Fašiangové oslavy bývali odjakživa spojené s hodovaním a bujarou zábavou, kedy sa ľudia mali predovšetkým do sýtosti najesť, než začne štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou. Pre toto sviatočné obdobie boli typické hlavne zabíjačkové pochúťky, ktoré sa zapíjali pálenkou, a medzi najobľúbenejšie sladké pokrmy patrili tučné fašiangové šišky.
Fašiangy jedlo
Medzi ľuďmi sú fašiangy známe nielen pre svoje zvyky a tradície, ale aj ako sviatok dobrého jedla. Pokiaľ ide o tradičné fašiangové pokrmy, k tomuto sviatočnému obdobiu vždy neodmysliteľne patrili dedinskej zabíjačky. Jedálničku pritom kraľovala predovšetkým chutná bravčová pečienka, obľúbený bol ale aj pečený bôčik alebo napríklad domáci guláš.
Aby nič nevyšlo nazmar, zo všetkých častí prasaťa, ktoré ľudia nezkonzumovali okamžite, vznikali rôzne zabíjačkové špeciality. Počas fašiangov tak ľudia hojne konzumovali tiež klobásy, jaternice, oškvarky, ovar alebo huspeninu. V čase fašiangov sa potom konalo aj veľa svadieb, čo bolo pre domácnosti praktické, pretože zásoby mäsa a ďalších pochúťok zo zabíjačiek poslúžili ako hostina.
Chýbať však rozhodne nemohla ani dobrá domáca pálenka, ktorá maškary počas februárových mrazov príjemne zahriala a podporila nielen trávenie, ale aj chuť do ďalších huncútstiev. Okrem toho gazdiná pripravovala aj niečo sladké pod zub, takže nikdy nebola núdza o poctivé fašiangový šišky (niekedy s marmeládou, inokedy s makom) alebo napríklad o tradičné koláčiky pomenované Božie milosti, známe aj pod názvom fánky.
Fašiangové pokrmy v zahraničí
Tradícia fašiangových osláv je silne zakorenená v Rusku, kde si ľudia potrpia na veľa mastných a tučných pokrmov. Medzi obľúbené jedlá tu patria hlavne bliny, čo je akási obdoba slovenských palaciniek, ktorá sa podáva so smotanou, s marmeládou alebo napríklad s medom. Vo Francúzsku potom bývali populárne šišky označované ako beignets, ktoré sa prostredníctvom kolonizátorov dostali aj do Karibiku, kde si ich ľudia užívajú dodnes.
Na Sicílii sú najobľúbenejšie fašiangové pochúťky plnené trubičky s názvom cannoli. Tie sa skladajú z pevného cesta sa sladkej krémovej náplne, pričom ich kraje bývajú ozdobené drvenými pistáciami, čokoládou alebo napríklad koktejlovými čerešničkami. Ak sa však počas fašiangov vydáte do niektorej zo severských krajín, nemali by ste si nechať ujsť fašiangové kardamonové žemličky plnené krémom a zalievané teplým mliekom.
Fašiangy: recepty
Premýšľate, čo upiecť na fašiangy? Či už sa chystáte pripraviť sladkú bodku, ktorou pohostíte maškary vo fašiangovým sprievode, alebo len túžite vyskúšať nejaký zaujímavý recept, ktorým si získate celú rodinu, rozhodne by ste mali vyskúšať tradičné fašiangové šišky. Ďalšou obľúbenou pochúťkou sú potom už spomínané Božie milosti (fánky).
Fašiangové šišky
Sladké okrúhle pečivo bolo počas fašiangového veselia obľúbené nielen v Slovensku, ale aj v ČR, Poľsku či v Rakúsku, pričom dnes na ne nedajú dopustiť ani obyvatelia Ameriky. Čo na prípravu fašiangových šišiek, ktoré sa rozdávali ako výslužka, budete potrebovať? Cesto sa skladá z nasledujúcich ingrediencií:
- 500 g hladkej múky,
- 100 g rozpusteného masla,
- 125 g mäkkého tvarohu,
- 60 g cukru,
- 160 ml mlieka,
- 25 g droždia,
- 1 vanilkový cukor,
- štipka soli,
- 1 vajce,
- 2 lyžice rumu,
- citrónová kôra.
