Ako rozpoznať PODHRÍB ŽLČOVÝ?

Našli ste niekedy v lese voňavú hubu, ktorú ste si s nadšením priniesli domov, ale keď ste z nej pripravili vyprážaný pokrm, zistili ste, že je odporne horká? V tom prípade ste narazili na hríb žlčový (horkáč), ktorý je podobný bežne zbieraným hríbom, ale na rozdiel od nich je nejedlý. Povieme vám, ako rozpoznať hríb žlčník, či je žlčník jedlý a aké liečivé účinky má hríb žlčový.

Čo je to hríb žlčový?

Hríb žlčový (latinsky Tylopilus felleus), ľudovo nazývaný horec, žlčník alebo horkáč, je jednou z najrozšírenejších húb v Slovenskej republike. V starších atlasoch sa môžete stretnúť aj s termínom hríb žlčník, ktorý sa však v súčasnosti už príliš nepoužíva. V angličtine sa pre túto hubu používa názov bitter bolete alebo bitter tylopilus.

Keďže horkáč má krásny hnedý klobúk podobný iným hubám, často dochádza k zámene. Na rozdiel od nej sa však vyznačuje neznesiteľne horkou chuťou, ktorá robí túto hubu nejedlou a je zdrojom veľkého sklamania hubárov. Hoci si však mnohí ľudia myslia, že horčiak je jedovatá huba, v skutočnosti to tak nie je. Je len nejedlá.

Ako vyzerá hríb žlčový?

Márne si lámete hlavu nad tým, ako určiť horčiak, keď sa vyberiete na prechádzku do lesa a chcete si domov priniesť nejaký chutný úlovok? Jeho klobúk je zvyčajne široký 40-150 milimetrov, ale výnimočne môže byť aj širší. V mladosti je zvyčajne polguľovitý, ale neskôr nadobúda smaltovaný tvar, ktorý je známy aj ako vankúšovitý alebo poduškovitý. Dužina je biela, pevná a na reze sa nemení.

Klobúčik horčiaku je zvyčajne mäsitý a šupka je zvyčajne suchá, zamatová, matná a plstnatá. Farba klobúka je zvyčajne v rôznych odtieňoch žltej, hnedej alebo sivohnedej. Ak je vlhká, môže sa zdať lesklá a trochu lepkavá, zatiaľ čo v starobe býva pokožka lysá. Vo všeobecnosti sa ťažko odlupuje.

Rúrky horčiaku sú dlhá 15 až 20 milimetrov. V mladosti sú biele, ale neskôr sa zmenia na ružovkasté až ružové. Póry sú spočiatku malé, biele a zaoblené, ale čoskoro sa zmenia na mierne ružové. V dospelosti sú nepravidelne hranaté a pri poranení alebo poškodení hrdzavejú.

Ďalším nápadným znakom hríba žlčníkového je tŕň, ktorý je najprv súdkovitý a neskôr paličkovitý. Čo sa týka charakteristickej farby, je typická žltkastá, žltohnedá alebo olivová. Okrem toho je nápadná plastická sieť tvorená veľkými pretiahnutými očami (po celej dĺžke). Výtrusný prach je ružový až hnedoružový, zatiaľ čo výtrusy sú úzko vretenovité alebo valcovité.

Ako spoznať hríb horčiak?

Farba klobúka hríba často pripomína obľúbené úlovky hubárov, medzi ktoré patrí najmä hríb hnedý, dubák alebo smrekový. Ak sa chcete vyhnúť zámene, existuje niekoľko spôsobov, ako tieto huby od seba jednoznačne rozlíšiť. Môžete sa riadiť tým, ako vyzerajú, ale samozrejme aj ich nezameniteľnou chuťou.

Pokiaľ ide o znaky hríbov žlčových, ktoré určite rozoznáte, dospelé huby sú väčšinou bieloružové alebo dokonca ružovkasté s rúrkovitými pórmi pod klobúkom. Pravé hríby majú vždy olivovožlté rúrky. Okrem toho je dobré pozrieť sa na chrbát, pretože noha hríbov horčiakových je zvyčajne tmavo sieťovaná a prítomné oči sú väčšie, podlhovastejšie a hrubšie ako u pravých hríbov.

