Mäta pieporná je jednou z najobľúbenejších liečivých bylín, ale svoje miesto si našla aj v gastronómii. Tu sa používa ako korenie, ale môže sa stať aj základom mnohých zaujímavých jedál či nápojov. Ukážeme vám, ako mätu piepornú sušiť, na čo sa používa v kuchyni a ako túto aromatickú rastlinu využiť na prípravu lahodného čaju, sladkej zmrzliny alebo osviežujúcej limonády.
Ako spracovať mätu?
Mätu môžete zbierať kedykoľvek počas letných mesiacov (zhruba od júna do septembra), t. j. kedykoľvek máte chuť pripraviť niečo z jej aromatických listov. Mäta sa potom reže tesne pred kvitnutím, najlepšie v čase obeda, keď vraj obsahuje najväčšie množstvo zdraviu prospešných éterických olejov. Rastlina časom dorastá, takže neskôr môžete urobiť druhú a tretiu úrodu.
Ako mätu skladovať?
Ak chcete mätu použiť na prípravu limonád, šalátov alebo mojita, najlepšie je zbierať čerstvé listy, ktoré majú výraznú vôňu a osviežujúcu chuť. Ak však chcete mätu uchovať na neskôr, existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť. Prvým je sušenie mäty piepornej a druhým je jej zmrazenie. Nezabudnite však, že rastlinu by ste nemali skladovať dlhšie ako jeden rok.
Ak chcete mätu piepornú usušiť, aby ste si z nej mohli pripraviť napríklad aromatický čaj, mali by ste to urobiť čo najskôr po zbere. Jednotlivé vetvičky a listy umiestnite na dobre vetrané miesto v tieni a rozložte ich vo vrstvách vysokých maximálne 2 až 3 cm. Počas sušenia ich nikdy neotáčajte. Mätu však môžete skúsiť sušiť aj v sušičke, kde by teplota nemala presiahnuť 35 °C.
Ak radšej skladujete mätu v mrazničke, čerstvé listy najprv opláchnite, zľahka osušte a nakrájajte nadrobno (alebo ich rovno rozmixujte). Potom ich vložte do zásobníka na kocky ľadu a pridajte vodu, ktorú môžete, ale nemusíte pridať. Zásobník na kocky ľadu vložte do mrazničky a počkajte, kým mäta zmrzne. Keď sa tak stane, vyberte ju z formovacej nádoby, vložte ju do uzatvárateľnej plastovej nádoby a vložte ju späť do mrazničky.
Recepty z mäty
Mäta je medzi ľuďmi známa ako obľúbená liečivá rastlina, ktorá podporuje normálnu činnosť tráviaceho traktu a čriev, zmierňuje príznaky nachladnutia, posilňuje nervy a pomáha pri bolestiach zubov a ďasien. Okrem toho sa však táto bylinka môže stať základom výrobkov na starostlivosť o problematickú pokožku a postupom času si mäta našla využitie aj v kuchyni.
Vďaka príjemnej mätovej chuti a vôni sa mäta pridáva najmä do rôznych alkoholických a nealkoholických nápojov. Ľudia si najčastejšie pripravujú čaj z čerstvej mäty alebo sušenej mäty, ale bylinka sa hojne využíva aj na prípravu obľúbeného mojita. Okrem toho je súčasťou mäty piepornej, čo je alkoholický nápoj známy aj ako zelený.
Pokiaľ ide o potraviny, čerstvé lístky mäty piepornej sa v súčasnosti pridávajú napríklad do rôznych šalátov a omáčok. Ako aromatické korenie pomáha bylinka dodať špecifickú chuť mäsovým a zeleninovým pokrmom, pridáva sa do plniek a svoje miesto si našla aj pri tvorbe dezertov. Môžete ju použiť aj na výrobu mätových cukríkov alebo osviežujúcej mätovej zmrzliny.
Vo všeobecnosti je mäta obľúbená najmä v kuchyni Blízkeho východu, ale používa sa aj v rôznych receptoch ázijskej kuchyne. V Maroku, Indii, Tunisku a na ďalších miestach sa napríklad pripravuje silný, sladený horúci čaj z čerstvej mäty, ktorý dokáže ľudí skutočne osviežiť. Okrem toho mätu hojne využívajú aj kuchári v Stredomorí a veľmi obľúbená je napríklad v Grécku.