Na potretie šišiek si potom pripravte 25 gramov rozpusteného masla a trochu rumu. Náplň si potom môžete pripraviť podľa chuti. Obľúbená je maková, lekvárová, marmeladová, ale aj orechová. Pokiaľ máte radi šišky poriadne pocukrované, nezabudnite tiež na práškový cukor.
Pokiaľ ide o postup, najprv do misy nasypeme múku, štipku soli, vanilkový cukor a čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru podľa chuti. Všetko dôkladne premiešame a doprostred následne urobíme jamku, do ktorej nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a prilejeme vlažné mlieko. Vznikne tak redšia kašička, z ktorej necháme vzísť kvások.
Akonáhle je hotovo, pridáme vajce, rum, tvaroh a rozpustené vlažné maslo. Všetky ingrediencie potom zmiešame až vznikne vláčne nelepivé cesto, ktoré musí pod utierkou v teple zhruba hodinu odpočívať a kysnúť, pričom ho počas tejto doby raz prepracujeme. Keď cesto dostatočne nakysne, vyklopíme ho na múkou poprášenú dosku, kde ho vyvaľkáme na väčší plát, ktorý je nutné pomyselne rozdeliť na dve rovnaké časti.
Na jednej polovici si pohárom jemne naznačíme kolieska, do ktorých stredu umiestnime ľubovoľnú náplň. Druhou polovicou cesta potom tú prvú priklopíme a pomocou pohára vykrajujeme už finálne tvary. Pripravené šišky umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený maslom a necháme ešte zhruba 15 minút odpočívať.
Následne ich vložíme do predhriatej rúry a na 180 ° C je pečieme asi 15 minút (podľa veľkosti, množstva náplne a osobných preferencií). Upečené šišky, ktoré by mali mať krásnu zlatistú farbu, sa potom ihneď po vytiahnutí z rúry potierajú maslom s trochou rumu, a aby chutili ešte lepšie, je dobré ich posypať práškovým cukrom.
Vyprážané šišky
Na prípravu zhruba dvadsiatich kusov šišiek, ktoré sa nepečú, ale smažia, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky,
- 250 ml mlieka,
- 4-5 žĺtkov,
- 3 sáčky vanilkového cukru,
- 50 g masla,
- 2-3 lyžice rumu,
- 1 kocku či 1 sáčok droždia,
- štipku soli,
- kôru z citróna,
- marmeládu na plnenie,
- olej na vyprážanie,
- práškový cukor na posypanie.
Postup je celkom podobný ako v predchádzajúcom prípade. Do misy najprv preosejeme múku spoločne so soľou, pridáme cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Uprostred potom urobíme jamku, do ktorej nalejeme žĺtky spoločne s vlažným mliekom, rozpusteným maslom a rumom. Nakoniec do tohto základu rozdrobíme či prisypeme droždie.
Všetky ingrediencie dobre premiešame a následne z nich vypracujeme hladké, vláčne cesto. To v mise ľahko poprášime múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, než zhruba zdvojnásobí svoj objem. Akonáhle je hotovo, vyklopíme cesto na pracovnú plochu a rozvaľkáme ho na obdĺžnik, ktorého hrúbka bude asi 1,5 centimetra.
Na polovicu obdĺžnika rozmiestnime náplň (kopčeky marmelády alebo napríklad lekváru), druhou polovicou cesta potom tú prvú prikryjeme a pomocou formičky či pohár z neho vykrajujeme jednotlivé šišky. Do menšieho hrnca medzitým nalejeme vyššiu vrstvu oleja, ktorý rozpálime a šišky v ňom vyprážame z oboch strán tak dlho, až budú pekne zlaté. Ešte teplé ich potom pocukrujeme.