Ak si chcete byť istí, že ide skutočne o horčiak, v niektorých prípadoch (najmä pri mladých plodniciach) vám, žiaľ, nezostáva nič iné, len vyskúšať, ako váš úlovok chutí. Hoci sa táto huba môže vzhľadom podobať na iné huby, jej neznesiteľne horká chuť nikoho neoklame. Stačí teda olízať rozkrojený klobúk alebo ochutnať malú časť huby a hneď budete vedieť, na čom ste.

Pokiaľ ide o konkrétne huby, s ktorými by ste si mohli pomýliť mladé horčiaky, sú to napríklad hríby smrekové. Zatiaľ čo tu sa farba klobúka zhoduje, tŕň huby smrekovej je veľmi bledý (najprv biely, potom hnedastý, ale nikdy nie žltý). Pre prípadnú zámenu s hríbom hnedým vždy sledujte rúrky, ktoré sú v tomto prípade žlté (nikdy nie biele alebo ružovkasté).

Zrelšie plodnice hríbov horčiakových môžu niektorým ľuďom pripomínať aj hríb brezový. Aj v tomto prípade by však bližšie skúmanie malo odhaliť podstatné rozdiely. V skutočnosti má husacinka belavé lístky (nie ružovkasté) a jej tŕň nemá žltkastý odtieň.

Kde rastie hríb horčiak?

Zaujíma vás, aký je výskyt hríbu žlčového, aby ste sa mu mohli zďaleka vyhnúť? Žiaľ, horčiak je huba, ktorá je v našej oblasti veľmi rozšírená, takže s ňou môžete mať problém. Rastie jednotlivo aj vo veľkých skupinách, a to najmä v ihličnatých lesoch (najmä borovicových a smrekových). Môžete ju však nájsť aj v zmiešaných a listnatých lesoch. Uprednostňuje kyslejšie pôdy.

Horčiak sa vyskytuje od nížin až po horské oblasti a zvyčajne rastie v blízkosti iných hubovitých druhov. Preto si pri zbere pravých hríbov dávajte pozor, aby ste do košíka náhodou nevložili čo i len jednu kuriatko, ktoré okamžite zničí akýkoľvek hubový pokrm. Môžete na ňu naraziť počas celej hubárskej sezóny, od začiatku leta až do jesene. Avšak vrcholné obdobie je zvyčajne od augusta do septembra.

Horčiak alebo hríb satan?

Hoci si ľudia zamieňajú horčiak najmä s hríbom smrekovým, hnedým alebo dubovým, možno si ho pomýliť aj s hríbom satanom. Ten je však v surovom stave veľmi jedovatý a aj ochutnanie veľmi malého kúska huby môže spôsobiť otravu. Ak sa tak stane, huba satan spôsobí človeku bezútešné zvracanie, ktoré môže v najhorších prípadoch trvať až šesť hodín.

Huba satan na rozdiel od horčice rastie skôr v listnatých lesoch. Jej klobúk je striebristosivý, póry má červené a žltý rub má zvyčajne červenooranžovú sieťku. Ak sa huba rozreže, dužina sa sfarbí mierne do modra. Satan v čerstvom stave veľmi príjemne vonia, ale časom sa vôňa zmení na vôňu hnijúcej kapusty alebo kapusty.

Aké sú liečivé účinky horčiaka?

V minulosti sa hovorilo, že tí, ktorí jedia túto hubu, nepoznajú choroby. Preto, hoci ju nemožno konzumovať vo forme vyprážaných húb alebo hubových steakov, môže mať pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Niektorí dokonca tvrdia, že jej účinky sú zázračné, a preto sa horčiak zbiera, aj keď si ju človek v kuchyni neužije.

