SPRÁVNA VÝŠKA KUCHYNSKEJ LINKY: Čím sa pri výbere riadiť?

0

Sťahujete sa do nového domu a riešite jeho vnútorné vybavenie? Alebo snáď chcete zrekonštruovať starší byt, ktorý by ste si radi zariadili podľa svojich predstáv? V tom prípade určite premýšľate aj o tom, ako bude vyzerať vaša nová kuchyňa a ako rozmiestniť jednotlivé skrinky či spotrebiče. Poradíme vám, aká je ideálna výška kuchynskej linky a aká by mala byť vzdialenosť horných skriniek od pracovnej dosky.

Ergonomické pravidlá

Zatiaľ čo vo väčšine ostatných miestností obvykle hrá najdôležitejšiu úlohu osobný vkus, pri zariaďovaní kuchyne by ste rozhodne mali vziať do úvahy aj praktickú stránku veci. Pokiaľ totiž o tomto priestore a jeho budúcom využití nebudete dostatočne premýšľať, môže sa vám stať, že budeme mať počas prípravy pokrmov zlý pocit okolitého usporiadania a z varenia sa stane iba nepríjemná povinnosť.

Výška pracovnej dosky v kuchyni, výška skriniek nad pracovnou doskou aj celkové usporiadanie kuchynskej plochy – to sú iba niektoré z faktorov, ktoré majú zásadný vplyv na efektivitu varenia a môžu ovplyvniť, či sa v tomto priestore budete cítiť ako doma. Nejde však iba o výšku jednotlivých kuchynských komponentov, ale dôležitá je samozrejme aj hĺbka a šírka.

Hoci mnohí dizajnéri v dnešnej dobe dbajú hlavne na to, aby kuchyňa vyzerala čo najlepšie, najdôležitejší stále zostáva účel tejto miestnosti, a tým je príprava pokrmov. Práve z toho dôvodu by sa všetky rozmery, kam patrí samozrejme aj výška kuchynskej pracovnej dosky, mali riadiť ergonomickými normami, čo zaistí maximálnu spokojnosť človeka, ktorý bude daný priestor využívať.

Štandardná výška kuchynskej linky

Jedným z najdôležitejších parametrov, ktoré by ste mali vyriešiť, je výška pracovnej plochy v kuchyni. Pokiaľ bude výška kuchynskej dosky správna, nikdy sa vám nestane, že by ste sa museli počas prípravy pokrmov zbytočne hrbiť. Ak bude vašim predstavám prispôsobená aj výška horných skriniek kuchyne, nebudete si musieť brať stoličku zakaždým, keď budete chcieť vybrať hrnček z najvyššej poličky.

Správna výška kuchynskej linky sa odvíja od niekoľkých parametrov, kam patria priestorové možnosti, potreba úložného priestoru, ale hlavne telesná výška osoby, ktorá bude kuchyňu najčastejšie využívať. Pokiaľ doma každý deň varí žena vysoká 160 centimetrov, určite jej bude vyhovovať iná výška linky kuchyne ako v prípade, že ju pre seba zariaďuje muž, ktorý meria 190 centimetrov.

Železné pravidlo ergonómie hovorí, že keď sa človek postaví ku kuchynskej linke a ohne ruku v lakti do pravého uhla, mal by ju mať zhruba 15 centimetrov nad pracovnou plochou. Za prijateľné sa považuje rozmedzie zhruba od 5 do 20 centimetrov, pretože pri rôznych činnostiach môže človeku vyhovovať iná výška a zároveň sa predpokladá, že sa v kuchyni pravdepodobne budú pohybovať aj iní ľudia.

Klasická výška kuchynskej linky (teda pracovnej plochy, kde človek pripravuje pokrmy) sa pohybuje v rozmedzí od 80 do 95 centimetrov. V závislosti na výške jej konkrétnych užívateľov, by sa však mala prispôsobiť, a to zhruba nasledujúcim spôsobom:

  • výška postavy od 150 do 160 centimetrov – výška pracovnej dosky 80-82 centimetrov,
  • výška postavy od 160 do 170 centimetrov – výška pracovnej dosky 85-86 centimetrov,
  • výška postavy od 170 do 180 centimetrov – výška pracovnej dosky 90-91 centimetrov,
  • výška postavy nad 180 centimetrov – výška pracovnej dosky 94-95 centimetrov.

