Zaujala vás jemná chuť šalotky, ktorá síce nie je taká výrazná ako cibuľa kuchynská, ale dokáže pokrmy skvele obohatiť, a radi by ste si túto rastlinu zaobstarali aj na vlastnú záhradku alebo napríklad na svoj priestrannejší balkón? Prezradíme, ako zvláda cibuľa šalotka pestovanie na našom území, kedy sa pustiť do sadenia šalotky a ako sa o túto rastlinu čo najlepšie starať, aby ste sa dočkali bohatej úrody.
Čo je šalotka?
Pod názvom šalotka sa ukrýva druh zeleniny, ktorý sa radí do rastlinného rodu cesnak (Allium). Na prvý pohľad sa podobá cibuli kuchynskej (Allium cepa), za ktorej poddruh ju botanikovia v súčasnej dobe považujú. Práve z toho dôvodu sa najčastejšie stretnete s latinským označením Allium cepa var. aggregatum. Ľudovo sa potom šalotka nazýva aj ošľach, množilka, kotiarka alebo cesnak askalonský.
Šalotka vytvára zhluky cibuliek (palíc), ktoré vznikajú z rovnakého koreňového systému. Z podpučí jednej vysadenej matečnej cibule teda vyrastie hneď niekoľko úžľabných púčikov (tzv. hniezdo) a z tých neskôr vznikne zhruba 5 až 9 samostatných cibulí. Môže ich ale byť pokojne aj viac. Ich tvar pritom býva odlišný, takže môžu byť pretiahnuté, sploštené alebo dokonca guľovité.
Listy šalotky sú jednoduché, sediace a celokrajné, kvety potom majú ružovú alebo fialovú farbu. Objavujú sa vo vrcholovom kvetenstve, ktorému sa hovorí skrutka, a plodom je kapsula. Samotná cibuľka sa potom skladá z mäsitých zhrubnutých listových báz (sukníc), ktorých šupky sú obvykle hnedo-červené, slamovo žlté alebo napríklad fialové, zatiaľ čo vo vnútri prevažuje bielo-fialová farba.
Pestovanie šalotky
Pôvodne ľudia cibuľu šalotku pestovali hlavne v Malej a Strednej Ázii, kde sa tejto rastline dobre darilo. Vďaka rozšíreniu okolo izraelského mesta Aškelon tiež vzniklo jedno z jej pomenovaní, a síce cibuľa aškelonská (dnes cesnak askalonský). Do Európy neskôr šalotku priniesli križiaci a dnes sa s ňou môžete stretnúť prakticky po celom svete.
Keďže sa šalotke darí v rôznych zemepisných šírkach a vo všetkých klimatických podmienkach, skvele zvláda cibuľa množilka pestovania aj na našom území. Často navyše rastie aj na miestach, kde by klasická kuchynská cibuľa trpela, je mrazuvzdorná a pomerne vytrvalá. Všetkých pestovateľov bez vlastnej záhradky potom určite poteší aj skutočnosť, že sa dá pestovať nielen na záhonoch, ale aj v kvetináči.
Dobrou správou pre začiatočníkov je potom aj to, že pestovanie šalotky je pomerne jednoduché, pretože táto rastlina si nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Množí sa obvykle dcérskymi cibuľkami alebo pacibuľkami a navyše si môžete vybrať z mnohých rôznych zaujímavých kultivarov, ktorých cibuľa sa líši svojim sfarbením, tvarom, ale napríklad aj chuťou. Medzi obľúbené odrody, ktoré sa dajú kúpiť v záhradníctve alebo napríklad na internete, sa dnes radia hlavne:
- cibuľa šalotka Red Sun,
- cibuľa šalotka Golden Gourmet,
- cibuľa šalotka Yellow Moon,
- cibuľa šalotka Sante,
- cibuľa šalotka Longor,
- cibuľa šalotka Ambition F1,
- cibuľa šalotka Camelot F1,
- cibuľa šalotka Zebrune.
Vhodné stanovište
Na pestovanie cibule šalotky sa najviac hodí slnečný záhon, ktorý záhradkár pre predchádzajúcu plodinu dostatočne vyhnojil (teda záhon v 2. alebo 3. trati). Je nutné ho navyše pripraviť s predstihom, pretože šalotka podobne ako kuchynská cibuľa vyžaduje, aby bola pôda zľahlá. Jej kvalita bude mať v budúcnosti vplyv na veľkosť jednotlivých cibulí.
