Či už je vianočná rybia polievka súčasťou vášho štedrovečerného menu dlhé roky, alebo sa na jej prípravu tento rok chystáte úplne prvýkrát, určite chcete, aby si na nej všetci pri stole pochutnali. Prezradíme, aké druhy rybacích polievok vlastne existujú, ako sa robí rybia polievka v niekoľkých rôznych prevedeniach a čím dochutiť rybiu polievku, ktorou sa chystáte počas Štedrého dňa servírovať svojim blízkym.
Štedrovečerná polievka
Na štedrovečernej tabuli vo väčšine domácností nesmie chýbať polievka, ktorá vaše chuťové bunky aj žalúdok pripraví na to, čo príde vzápätí. Podľa tradície sa na našom území často pripravuje vianočná rybia polievka z kapra, ktorého potom ľudia konzumujú aj vyprážaného či pečeného. Dospelí ju milujú hlavne pre jej špecifickú chuť a vôňu, ale deti ju obvykle príliš v láske nemávajú.
Pokiaľ si vás ale vianočná polievka z kapra ani po rokoch nezískala alebo skrátka nemáte vzhľadom na jej špecifickú vôňu túžbu ju vôbec ochutnávať, môžete vyskúšať aj iné varianty. Na niektorých miestach sa totiž pripravujú iné vianočné polievky. Vyskúšať preto môžete aj vianočnú hrachovku, hubovú polievku, kapustnicu alebo napríklad sviatočnú šošovicovú polievku.
Ako uvariť rybiu polievku?
Pokiaľ sa chystáte na prípravu vianočnej polievky, určite premýšľate, čo patrí do rybej polievky, ako ochutiť rybiu polievku a aké korenie do rybej polievky rozhodne pridať. V tom prípade pamätajte, že rybí vývar sa typicky robí z rýb a ich častí (napríklad z hláv a vnútorností), ktoré ľudia vhodne dopĺňajú aj o ďalšie plody mora, zeleninu, korenie, vodu a ďalšie ingrediencie. Recepty na túto pochúťku sa však v jednotlivých krajinách a kultúrach výrazne líšia.
Druhy rybích polievok:
- česká rybia polievka z kapra (štedrovečerná polievka),
- maďarská rybia polievka (rybia polievka halászlé),
- francúzska rybia polievka (bujabéza, provensálska polievka),
- ruská rybia polievka (uchá, napríklad rybia polievka z lososa alebo tresky),
- portugalská rybia polievka (caldeirada alebo rybársky guláš),
- talianska rybia polievka (caciucco),
- sicílska rybia polievka (aliotta),
- fínska rybia polievka (lohikeitto),
- nórska rybia polievka (fiskesuppe),
- švédska rybia polievka (fiskosoppa),
- vietnamská kapria polievka (Bún Cá),
- a mnoho ďalších.
Recept na rybiu polievku
Chcete vedieť, ako sa varí rybia polievka? Potom rozhodne vyskúšajte niektorý z našich receptov, ktoré sme si pre vás na nasledujúcich riadkoch pripravili. Dozviete sa napríklad, ako sa robí klasická rybia polievka, ktorú si na Štedrý deň vychutnáva množstvo slovenských domácností, ale zároveň prezradíme, akým spôsobom sa dá príprava rybej polievky obmeniť, aby si naozaj pochutnal každý člen rodiny.
Tradičná rybia polievka s ikrami alebo mliečím
Pokiaľ dbáte na dodržiavanie tradícií, na vašej štedrovečernej tabuli určite nesmie chýbať klasická rybia polievka z hlavy kapra, ktorá je doplnená aj o ikry alebo mliečie a ďalej o odrezky z kapra, ktoré vám ostali pri porciovaní mäsa na vyprážanie. Ak si chcete túto chutnú polievku pripraviť, budete teda potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 kaprí hlavu,
- 500 gramov odrezkov z kapra,
- 100 gramov ikier alebo mliečia,
- 250 gramov zeleru,
- 200 gramov mrkvy,
- 150 gramov petržlenu,
- 2 menšie cibule,
- hladkú múku,
- maslo,
- kuchynskú soľ,
- nové korenie,
- bobkový list,
- muškátový oriešok,
- žemle či rožky na krutóny.
Vianočná polievka z kaprie hlavy nie je príliš zložitá, aj keď si to veľa ľudí myslí. Najprv si povieme, ako urobiť rybí vývar. Kaprí hlavu je nutné očistiť, zbaviť ju očí a odstrániť aj žiabre, kvôli ktorým by neskôr mohla polievka nepríjemne zhorknúť. Potom ju vložte do hrnca spolu s odrezkami z kapra (konkrétne napríklad plutvy, časti chrbta alebo mäso z chvostovej časti), prípadne aj s kaprím skeletom.