Tieto rozmery sa však týkajú hlavne pracovného priestoru, kde krájate jednotlivé suroviny, spracovávate cesto alebo napríklad vykrajujete pečivo. Zvláštnym prípadom je drez a varná zóna (sporák alebo varná doska). Napriek tomu, že v mnohých kuchyniach sú tieto elementy s pracovnou plochou v jednej rovine, v niektorých prípadoch sa jednotlivé plochy svojou výškou líšia.

Varnú zónu je možné umiestniť o 10 centimetrov nižšie ako pracovnú dosku, vďaka čomu človek získa lepší prehľad o tom, čo sa v jednotlivých hrncoch a na panvičkách vlastne deje, a zároveň si uľahčí manipuláciu s ťažkým kuchynským riadom alebo napríklad dlhodobé miešanie polievky.

Zóna určená na umývanie potravín a riadu je potom úplným opakom. Výška drezu by mala byť v ideálnom prípade zhruba o 10 až 15 centimetrov vyššia, než je výška bežnej kuchynskej pracovnej dosky. Dôvod je tu prostý – zvýšená poloha umožňuje jednoduchšiu manipuláciu s riadom a surovinami, ktoré je nutné očistiť. Zároveň zamedzí neustálej nutnosti sa k drezu predkláňať.

Hĺbka kuchynskej linky

Výrobcovia kuchýň väčšinou ponúkajú také skrinky, ktoré je v rámci jedného radu možné ľubovoľne kombinovať a zostaviť z nich potrebný variant, ktorý najlepšie využije priestor, ktorý má človek k dispozícii. Ponúkajú sa potom aj úzke diely, pomocou ktorých sa dá kuchynská zostava doplniť tak, aby mala požadovaný rozmer. Okrem toho sa samozrejme dá vytvoriť aj atypický nábytok, ale tento variant býva drahší.

Hĺbka pracovnej dosky štandardne činí 60 centimetrov. V prípade stredového ostrovčeka to potom môže byť až 120 centimetrov. Tento priestor je optimálny nielen na manipuláciu s riadom a používanými surovinami, ale podľa odborníkov je ideálny aj na samotné varenie. Reálne potom väčšinou celú pracovnú plochu nevyužijete, pretože vzadu budú uložené malé spotrebiče.

Často sa zabúda na priestor pred kuchynskou linkou, ktorý by mal tiež spĺňať určité štandardy, aby ste sa pohodlne dostali do všetkých skriniek a mohli bez problémov obsluhovať všetky spotrebiče. Priestor pred linkou (teda medzi linkou a stenou alebo medzi skrinkami, ak je kuchyňa do U) by mal byť najmenej 100 až 110 centimetrov. Väčšia vzdialenosť je ale samozrejme lepšia, pretože sa do kuchyne potom zmestíte pokojne aj dva.

Dĺžka kuchynskej linky

Čo sa týka dĺžky pracovnej plochy, tá je oveľa variabilnejšia ako ostatné rozmery. Záleží predovšetkým na tom, aký máte k dispozícii priestor a aké možnosti zostavenia kuchyne sa ponúkajú. Na pohodlnú a efektívnu prípravu pokrmov je potrebných aspoň 70 až 120 centimetrov voľného priestoru. K tomu si potom samozrejme pripočítajte ešte varnú a umývaciu zónu.

Výška vrchných skriniek kuchyne

Zatiaľ čo hĺbka spodných skriniek obvykle dosahuje 60 centimetrov, horné skrinky bývajú väčšinou plytšie. Aj tak by ste si ale mali dávať pozor na to, aby neboli príliš nízko nad pracovnou plochou, pretože by vám mohli nepríjemne prekážať počas prípravy pokrmov alebo napríklad pri umývaní riadu. Z toho dôvodu má aj výška horných skriniek od pracovnej dosky svoje pravidlá.

Vrchné skrinky sa obvykle umiestňujú vo vzdialenosti 50 až 52 centimetrov od hornej hrany pracovnej plochy (ideálna hĺbka horných skriniek kuchyne je potom 35 centimetrov). Pokiaľ máte vyššiu postavu a necháte si ich nainštalovať ešte o niekoľko centimetrov vyššie, rozhodne to nebude ničomu vadiť. Umiestnenie horných skriniek sa ale samozrejme odvíja aj od toho, aká by výška kuchynských skriniek mala podľa vašich predstáv byť.

Dôležité je predovšetkým to, aby ste na všetko pohodlne dosiahli. Niekedy môžu mať horné skrinky výšku 90 centimetrov a vo vnútri bývajú rozdelené na tri samostatné časti (dve nižšie položené sú potom väčšinou viac využívané). Bežnejším variantom sú ale skrinky s výškou 70 centimetrov. V závislosti na tomto parametri môže výška celej kuchynskej linky dosiahnuť pokojne aj na 2,5 metra.