Božie milosti (fánky)
Hoci dnes medzi ľuďmi nie sú tak známe, medzi tradičné pochúťky spojené s fašiangovým oslavami patria tiež Božie milosti. Aby ste si aj vy mohli pripraviť túto dobrotu, budete potrebovať:
- 300 g hladkej múky,
- 1 lyžičku prášku do pečiva,
- 1 lyžicu práškového cukru,
- 40 g rozpusteného masla,
- 4 lyžice mlieka,
- 2 lyžice rumu,
- 1-2 žĺtky,
- štipku soli,
- 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry,
- masť alebo olej na vyprážanie,
- práškový a vanilkový cukor na obalenie.
Ako na to? Najprv si zmiešame sypké suroviny, ku ktorým následne pridáme maslo, mlieko, rum a žĺtky. Z týchto prísad si potom rukami vytvoríme hladké cesto, ktoré dôkladne prepracujeme. Akonáhle je hotové, uložíme ho na pol hodiny do chladničky (buď v sáčku, alebo napríklad v mise prikrytej utierkou).
Keď cesto vyberieme, rozvaľkáme ho na tenký plát hrubý približne pol centimetra. Radielkom alebo nožom ho potom rozkrájame na štvorčeky alebo obdĺžničky, ktoré môžeme ešte uprostred dvakrát narezať. Tí kreatívnejší dokonca môžu z cesta vytvoriť mašličky alebo iné tvary.
Na panvici alebo v kastróle si medzitým rozpálime masť (prípadne olej), v ktorom fánky smažíme po oboch stranách, než sa trochu nafúknu a dostanú zlatistý nádych. Hotové kúsky následne vyberáme na obrúsok, ktorý nasaje prebytočný tuk. Ešte horúce fánky potom obaľujeme v práškovom cukre, do ktorého primiešame trochu cukru vanilkového, a potom už sa môžeme pustiť do jedla.
Prečo ľudia fašiangy označujú ako sviatok dobrého jedla?
Fašiangové oslavy bývali vždy spojené s bujarou zábavou, tanečnými zábavami a veselými sprievodmi. Dôležitou súčasťou bolo ale aj spoločné hodovanie. Potom totiž nasledoval štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou, kedy sa ľudia zriekali jedla, a preto sa počas fašiangov mal každý najesť do sýtosti.
Aké jedlo je pre fašiangy typické?
K fašiangovému obdobiu vždy neodmysliteľne patrili dedinské zabíjačky, pričom jedálničku kraľovala hlavne bravčová pečienka. Ďalšie obľúbené pokrmy zahŕňali pečený bôčik alebo guláš, a aby žiadna časť prasaťa neprišla nazmar, ľudia si pochutnávali aj na rôznych zabíjačkových špecialitách. Sem patria napríklad klobásy, jaternice, oškvarky, ovar, tlačenka alebo huspenina.
Čo upiecť na fašiangy?
Medzi najobľúbenejšie sladké pochúťky, na ktoré ľudia počas fašiangového obdobia dodnes nedajú dopustiť, sú fašiangové šišky, ktorým sa niekedy hovorí tiež fašankové šišky. Tie bývajú plnené makom, lekvárom alebo napríklad orechmi a rozdávajú sa ako výslužka pre fašiangové maškary. Ďalšou obľúbenou sladkou bodkou sú potom Božie milosti - fánky.
Aké fašiangové pokrmy sú obľúbené v cudzine?
V Rusku si ľudia potrpia na mastné a tučné jedlá, takže medzi obľúbené fašiangové pochúťky patria napríklad bliny, čo je obdoba slovenských palaciniek. Vo Francúzsku potom počas fašiangového veselia ľudia konzumujú šišky s názvom beignets, na Sicílii sú populárne plnené trubičky menom cannoli a v severských krajinách zase nedajú dopustiť na kardamonové žemličky plnené krémom a zalievané teplým mliekom.