5 najlepších receptov z MIŠPULE

0

Podarilo sa vám na záhrade vypestovať bohatú úrodu plodov mišpule a márne teraz premýšľate, ako ich čo najlepšie zužitkovať? Toto ovocie síce môžete konzumovať v surovom stave, ale skvele sa hodí aj na prípravu marmelády alebo kompótov a dá sa s ním pracovať aj po usušení. Mišpule sú navyše plné zdraviu prospešných látok a skvele sa hodí aj na výrobu alkoholických nápojov.

Plody mišpule

Aké má mišpule ovocia a čo tieto plody obsahujú? Jedná sa o žltohnedé až červenohnedé chlpaté malvice, ktoré môžu pestovateľom na prvý pohľad pripomínať drobná jabĺčka. V nezrelom stave sú skôr tříslovité, ale ak sa nechajú prejsť mrazom a zmäknú (zhniličkují), získajú príjemnú chuť, ktorá zaiste poteší nejeden maškrtný jazýček.

Čo sa týka zdraviu prospešných látok, dôležitý je u mišpule obsah vitamínu C a B2. Zhruba 75% ovocia potom tvorí voda a 10% pripadá na cukor. Ďalej sa v malvice vyskytujú triesloviny, kyseliny (predovšetkým kyselina jablčná) a minerálne látky, ako je vápnik, horčík, draslík a sodík. Vďaka tomu sa mišpule môže stať dobrým pomocníkom pri liečbe rôznych chorôb.

Ako chutí mišpule?

Ak ste si na záhrade prvýkrát vypestovali úrodu mišpulových plodov, iste sa tešíte, až sa do ovocie prvýkrát zahryznete. Dužina zrelých malvice je príjemne šťavnatá a jemná, chuť plodov potom býva sladkokyslá. Plody pritom môžete žať už v novembri a skladovať, kým nezmäknú, ale najlepšiu kvalitu aj arómu majú mišpule v prípade, že zhniličí priamo na strome.

Ideálne je teda konzumovať plody priamo zo stromu, a to aj v priebehu zimných mesiacov. Dôležité je potom aj to, či sa jedná o kultivar s menším ovocím, alebo vám na záhrade rastie mišpule veľkoplodá. Kým menšie plody bývajú chuťovo výraznejšie, väčšie malvice zase oveľa intenzívnejšie vonia. Práve z toho dôvodu sa v minulosti dozrievajúce mišpule vkladali do skrine, aby bielizeň nasiaklo ich príjemnú vôňu.

Mišpule: Ako sa jej?

Spôsob konzumácia je v tomto prípade na rozdiel od iných druhov ovocia pomerne neobvyklý a ľudia, ktorí sa s týmito plodmi ešte nikdy nestretli, k nim často pristupujú s nedôverou. Ideálne je najprv odtrhnúť stopku a potom si obsah malvice vytlačiť priamo do úst. Ak sa na to však necítite, môžete vnútro plodu vybrať lyžičkou.

Šupka sa v tomto prípade nekonzumuje a jedinou jedlú časťou je zmäknutá dužina, ktorá svojou chuťou pripomína pikantnejšiu marmeládu. Nakoniec ešte nezabudnite vypľuť niekoľko väčších semien, ktoré sa v malvice ukrývajú. Jedinou nevýhodou pri konzumácii mišpule môže byť trochu obtiažna manipulácia so zrelými plodmi, ktorých šupka sa môže ľahko potrhať.

Mišpule recepty

Ak máte k dispozícii väčšie množstvo mišpulových plodov, iste teraz premýšľate, ako s nimi naložiť, aby ste si ich skvelú chuť mohli užívať čo najdlhšie. Po premrznutiu samozrejme môžete mišpule pojedať v surovom stave, a to pokojne aj v priebehu decembra, ale voňavé plody sa hodí aj na prípravu radu chutných receptov, ktoré si obľúbia celá rodina.

Vzhľadom k tomu, že mišpule obsahujú značné množstvo pektínov a ľahko želatinujú, používajú sa predovšetkým na prípravu rôznych lekváru, rôsolov (s pridaním jablčnej šťavy) a marmelád. Skvele chutia aj v kombinácii s iným ovocím, a preto sa často konzervujú s ďalšími plodmi, pričom najlepšie je zmes s čučoriedkami, jarabinami, jablkami, hruškami, drienky alebo napríklad sa šípky.

Plody sa u nás ďalej spracovávajú napríklad na kompóty, pasty alebo na rôzne pikantné nátierky a podobne ako hrušky sa dajú ľahko usušiť. Okrem toho sa potom mišpulové plody skvele hodí aj na výrobu šťavy, džúsu alebo rôznych likérov. Veľmi obľúbené je potrebné mišpulové víno. Sirup sa zase podáva deťom pri hnačke, pretože má sťahujúci účinok (vďaka obsahu trieslovín).

Mišpulová marmeláda

Asi najčastejšie sa vyrába z mišpule marmeláda. Ak si tiež chcete chutné plody uchovať na dlhšiu dobu a počas zimných mesiacov si dopriať trochu sladkého potešenia, pripravte si tieto ingrediencie:

  • 1 kilogram mišpule,
  • 0,5 kilogramu cukru,
  • citrónovú šťavu.