Organizácia spotrebičov a pracovnej plochy

Pokiaľ momentálne premýšľate o tom, aké rozloženie kuchyne zvoliť, určite sa vám bude hodiť pár dobrých tipov. Varná doska by napríklad nikdy nemala byť situovaná v rohu kuchyne, ale z oboch strán by mala byť oddelená voľnou pracovnou plochou. V ideálnom prípade by malo ísť aspoň o 50 centimetrov na každej strane, kam bude možné v prípade potreby rýchlo odložiť horúci hrniec.

Spodná hrana digestora by sa mala nachádzať aspoň 65 centimetrov nad elektrickým varným centrom (v prípade plynového je to 75 centimetrov). Čo sa týka rúry, stále obľúbenejšie je umiestnenie tohto spotrebiča vo vyššej polohe, teda oddelene od varnej dosky. To isté platí aj pre mikrovlnku, ktorá sa podobne ako rúra situuje do výšky pása až očí.

Výška sokla kuchynskej linky sa väčšinou pohybuje v rozmedzí od 10 do 20 centimetrov, ale môžete ho samozrejme prispôsobiť svojim požiadavkám a urobiť si z tohto miesta ďalší úložný priestor. Ak máte zálusk na barový pult, jeho hĺbka by sa mala pohybovať v rozmedzí od 32 do 40 centimetrov a výška potom ideálne okolo 110 až 125 centimetrov.

Rozloženie kuchyne

Rozloženie jednotlivých kuchynských zón by vždy malo byť účelné a praktické, aby človek nemusel neustále prebiehať z miesta na miesto. Všetko by malo byť pohodlne na dosah ruky. Najvyťaženejší je obvykle priestor medzi chladničkou, sporákom a drezom, ktorý sa niekedy označuje ako „magický trojuholník“. Súčet dĺžok jeho strán by nemal byť príliš veľký, ideálne 4,5 až 6,5 metra.

Obľúbené varianty usporiadania kuchyne:

  • lineárne rozloženie kuchyne (tvoriaci jeden celok),
  • rohová kuchyňa v tvare písmena L,
  • rohová kuchyňa v tvare písmena U,
  • paralelné usporiadanie (dve protiľahlé časti),
  • pracovný ostrovček (oddelená plocha),
  • ďalšie kombinácie týchto usporiadaní.

Aká je štandardná výška kuchynskej linky?

Výška pracovnej plochy v kuchyni by sa mala riadiť ergonomickými pravidlami. Dôležitá je hlavne telesná výška osoby, ktorá sa tu bude najčastejšie pohybovať, pričom jej ruky ohnuté v lakti do pravého uhla by mali byť zhruba 15 centimetrov nad pracovnou plochou. V závislosti na výške postavy sa výška kuchynskej pracovnej plochy pohybuje v rozmedzí od 80 do 95 centimetrov.

Aká je bežná hĺbka kuchynskej linky?

Hĺbka pracovnej dosky štandardne činí 60 centimetrov a v prípade ostrovčeka 120 centimetrov, čo je optimálne pre manipuláciu s kuchynským riadom aj pre samotné varenie. Pred kuchynskou linkou by potom mal byť aj dostatok priestoru, a to aspoň 100 až 110 centimetrov, aby človek mohol skrinky aj spotrebiče pohodlne otvárať.

Aká by mala byť výška vrchných skriniek kuchyne?

Horné skrinky sa obvykle umiestňujú vo vzdialenosti 50 až 52 centimetrov od hornej hrany pracovnej dosky a ich ideálna hĺbka je 35 centimetrov. Pokiaľ má človek vyššiu postavu, môže si ich samozrejme nechať nainštalovať iným spôsobom. Do úvahy by ste ale mali vziať aj výšku jednotlivých skriniek. Najčastejšie to býva 70 centimetrov, ale používa sa aj rozmer 90 centimetrov.

Ako zorganizovať spotrebiče a pracovnú plochu?

Varná doska by nikdy nemala byť situovaná v rohu kuchyne, ale z oboch strán by mala byť oddelená voľnou pracovnou plochou (aspoň 50 centimetrov na každej strane). Navyše ju môžete umiestniť o 10 centimetrov nižšie ako pracovnú dosku, pričom spodná hrana digestora by mala byť aspoň 65 centimetrov nad elektrickým varným centrom. Umývacia zóna sa potom niekedy situuje o 10 až 15 centimetrov vyššie ako pracovná doska a sokel býva 10 až 20 centimetrov vysoký.