Čo sa týka zeminy vhodnej na pestovanie šalotky, najlepšia je humózna ľahká pôda. Zle sa naopak množilke bude dariť vo veľmi ťažkých a premokrených pôdach a na studených stanovištiach. Tiež majte na pamäti, že by ste v žiadnom prípade nemali zeminu pred pestovaním šalotky obohacovať o maštaľný hnoj, pretože ten daná rastlina priamo neznáša.
Výsadba šalotky
Podobne ako v prípade cibule kuchynskej je možné aj šalotku vypestovať zo semien. Tento spôsob je však o niečo náročnejší (vyrastie iba jedna cibuľka), než keď sa používa cibuľa šalotka sadzačka. Ide o malé cibuľky vypestované počas leta, ktoré sa cez zimu uchovávajú zhruba v teplote 23 ° C a na jar sa potom opäť vsádzajú. Teplým skladovaním sa podarí rastlinu oklamať, takže nevykvitne.
Výsadba cibule šalotky sa vykonáva na jar alebo skôr koncom zimy (vždy s ohľadom na aktuálne počasie). V najlepšom prípade by ste ju mali do pôdy umiestniť na konci februára alebo v priebehu marca, pretože neskoršia výsadba býva spojená s menšími výnosmi. Okrem toho existuje aj možnosť jesennej výsadby (v októbri), ale cibuľa sa potom musí ukladať hlbšie do pôdy, aby ich nepoškodil mráz.
Na jar sa záhradkári neskorých mrazíkov nemusia príliš báť, pretože šalotky sú mrazuvzdorné a odolávajú poškodeniu až do teploty -10 °C. Ešte pred samotnou výsadbou cibule množilky sa však odporúča namoriť ju proti hubovým chorobám, čo by ju malo v budúcnosti ochrániť. Zároveň je dobré pamätať na to, že by nemala byť vysádzaná na záhon po príbuzných cibuľových zeleninách.
A akým spôsobom šalotky vlastne vsádzať? Jednotlivé cibuľky zasuňte rukou do pôdy zhruba z troch štvrtín. Pokiaľ bude zemina príliš tvrdá, najprv pripravte motyčkou jamky, do ktorých potom cibuľky umiestnite tak, aby im vytŕčali iba špičky. Dôležité je tiež vkladať cibuľky do pôdy správnym smerom, teda podpučím (korienky) dole. Ideálny spon na záhone je zhruba 30 x 10 centimetrov.
Starostlivosť o šalotku
Po uplynutí dvoch týždňov od výsadby je dobré šalotky skontrolovať. Pokiaľ niektoré z nich nesedia pevne v pripravenej jamke, skúste ich na mieste upevniť alebo presadiť. V priebehu pestovania potom podľa potreby šalotky okopávajte a odstraňujte okolo nich nežiaducu burinu. Vzhľadom na to, že ich úzke listy málo zatieňujú pôdu, je obvykle nutné okopávku a plečkovanie zopakovať viackrát.
Na zálievku šalotka príliš náročná nie je. Po výsadbe sa každá materská cibuľka rozdelí a vytvorí zväzok niekoľkých ďalších cibuliek (tzv. hniezdo alebo trs), na ktorých konečnú veľkosť má vplyv predovšetkým kvalita pôdy na záhone alebo v truhlíku. Tie najväčšie môžu mať v priemere až 4 centimetre. Pokiaľ navyše človek vysadí väčšiu cibuľku, vyrastie obvykle väčší počet menších dcérskych cibuliek, zatiaľ čo pri sadení malých cibuliek typicky vznikne hniezdo menšieho množstva väčších cibuliek.
Úroda a dosúšanie šalotky
Šalotka z jarnej výsadby do konzumnej zrelosti obvykle dozrieva za 80 až 130 dní (zhruba v júli), ale všetko samozrejme závisí od klimatických podmienok a aktuálneho počasia. Na zber šalotky z predpestovanej sadby sa potom môžete tešiť už za 50 až 60 dní. V tomto prípade sa obvykle zberá aj s vňaťou, ale tu je možné zbierať už v priebehu rastu a následne ju zužitkovať v kuchyni.
A ako spoznáte, že je šalotka už dostatočne zrelá? Prvou známkou, že sa môžete pripraviť na zber, je poľahanie vňate a jej zasychanie. Nikdy by ste však nemali čakať na to, až vňať zaschne úplne, pretože potom by sa mohli trsy cibuliek začať rozpadať a ich vyberanie z pôdy by pre vás bolo oveľa ťažšie. Pri zbere potom v ideálnom prípade rovnajte všetky cibuľky na jednu stranu a vňať na druhú.