Dobre umyté a očistené mišpule najprv nakrájajte na menšie kúsky a vykôstkujte. Potom ich vložte do väčšieho hrnca, pridajte šťavu z jedného citróna a zasypte zmes polovicou pripraveného cukru. Ak chcete, aby marmeláda bola výraznejšia, môžete pridať tiež korenie. Ideálne je napríklad klinček alebo kúsok škorice.

Akonáhle všetko začne variť, pridajte druhú polovicu cukru a nechajte marmeládu variť tak dlho, kým nezhustne. Následne môžete hotovú zmes plniť do pripravených zaváracích pohárov, ktoré uzavrite pomocou vhodných viečok. Tie potom len otočte hore dnom a nechajte do druhého dňa odstáť.

Lekvár z mišpule

Ak máte k dispozícii väčšie množstvo plodov mišpule, oplatí sa vyskúšať aj recept na skvelá mišpulová lekvár. Zrelé alebo dostatočne uležané plody najprv zbavte stopky a kalichu a potom ich roztlačte. Ak sa vám nechce tráviť veľké množstvo času očisťovaním mišpule, môžete je ale tiež podrviť vcelku a po prevarení prepasírovať.

Potom vložte mišpule do hrnca so silným dnom, podlejte je troškou vody a mierne ich povarte. Následne je prepasírujeme (ak ste vopred neodstránili nejedlé časti), alebo iba rozmixujte. Pripravenú hmotu potom na miernom ohni odparujte, kým nezíska konzistenciu hustých lekváru. Pokiaľ máte radšej sladšie chute, môžete navyše pridať cukor alebo med, čo dodá lekvár trochu iný nádych.

Akonáhle sú lekvár hotová, nalejte ich do pripravených pohárov, ktoré ste vopred očistili a vymyla alkoholom. Nechajte ich nezavíčkované, kým sa neochladia a na povrchu sa nevytvorí chrastičky. Potom je už môžete zavíčkovat a uskladniť na chladné a tmavé miesto.

Mišpulové víno

Pokiaľ si z mišpulových plodov chcete pripraviť nejaký nápoj, môžete vyskúšať prípravu skvelého mišpulového vína, ktoré si pestovatelia veľmi chvália. Na jednu menšiu dávku budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 1 kilogram mišpule,
  • 200 mililitrov vody,
  • 200 gramov cukru,
  • vínne kvasinky,
  • živnú soľ pre kvasinky.

Mišpule, ktoré už prešli mrazom a zhniličkovaly, najprv rozdrvte a potom ich zalejte horúcou vodou s cukrom. Všetko dôkladne premiešajte a následne nechajte pripravenú zmes vychladnúť. Vytvorený základ vlejte do fľaše alebo demižóne, ktorý je opatrený kvasnou zátkou, a podľa návodu prisypte vínne kvasinky spolu so živnou soľou pre kvasinky.

Kvas následne nechajte pracovať pri izbovej teplote, až kým kvasenie v demižóne neustane. Potom nechajte pripravenú zmes ustáť, stočte ju a prefiltrujte cez husté plátno. Hotové mišpulové víno sa potom skladuje na chladnom mieste a ku konzumácii sa tiež podáva vychladené.

Mišpulový likér

Ak máte chuť na niečo ostrejšie, skvelou voľbou by mohol byť likér z mišpule, ktorého príprava je pomerne jednoduchá, ale zaberie väčšie množstvo času. Aby ste ho mohli ochutnať, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 600 gramov mišpule,
  • 500 mililitrov vodky,
  • 300 gramov cukru.

Plody najprv umyte, osušte a vložte do chladničky. Nachystaný alkohol potom ohrejte takým spôsobom, aby sa v ňom pridaný cukor dobre rozpustil, ale nemali by ste ho variť. Do väčšej fľaše potom vložte ovocie a zalejte ho pripravenou zmesou. Prvé dva týždne tekutinu v nádobe každý deň dôkladne pretrepte. Potom ju uložte na temné a chladné miesto, kde necháte zmes pôsobiť aspoň dva mesiace. Môže to však pokojne byť aj dlhšie, čo rozhodne nebude na škodu. Nakoniec hotový likér preceďte a prelejte do vhodných fliaš alebo pohárov.

Mišpulová zmrzlina

Či už chcete pripraviť nejaký dezert pre deti, alebo máte sami chuť na niečo sladké, iste vás nadchne zmrzlina z mišpule, ktorá dokáže človeka v horúcom letnom počasí príjemne osviežiť. Pokiaľ chcete tento recept doma sami vyskúšať, nezabudnite si nachystať nasledujúce suroviny:

  • 2 hrnčeky mišpulové dužiny,
  • 2 hrnčeky cukru,
  • 4 hrnčeky vody,
  • citrónovú šťavu,
  • 1 sáčok želatíny.

Mišpule najprv dôkladne roztlačte a potom ich zmiešajte s cukrom rozpusteným vo vode. Vzniknutú zmes následne preceďte a pridajte pripravenú citrónovú šťavu. Medzitým si želatínu vložte do menšieho hrnca, zmiešajte ju s dvoma lyžicami vody a nechajte ju vo vodnom kúpeli rozpustiť. Potom želatínu spojte s predtým nachystanú zmesou, starostlivo všetko premiešajte a v pripravenej nádobe vložte do mrazničky.