavujú vínne klobásy úplnú delikatesu, na ktorú nedajú dopustiť, existuje aj veľa ľudí, ktorí túto pochúťku v živote neochutnali a dokonca možno ani nevedia, o čo sa v skutočnosti jedná. Preto si hneď skraja povieme, z čoho sa vínna klobása vyrába a akým spôsobom sa to robí.

Vínna klobása je obľúbený český mäsový výrobok, ktorý sa v mnohom podobá klasickej bavorskej bielej klobáse. Pokiaľ ide o to, aké má vínna klobása zloženie, pripravuje sa buď z bravčového, alebo z hovädzieho mäsa (predtým hlavne z teľacieho), ktoré je nutné jemne pomlieť. K tomu sa navyše pridávajú aj ďalšie ingrediencie, kam patria rožky namočené v mlieku, biele víno, citrónová kôra a muškátový kvet.

Hmota, ktorú človek z vyššie uvedených surovín vytvorí, sa následne naplní do prírodného črievka, čím vznikne tradičná vínna klobása. Tá sa však nijako tepelne neopracováva, a preto je nutné ju čo najrýchlejšie skonzumovať. Ľudia ich potom doma väčšinou smažia na panvici, pečú v rúre, obaľujú do špeciálneho cestíčka alebo z nich vyrábajú ďalšie zaujímavé pokrmy.

Kedy sa jej vínna klobása?

Červené kolo, ktoré pri vyprážaní vínnej klobásy vznikne, údajne pripomína Slnko, a predtým tak mohla byť vínna klobása symbolom zimného slnovratu. Na vianočnej tabuli však rozhodne nepatrí medzi novinky. Prvé zmienky o tom, že sa pripravovala vínna klobása na panvici alebo vínna klobása v rúre, totiž pochádzajú už z kuchárok, ktoré sa datujú do 19. storočia.

V dnešnej dobe patrí vínna klobása rovnako ako kapor, rezne, kačica alebo zemiakový šalát medzi úplnú vianočnú klasiku. Niektorí ľudia si ju doprajú na Štedrý deň na obed, pretože sa údajne nepočíta ako mäso, ktorého by sme sa v tento sviatok mali vzdať. Iní však konzumujú vínnu klobásu priamo na štedrovečernú večeru alebo napríklad neskôr počas sviatkov.

Vínna klobása recepty

Neviete si rady, ako najlepšie upiecť vínne klobásy? S týmto pokrmom je to podobné ako napríklad u vianočných cukroviniek (a to vrátane obľúbených perníčkov). Každá rodina má obvykle svoj domáci recept na vínne klobásy, ktorý sa u nich používa už odnepamäti. V skutočnosti však existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako pripraviť vínnu klobásu, a nie všetkým sa teda so svojim milovaným receptom zavďačíte.

Príprava vínnej klobásy sa môže v závislosti od konkrétneho receptu výrazne líšiť. Zatiaľ čo niekde sa robia vínne klobásy v rúre, inde je obľúbená vínna klobása na panvici. Asi najznámejší recept na vínnu klobásu potom vyžaduje, aby ju kuchár zaistil špajľou a osmažil na rozpálenom tuku. Okrem toho však existuje aj množstvo receptov, čo urobiť z vínnej klobásy, pokiaľ vám tradičná úprava nesedí.

Obľúbená je napríklad omeleta s vínnou klobásou, vínna klobása v leču alebo polievka s kúskami vínnej klobásy. Niektorí navyše pripravujú aj hamburger z vínnej klobásy doplnený o zeleninu a karamelizovanú cibuľku alebo napríklad vínnu klobásu v zemiaku. Fantázii sa rozhodne medze nekladú, takže je možné túto surovinu použiť aj ako základ jednohubiek a slaných závinov. Nech však zvolíte akýkoľvek spôsob prípravy, vínna klobása by určite mala byť vyrobená z kvalitných surovín.

To väčšinou nejde na prvý pohľad spoznať, takže musíte počkať až do chvíle, keď vínnu klobásu prvýkrát ochutnáte. Napovedať však môže skutočnosť, či je klobása v prírodnom črievku, ktoré je lesklé, pružné a nelámavé, ale ľahko sa ohýba a trhá. Pri tepelnej úprave by potom vínne klobásy rozhodne nemali popraskať. Ich farba by sa však mala zmeniť na svetlo šedú alebo ľahko ružovú.

Vínna klobása na špajli

Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako urobiť vínnu klobásu, je určite príprava tejto pochúťky na panvici, a to za použitia malého množstva ingrediencií. Ak aj vás láka klasická vyprážaná vínna klobása, recept je veľmi jednoduchý. Aby ste si mohli pripraviť 4 porcie tohto nielen vianočného pokrmu, budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 900 gramov vínnej klobásy,
  • 60 gramov hladkej múky,
  • Sadlo alebo olej.