Pokiaľ panuje slnečné a suché počasie, po vytiahnutí zo zeme nechajte cibuľky týždeň zasychať priamo na záhone a až potom sa pustite do odstraňovania ich korienkov a zvyškov vňate. Ak je naopak daždivo, radšej šalotku zo záhona zoberte a vyložte ju na sušenie pod strechou. Najlepšie je naskladať rastliny v tenkej vrstve napríklad do debničky alebo do krabice, kde doschnú a zatiahnu sa. Nezabudnite pritom uložené cibuľky občas prehrabať.
Skladovanie šalotky
Akonáhle šalotka doschne, opatrne ju očistite od hliny a zvyškov vňate a odstráňte suché šupky, ktoré z cibuliek čiastočne opadávajú. V prípade, že hniezda držia pohromade, nemusíte s nimi už nič robiť. Pokiaľ sa však rozpadajú, rozdeľte ich radšej na menšie zhluky alebo na samostatné cibuľky. Následne môžete šalotku ponechať na mieste, kde neprší, ale dobre tam prúdi vzduch.
Ešte než sa objavia prvé mrazíky, presuňte potom šalotku niekam dovnútra. Ideálnym miestom na jej skladovanie je komora, pôda alebo chodba, kde je pomerne chladno, ale sucho. Úplne nevhodné sú naopak pivnice, ktoré sa vyznačujú vyššou vlhkosťou. Pred uložením potom nezabudnite šalotku prebrať a vyradiť zlé kusy. Následne ju skladujte zavesenú alebo napríklad v košíku, čo umožní prúdenie vzduchu.
Cibuľa množilka určená na skladovanie by mala byť čistá, suchá, pevná, dobre zatiahnutá a nepoškodená. Výhodou oproti klasickej kuchynskej cibuli je skutočnosť, že šalotka neraší ani neskoro na jar. Ak necháte vňať riadne zaschnúť, dobre vyzreté šalotky vydržia v chlade a suchu pokojne až 2 roky. Pri izbovej teplote to potom môže byť aj niekoľko mesiacov.
Kedy sa vykonáva výsadba šalotky?
Hoci je možné pestovať cibuľu šalotku zo semien, obvykle sa používa sadzačka (malé predpestované cibuľky). Výsadba sa vykonáva na jar alebo ideálne koncom zimy, a to s ohľadom na aktuálne počasie. Najlepšie je zasadiť šalotku koncom februára alebo počas marca, pretože neskôr by ste sa dočkali menších výnosov. Existuje potom aj možnosť jesennej výsadby, čo sa vykonáva v októbri.
Ako pestovať šalotku?
Šalotky sa vysádzajú do pôdy zhruba z troch štvrtín, pričom ideálna spona býva 30 x 10 centimetrov. Akonáhle uplynú dva týždne, je dobré cibuľky skontrolovať, a pokiaľ nesedia pevne v pripravenej jamke, upevniť ich alebo presadiť. Okrem toho je potom nutné v priebehu pestovania odstraňovať nežiaducu burinu a šalotky okopávať. Na zálievku však táto rastlina nie je príliš náročná.
Kedy zberať cibuľu šalotku?
Šalotka z predpestovanej sadby sa dá zberať už za 50 až 60 dní, a to aj s vňaťou. Cibuľka množilka z jarnej výsadby potom dozrieva zhruba za 80 až 130 dní, teda niekedy počas júla. Že je skutočne už pripravená na zber, poznáte podľa toho, že jej vňať poľahne a začne zasychať. Akonáhle cibuľky z pôdy vytiahnete, nechajte ich týždeň schnúť priamo na záhone, pokiaľ panuje dostatočne slnečné a suché počasie.
Ako skladovať šalotku?
Keď šalotka doschne, očistite ju od hliny a zvyškov vňate. Ak hniezda držia pohromade, nechajte ich byť, ale v prípade, že sa rozpadajú, radšej rozdeľte šalotky na menšie zhluky alebo na samostatné cibuľky. Než sa objavia prvé mrazíky, presuňte šalotku na suché a chladné miesto, ako je napríklad komora alebo pôda. Vytrieďte zlé kusy a potom ju v trsoch zaveste k stropu alebo vložte do košíka či debničky. Dobre uskladnená šalotka neraší ani neskoro na jar, a pokiaľ je vňať vyschnutá, vydrží až 2 roky.