Najčastejšie sa huba horčiak používa na žalúdok, pretože prináša rýchlu úľavu od rôznych tráviacich problémov. Konkrétne príde vhod ako liek na nevoľnosť, hnačku alebo kocovinu. Okrem podpory trávenia však môže pomôcť aj ľuďom trpiacim niektorými ochoreniami pečene a žlčníka. Určite sa preto oplatí zaradiť ju do vašej domácej lekárničky.

Ak by ste to chceli urobiť, stačí horčiak vysušiť a rozomlieť na prášok, ktorým potom naplníte želatínové kapsuly zakúpené v lekárni. Môžete ju však tiež rozmiešať v mede alebo sirupe, pretože samotný prášok je chuťovo veľmi nepríjemný a horký. Pokiaľ ide o vhodné dávkovanie, vezmite si približne množstvo na špičku noža.

Okrem toho sa však nedávno skúmali aj ďalšie pozitívne vlastnosti huby žlčového. Konkrétne sa hovorí, že huba obsahuje látky, ktoré spomaľujú rast rakovinových buniek pri niektorých typoch nádorov.

Ako zbaviť horčiak horkosti?

Hoci nie je jedovatá, huba žlčová do kuchyne jednoducho nepatrí. Napriek tomu sa na internete z času na čas objavujú rôzne zázračné tipy, ako túto hubu zbaviť nepríjemnej horkosti, aby bola jedlá. V skutočnosti sa to však väčšinou nepodarí, takže človeka čaká len sklamanie. Ak si teda chcete pochutnať na smaženici alebo vyskúšať iný hubársky recept, je lepšie vybrať si iné druhy húb.

Podľa skúseností mykológov ani mnohohodinové alebo viacnásobné namáčanie horčice v horúcej alebo studenej vode hubu nikdy úplne nezbaví jej horkosti. Stále zostáva nepríjemne horká, aj keď len čiastočne, a preto je pre človeka zvyčajne nejedlá. To isté platí pre akúkoľvek tepelnú úpravu alebo pre namáčanie plátkov do rastlinného mlieka a následné vyprážanie na oleji, ktoré údajne odstráni 80 % horkosti.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!

Ktoré huby sú horké?

Tri rôzne druhy húb môžu pokaziť radosť z krásneho úlovku, pretože majú neznesiteľne horkú chuť. Ide o hríb žlčový, ktorý je známy aj ako hríb žlčový alebo horký, hríb krížový a hríb medový. Samostatnou kapitolou je jedovatý hríb satan, ktorému sa treba vyhýbať.

Ako vyzerá hríb horčiak?

Klobúk tejto huby dorastá do veľkosti 4 až 15 centimetrov, je mäsitý, suchý, zamatový a matný. Jeho farba sa pohybuje od žltej cez hnedú až po sivohnedú. Hľuzy sú v mladosti biele, ale potom sa zmenia na ružovkasté, čo platí aj pre póry. Hrot horčiaku je žltkastý, žltohnedý alebo olivový. Je pokrytá plastickou sieťkou zloženou z veľkých podlhovastých ôk.

Ako rozoznať horčiak od iných húb?

Na prvý pohľad môže horčiak niektorým ľuďom pripomínať iné huby, napríklad hríb hnedý, smrekový alebo dubový. Na rozdiel od ich olivovožltých ružíc je však táto oblasť belavá až ružová. Jej tŕň je potom tmavo sieťovaný a obsahuje veľké podlhovasté oči. Líši sa aj chuťou, pretože je výrazne horká.

Môže sa horčiak použiť na smaženie?

Kvôli jej nepríjemnej horkosti, ktorej sa nedá ľahko zbaviť, ľudia horčiak v kuchyni prakticky nepoužívajú. Hubári si radšej vyberajú iné druhy húb, ktoré sú pre ľudí stráviteľnejšie. Má však pozitívne účinky na ľudské zdravie, pomáha tráveniu a pôsobí proti hnačke alebo žalúdočným ťažkostiam. Okrem toho má údajne silné protirakovinové účinky.