Ako sa robí vínna klobása tradičným spôsobom? Vínnu klobásu najprv rozmotajte a rozdeľte na rovnako dlhé diely. Z vyššie popísaného množstva by ste teda mali ideálne vytvoriť zhruba 6 až 8 kúskov. Keď sa potom pripravuje vínna klobása vyprážaná, je nutné každý z pripravených dielov stočiť do špirály a následne všetko zaistiť špajľami do kríža. Vínnu klobásu ale príliš neuťahujte, pretože inak popraská.

Niektorí navyše odporúčajú vínnu klobásu spariť vriacou vodou, a to ešte pred tým, než ju rozdelíte na jednotlivé kúsky a zamotáte do slimákov. Údajne by ste tak mali zabrániť jej neskoršiemu popraskaniu, a navyše sa týmto spôsobom trochu spevnia, takže sa bude lepšie tvarovať. Ak nemáte ale k dispozícii dostatočne veľké hrnce, môžete skúsiť spariť klobásy už zamotané a prepichnuté špajľami.

Následne si na tanier nasypte pripravenú múku a každú špirálu vínnej klobásy v nej poriadne obaľte, a to samozrejme z oboch strán. Prebytočnú múku však radšej straste, aby jej na klobáse nezostalo príliš veľa. Vo väčšej panvici si medzitým rozohrejte masť alebo olej, vínne klobásy postupne vkladajte dovnútra a na miernom ohni ich pečte dozlatista. Už upečené kúsky si potom odkladajte do ľahko rozohriatej rúry, aby všetky vydržali pekne teplé.

Vínna klobása v rúre

Vyššie spomínaný postup však nie je jediný, ktorý si ľudia na našom území obľúbili. Okrem prípravy na panvici existuje aj vínna klobása recept v rúre, ktorý sa od toho prvého príliš nelíši. Stačí si nachystať rovnaké ingrediencie ako v predchádzajúcom prípade, vínnu klobásu rozdeliť na diely, stočiť, prepichať špajľami, obaliť v múke a vložiť do zapekacej misy. Potom sa pečie na 180 °C zhruba 15–20 minút, pričom nie je nutné misu vymazávať tukom, pretože sa ho dosť vypečie z klobásy samotnej.

Niekto potom vínne klobásy pečie bez múky, ale namiesto toho ich vkladá na plech vyložený papierom na pečenie a potiera ich rozpustenou masťou z oboch strán. Pečú sa asi 15 minút na 150 °C, kým na povrchu nezozlátnu. Následne je nutné otočiť vínne klobásy na druhú stranu a opekať ich asi ešte ďalších 10 minút. Pokiaľ budete v priebehu pečenia vínnych klobás v rúre tieto delikatesy potierať výpekom či masťou, získajú navyše ešte lepšiu chuť.

Ľudia sa potom často pýtajú, aká príloha k vínnej klobáse je najlepšia. Takto zapečená vínna klobása sa však dá podávať na niekoľko rôznych spôsobov. Obľúbená je napríklad pečená vínna klobása s kapustou, hrachová kaša s vínnou klobásou, zapečená vínna klobása so zemiakmi alebo vínna klobása so zemiakovou kašou. Niektorí ju v rámci štedrovečernej večere však konzumujú aj so zemiakovým šalátom.

Pečená vínna klobása s jablkami a cibuľou

Ak hľadáte menej tradičné recepty z vínnej klobásy, osloviť by vás mohla napríklad vínna klobása pečená v rúre spoločne s jablkami a cibuľou. Tento recept je výhodný v tom, že okrem skvelej vínnej klobásy získate naraz aj chutnú prílohu, ktorú si iste zamilujete. Aby ste si mohli túto lahôdku pripraviť, budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 400 gramov vínnej klobásy,
  • 4 cibuľa,
  • 5 jabĺk,
  • 2 lyžice masti,
  • trstinový cukor,
  • balzamikový ocot,
  • čerstvý tymián,
  • soľ a mleté čierne korenie.

Ako upiecť vínne klobásy v rúre, aby si všetci pochutnali? Najprv si vínnu klobásu rozdeľte na štyri rovnako dlhé diely. Na mieste, kde ju chcete rozdeliť, pritom prsty dostatočne stlačte náplň a klobásu párkrát zatočte, kým ju ostrým nožom oddelíte od zvyšku. Každý diel potom stočte do špirály a zaistite ho dvoma špajľami, ktoré umiestnite do kríža.

Následne si olúpte pripravené cibule, rozkrojte ich na polovice a potom ich nakrájajte na pol centimetra silné klinky. Jablká si umyte, rozkrojte na štvrtiny, odstráňte z nich jadrovník a potom ich rozkrojte na menšie polmesiačiky. Rúru si potom medzitým rozohrejte na 180 °C.