V posledných rokoch si táto bylinka získava čoraz viac priaznivcov aj v tejto krajine. Používajú sa čerstvé listy a mladé stonky, sušené listy alebo čerstvé kvety. Okrem toho sa môže kombinovať s inými koreninami, ako je tymián, majorán, bazalka, oregano, zázvor alebo klinčeky. Okrem toho je skvelým doplnkom receptov zelený hrášok alebo šalátové uhorky.
Najlepší mätový čaj
Ako sme už spomenuli vyššie, mäta pieporná sa dnes najčastejšie používa vo forme nálevov, ktoré si každý môže pripraviť doma. Stačí si pripraviť čajovú lyžičku čerstvých alebo sušených lístkov mäty, ktoré potom stačí zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať približne 15 minút. To isté môžete urobiť s kombináciou mäty a medovky.
Mätový čaj je v súčasnosti veľmi obľúbený najmä pre svoje pozitívne účinky na ľudský organizmus. Pokiaľ ide o to, ako často piť mätu, hovorí sa, že dospelý človek si ju môže dopriať dva až trikrát denne (počas niekoľkých týždňov), ale ani s týmto nápojom by ste to nemali preháňať. Vyhnúť by sa mu však mali deti, tehotné a dojčiace ženy alebo pacienti trpiaci gastroezofageálnym refluxom.
Mätový sirup
Ďalším obľúbeným receptom, ktorý určite stojí za vyskúšanie, je domáci mätový sirup. Ten sa dá pripraviť za studena, ale existuje aj verzia, ktorá sa varí. Mätový sirup je skvelý napríklad na ochutenie čaju, ale aj ako prísada, ktorá dodáva špecifickú chuť a vôňu osviežujúcim letným limonádam. Na prípravu studeného mätového sirupu budete potrebovať:
- Potrebujete: 6 hrstí čerstvej mäty,
- 3 citróny,
- 500 g cukru,
- 2 litre vody,
- kyselinu citrónovú.
Najprv v hrnci prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Potom do nej vložte umyté a nasekané lístky mäty (ak sú čerstvé, môžete použiť lístky mäty) a pridajte dva citróny nakrájané na plátky. Všetko spolu premiešajte, hrniec zakryte pokrievkou a potom zmes nechajte 2 dni odstáť na chladnom a tmavom mieste.
Po uplynutí tohto času zmes preceďte cez plátno do čistej nádoby. Potom pridajte cukor a 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom cez plátno preceďte šťavu z jedného citróna do sirupu a opäť premiešajte. Sirup bude hotový a môžete ho plniť do čistých fliaš.
Ak si chcete pripraviť varený mätový sirup, pripravte si 150 gramov čerstvých mätových listov, 500 gramov trstinového cukru, 500 mililitrov vody a jeden citrón. Vodu nalejte do hrnca, pridajte cukor a všetko začnite na sporáku za pravidelného miešania zohrievať, kým nedosiahnete bod varu. Medzitým mätu dôkladne sceďte a nakrájajte ju na menšie kúsky.
Vodu s cukrom varte približne 8 až 10 minút. Do vriacej tekutiny pridajte citrónovú šťavu (scedenú a zbavenú jadierok) a nasekanú mätu. Všetko premiešajte a nechajte zovrieť, potom hrniec odstavte a prikryte pokrievkou. Sirup nechajte lúhovať približne 3 hodiny a keď je hotový, prelejte ho cez sitko do pripravených čistých pohárov.
Mätový likér
Ak trpíte črevnými problémami, môže sa vám hodiť mätový likér, pretože podporuje správne fungovanie tráviaceho systému a pomáha zmierniť nepríjemné kŕče a iné príznaky. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 2 hrste čerstvých mätových listov,
- 200 gramov cukru,
- 1 liter alkoholu,
- 1 liter vody.
Najprv umyte lístky mäty, zľahka ich osušte a nakrájajte nadrobno. Vložte ich do veľkej nádoby, zalejte alkoholom, nádobu zazátkujte a nechajte lúhovať na slnku približne dva až tri dni. Po skončení tekutinu sceďte, doplňte vychladnutým prevareným cukrom a vodou a premiešajte. Pripravený likér nalejte do čistého pohára. Denne môžete užívať až 3 čajové lyžičky.