Následne si očistite a olúpte koreňovú zeleninu, polovicu nakrájajte na drobné kocky a odložte bokom, zatiaľ čo druhú polovicu vložíte vcelku (alebo nakrájanú na väčšie kúsky) do hrnca k rybej hlave a odrezkom. Zároveň pridajte aj 5 guličiek korenia, 2 alebo 3 guličky nového korenia a 1 alebo 2 bobkové listy. Potom všetko zalejte vodou (ideálne asi 1,5 litra), priveďte do varu a vývar z kapra nechajte na platni asi 25–30 minút. Potom ho sceďte, oberte mäso z kostí a kaprí hlavy a nakrájajte ho na menšie kúsky.
V ďalšom hrnci si potom rozohrejte dve až tri lyžice masla, ku ktorým pridáte aj nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú ste si pripravili na začiatku. Všetko dozlatista osmažte, potom pridajte aj nadrobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle zosklovatí, vmiešajte aj dve lyžice hladkej múky a nechajte všetko spoločne znovu orestovať. Až budete mať tento základ pripravený, vlejte do hrnca kaprí vývar a polievku dobre zamiešajte.
V záverečnej fáze je čas na pridanie ikier alebo nakrájaného mliečia (prípadne oboch variantov). Následne polievku dostatočne osoľte a dochuťte muškátovým orieškom. Potom už stačí priviesť túto pochúťku k miernemu varu a nechať ju variť asi po dobu 15–20 minút.
Medzitým si žemle či rožky nakrájajte na väčšie kocky a opečte ich dozlatista na masle. V závere do pripravenej polievky vmiešajte kaprie mäso a môžete podávať. Aby to bola najlepšia rybia polievka, ktorú ste kedy jedli, nezabudnite pridať opečené krutóny a trebárs aj trochu nasekanej petržlenovej vňate.
Krémová rybia polievka – biela rybia polievka
Ak vás klasická rybia polievka na Vianoce príliš neláka, vyskúšať môžete aj variant, ktorý neobsahuje ikry ani mliečie. Inak však pracuje s podobnými surovinami ako v prvom prípade, ale aby bola táto rybia polievka krémová, obsahuje navyše aj smotanu, ktorá jej dodá špecifickú chuť aj textúru. Na jej prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 1 kaprí hlavu,
- kaprí skelet a odrezky,
- 2 väčšie mrkvy,
- 1 petržlen,
- ½ zeleru,
- 1 väčšiu cibuľu,
- maslo,
- hladkú múku,
- kuchynskú soľ,
- korenie a nové korenie,
- bobkový list,
- muškátový oriešok,
- citrónovú šťavu,
- 200 mililitrov smotany na šľahanie,
- žemle či rožky na krutóny.
Rybia krémová polievka sa spočiatku pripravuje veľmi podobne ako klasická vianočná rybia polievka s ikrami a mliečím. Kapriu hlavu teda zbavte očí aj žiabier a vložte ju do hrnca spolu s kosťami a rybími odrezkami. Tie potom doplňte jednou mrkvou nakrájanou na väčšie kusy a polovicou pripraveného zeleru (teda štvrtinu, a to vcelku, alebo nakrájanú na väčšie kúsky). Zalejte všetko dvoma litrami vody a nechajte variť zhruba 25–30 minút.
Rybí vývar si následne sceďte do iného hrnca a z hlavy, kostry a odrezkov oberte mäso. Následne si v novom hrnci rozohrejte 2 lyžice masla a potom prisypte zostávajúcu koreňovú zeleninu (1 mrkvu, 1 petržlen a zvyšnú štvrtinu pripraveného zeleru) nakrájanú na malé kocky. Všetko sprudka opražte, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Zmes potom zaprášte 2 lyžicami múky a opečte ju dozlatista.
Akonáhle budete mať hotovo, je načase pridať vychladnutý kaprí vývar a všetko dobre premiešať. Polievku potom osoľte a pridajte 1 bobkový list, 2 guličky nového korenia a 3 guličky korenia (spolu ideálne v čajovom sitku, aby ste ho potom mohli vytiahnuť). Následne nechajte polievku asi 20 minút variť. Keď bude hotové, vráťte do nej mäso nakrájané na menšie kusy, pridajte smotanu a dochuťte polievku citrónovou šťavou a muškátovým orieškom. Medzitým si nezabudnite osmažiť krutóny, s ktorými rybia polievka so smotanou chutiť ešte lepšie.