Akonáhle budete mať hotovo, vo väčšej panvici si na strednú teplotu rozpáľte lyžicu masti. Každú vínnu klobásu potom opečte dozlatista, vyberte ju a nechajte na chvíľu odpočinúť. Keď budú všetky takto pripravené, do uvoľnenej panvice pridajte ešte lyžicu masti, nasypte dovnútra cibuľu, trochu ju osoľte a okoreňte a následne pridajte čerstvý tymian. Na vyššiu teplotu potom všetko opekajte za stáleho miešania, a to zhruba po dobu 8–10 minút.

Vo chvíli, keď bude cibuľa rovnomerne opečená a získa zlatistú farbu, pridajte do panvice 1 lyžicu trstinového cukru, 3 lyžice balzamikového octu a všetko premiešajte. Nakoniec prisypte tiež pripravené jablká, ktoré je nutné s ostatnými ingredienciami zmiešať, ale iba zľahka, aby sa trochu obalili balzamikom.

Obsah panvice potom vložte do pekáča, ktorý nie je nutné vopred nijako vymazávať. Na túto súvislú vrstvu potom rozložte predsmažené vínne klobásy a pekáč vložte do rozohriatej rúry (na 180 °C). Pokiaľ ide o to, ako dlho sa pečie vínna klobása, v ideálnom prípade sa jedná zhruba o 10–15 minút. Na konci pečenia môžete rúru na pár minút prepnúť aj na gril, ale dajte si pozor, aby sa klobásy nespálili.

Vínna klobása v cestíčku

Ďalším obľúbeným spôsobom, ako upiecť vínnu klobásu, je príprava špeciálneho cestíčka, do ktorého klobásy pred samotným pečením obalíte. Tento recept pritom môžete doplniť o lahodnú zemiakovú kašu, vďaka čomu vytvoríte chutný obed alebo večeru. Čo budete na prípravu vínnej klobásy v cestíčku potrebovať?

  • 800 gramov vínnej klobásy,
  • 50 gramov hladkej múky,
  • 200 mililitrov oleja,
  • 1 jablko,
  • 2 vajcia,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • čerstvú petržlenovú vňať.

Vínnu klobásu si najskôr rozdeľte na jednotlivé diely rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch. Potom tieto diely stočte do špirál, prepichnite ich špajľou, aby lepšie držali, a následne ich poprášte malým množstvom hladkej múky. V miske si potom rozšľahajte vajcia s rozotrenými strúčikmi cesnaku, pridajte 50 gramov hladkej múky, nastrúhané jablko a nasekanú petržlenovú vňať, čím vznikne cestíčko.

Pripravené vínne klobásy v cestíčku následne obaľte, a akonáhle bude hotové, rovno ich vkladajte na rozpálený olej na panvici. Pokiaľ ide o to, ako dlho piecť vínnu klobásu, v tomto prípade by ste mali vínne klobásy panvici udržiavať tak dlho, kým nebudú z oboch strán zlatisté. Aby všetko pred podávaním vydržalo teplé, prečkať môže obaľovaná vínna klobása v rúre, ktorú rozohrejete na nízky stupeň.

Vínna klobása na pive recept

Zatiaľ čo predchádzajúce recepty s vínnou klobásou zahŕňajú iba malé množstvo jednoduchých ingrediencií, tento počíta aj s pridaním dobrého čierneho piva, vďaka ktorému získa tento lahodný pokrm ešte lepšiu chuť. Ako na vínnu klobásu, ktorá bude určite chutiť celej rodine? Najprv si nachystajte tieto suroviny:

  • 800 gramov vínnej klobásy,
  • 150 mililitrov rajského pretlaku,
  • 150 mililitrov čierneho piva,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 cibule,
  • korenie a soľ.

Ako sa teda pripravuje vínna klobása na čiernom pive? Najprv si vínnu klobásu pripravte rovnakým spôsobom ako pri všetkých predchádzajúcich receptoch. To znamená, že by ste ju mali rozdeliť na niekoľko rovnakých dielov, tie potom stočiť do špirály a upevniť pomocou špajlí. Následne jednotlivé vínne klobásy zľahka opečte, a to ideálne iba s malým množstvom oleja či masti.

Na vypečenom tuku v panvici si potom speňte nadrobno nakrájané cibule spolu s rozotrenými strúčikmi cesnaku. Následne pridajte paradajkový pretlak a ten rozrieďte pripraveným čiernym pivom. Túto zmes potom nezabudnite dochutiť soľou a čiernym korením, pričom všetko dôkladne premiešajte. Opečené vínne klobásy potom vráťte späť na panvicu a obráťte ich, aby sa z oboch strán obalili zmesou čierneho piva a pretlaku.

Pokiaľ ide o to, ako piecť vínnej klobásy, je samozrejme nutné vložiť túto delikatesu na nejaký čas ešte do rúry. Tú si preto predhrejte zhruba na 200 °C a pripravené vínne klobásy tu pečte asi po dobu 15–20 minút. Vínna klobása na pive sa potom obvykle podáva s čerstvým chlebom, ale fantázii sa samozrejme medze nekladú.