Mojito
Ak máte počas letných mesiacov namiesto klasického mätového čaju chuť na osviežujúce mojito, nemusíte hneď chodiť do baru. Tento obľúbený alkoholický nápoj si môžete pripraviť doma. Jeho príprava je navyše pomerne jednoduchá, takže ju zvládne každý. Budete potrebovať:
- Potrebujete: 8 lístkov mäty,
- 1 limetku,
- trstinový cukor,
- 60 mililitrov bieleho rumu,
- sódovú vodu,
- ľad.
Do vysokého pohára vložte 8 lístkov mäty, šťavu z polovice limetky a dve čajové lyžičky trstinového cukru, potom všetko premiešajte tĺčikom (pesticom) tak, aby ste mätu príliš neroztlačili. Keď sa cukor rozpustí, naplňte pohár kockami ľadu (môžete doň vložiť aj pár plátkov limetky). Na ne nalejte 60 mililitrov bieleho rumu a zvyšok dolejte sódovou vodou. Jemne premiešajte a ozdobte limetkou a vetvičkou mäty.
Mätová limonáda
Mätovú limonádu môžete pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Ak chcete vyskúšať jeden z najjednoduchších, pripravte si nasledujúce ingrediencie:
- 1 hrsť čerstvých mätových listov,
- 2 lístky mäty, 1 trstinový cukor,
- 2 citróny,
- 2 litre vody alebo sódovej vody.
Najskôr umyte a zľahka osušte lístky mäty. Potom ich nasypte do džbánu, pridajte 6 polievkových lyžíc trstinového cukru a jemne ich rozdrvte, aby sa uvoľnila časť šťavy. Potom pridajte nakrájané citróny, ktoré je tiež dobré trochu rozdrviť. Všetko zalejte vodou (prípadne sódovou vodou), vychlaďte a podávajte.
Samozrejme, mätovú limonádu môžete pripraviť aj s domácim mätovým sirupom a namiesto trstinového cukru môžete použiť med. Okrem toho je obľúbená aj zázvorová limonáda s mätou, bazová limonáda s mätou alebo možno mätová limonáda s jahodami či malinami. Fantázii sa tu rozhodne medze nekladú, takže s mätou môžete experimentovať, ako len chcete.
Mätová zmrzlina
Ďalším obľúbeným letným osviežením je nepochybne zmrzlina. Mnoho ľudí si však neuvedomuje, že túto pochúťku si môžu pripraviť aj z mäty vypestovanej vo vlastnej záhrade. Ak vás tento recept zaujal a chceli by ste ho vyskúšať doma, pripravte si nasledujúce ingrediencie:
- 300 mililitrov smotany na šľahanie,
- 300 mililitrov mlieka,
- 80 gramov trstinového cukru,
- 1 veľkú hrsť lístkov mäty.
Najprv zmiešajte cukor s mliekom a lístkami mäty a všetko zahrejte tak, aby sa cukor postupne rozpúšťal, ale aby zmes nevrela. Ak sa vám zdá, že nie je dostatočne sladká, môžete pridať viac cukru. Potom nechajte zmes vychladnúť v chladničke a po dokončení ju sceďte. Nakoniec pridajte smotanu a všetko rozmixujte. Zmrzlinový základ nalejte do pripravenej nádoby a potom ju vložte do mrazničky. Ak chcete zvýrazniť chuť zmrzliny, môžete pridať aj nasekanú čokoládu.
Mätový šalát
Ak hľadáte jednoduchý recept s mätou, ktorý si doma môže pripraviť každý, vyskúšajte jednoduchý mätový šalát so zeleninou a chutným dresingom. Samozrejme, dá sa pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, ale na prípravu toho nášho budete potrebovať:
- 1 zväzok čerstvej mäty,
- 1 uhorku,
- 1 červenú cibuľu,
- 300 g paradajok,
- 1 citrón,
- olivový olej,
- soľ a korenie.
V miske najprv pripravte dresing zmiešaním olivového oleja so šťavou z jedného citróna a štipkou soli. Potom umyte a nakrájajte uhorku na kocky (môžete ju vopred ošúpať) a to isté urobte s pripravenými paradajkami. Všetko vyklopte do šalátovej misy, potom pridajte umytú, nasekanú mätu a nadrobno nakrájanú cibuľu. Zmes zalejte pripraveným dresingom, dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.