Rybia polievka s knedličkami
Ak ste zvyknutí na Vianoce konzumovať rybiu polievku, možno by ste tento rok chceli aspoň malú obmenu. V tom prípade by vás mohla osloviť vianočná kapria polievka, ktorá navyše obsahuje aj výborné knedličky (opäť je to ale rybia polievka bez ikier a mliečia). Ak chcete tento recept na rybaciu polievku z kapra vyskúšať, budete na jej prípravu potrebovať dve sady surovín.
Na polievku:
- kaprí hlavu a odrezky,
- 300 gramov rybieho mäsa,
- 3 mrkvy,
- 2 petržlenu,
- 1 cibuľu,
- kúsok zeleru,
- bobkový list,
- nové korenie,
- čierne korenie,
- maslo,
- hladkú múku,
- soľ.
Na knedličky:
- rybie mäso z vývaru,
- 1 rožok,
- 1 bielok,
- mlieko,
- muškátový oriešok,
- petržlenovú vňať,
- soľ.
Aby sa mohla táto jednoduchá rybia polievka stať základom vášho štedrovečerného menu, najprv si nachystajte väčší hrniec, do ktorého vložíte očistenú rybiu hlavu (bez očí a žiabier), odrezky a mäso. K tomu potom pridajte očistenú koreňovú zeleninu (1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru), cibuľu rozkrojenú na polovicu a korenie do rybej polievky (1 bobkový list, 3 guličky nového korenia, 5–10 guličiek čierneho korenia). Všetko potom zalejte vodou (asi 2,5 litra), dostatočne osoľte a priveďte do varu.
Pokiaľ ide o to, ako dlho variť rybí vývar, v tomto prípade nechajte rybie časti so zeleninou a korením na platni zhruba po dobu 45 minút. Po uvarení vyberte z vývaru zeleninu, oberte mäso od kostí a odložte si ho na prípravu knedličky. Vývar potom preceďte. Následne si z masla a múky pripravte zápražku, ktorú polievku zahustíte, a všetko nechajte na 15 minút povariť. Medzitým si na kocky nakrájajte 1 mrkvu a 1 petržlen, orestujte ich na masle a pridajte do polievky, ktorú necháte variť ďalších 5 minút.
Ďalej je nutné pripraviť knedličky do rybej polievky. Rožok si najskôr nastrúhajte alebo nalámte do mixéra a nasekajte. Následne ho pokropte mliekom (použite asi 2–3 lyžice), osoľte a dochuťte muškátovým orieškom. K tomu navyše pridajte kúsky rybieho mäsa, vaječný bielok a nasekanú petržlenovú vňať a potom z týchto ingrediencií vypracujte hmotu, z ktorej začnete tvoriť malé rybie knedličky do polievky. Tie potom už len stačí vložiť priamo do rybieho vývaru a nechať pár minút zavariť.
Polievka z rybieho filé
Pokiaľ chcete tradície zachovať aspoň čiastočne, ale kapor skrátka nie je medzi vašimi potomkami obľúbeným variantom, mohla by im zachutnať polievka z rybieho filé pre deti. Hoci sa niekomu možno nezdá táto rybia polievka vianočná, môže sa stať obľúbenou alternatívou klasického kaprieho vývaru. Na jej prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 400 gramov rybieho filé,
- 2 litre hovädzieho vývaru,
- 100 mililitrov smotany,
- 2 mrkvy,
- 1 petržlen,
- 2 cibule,
- kúsok zeleru,
- maslo,
- hladkú múku,
- mleté čierne korenie,
- soľ.
Pokiaľ bude vaša štedrovečerná rybia polievka práve tá z filé, najprv bude nutné pripraviť si hovädzí vývar a nechať si povoliť mrazené filé, ktoré potom nakrájate na menšie kocky. Cibuľu medzitým olúpte a nakrájajte najemno a potom si olúpte koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler), ktorú nakrájate na malé kúsky (alebo dokonca nastrúhate).
Cibuľu potom vo väčšom hrnci orestujte na masle ak tomu pridajte pripravenú zeleninu, ktorú tu nechajte podusiť. Túto zmes následne zalejte hotovým vývarom, osoľte, okoreňte a nechajte variť. Potom pridajte nakrájané filé a varte všetko zhruba 10 minút, pričom môžete tiež dodať polievke chuť prostredníctvom kocky masoxu či zeleninovým bujónom.
Následne je čas zahustiť polievku zápražkou, ktorú si pripravíte z hladkej múky a masla. Všetko potom nechajte ešte nejaký čas povariť a na záver prilejte smotanu. Týmto krokom je polievka na Vianoce z rybieho filé hotová a môžete ju podávať. Ak máte k dispozícii zelenú petržlenovú vňať, nakrájajte ju nadrobno a na tanieri polievku ozdobte. Prípadne môžete opäť nachystať aj krutóny.