Čo je PIKÍROVANIE a ako na to?

Ak chcete, aby sa vašim sadeniciam darilo, musíte im poskytnúť dostatok priestoru na rast. Preto sa záhradníci venujú pestovaniu v kontajneroch, čo je dôležitá úloha, ktorá vám pomôže získať zdravé a silné rastliny. Povieme vám, ako správne pikírovať, čo robiť, aby sa sadenice nevyťahovali, a ako napríklad pikírovať papriky a paradajky.

Čo je to pikírovanie?

Pikírovanie je proces presádzania mladých sadeníc do inej nádoby. Robí sa to preto, aby jednotlivé rastliny mali dostatok priestoru na správny rast, ktorý sa vám neskôr bohato odmení. Bežne sa to robí napríklad so sadenicami paradajok, papriky alebo inej zeleniny, ktoré si ľudia predpestujú doma.

Samozrejme, časť dôvodov na pikírovanie rastlín spočíva v tom, že takto môžete vybrať tie najlepšie a najsilnejšie, ktoré krásne vyrástli. Okrem toho sa týmto spôsobom trochu naruší koreňový systém, čo následne povedie k rýchlejšiemu vytvoreniu väčšieho koreňového balu. Okrem toho, ak budú mať rastliny priestor pre seba, budú lepšie rásť a zjednoduší sa vám starostlivosť.

Kedy rastliny presadiť?

Ak ste sa rozhodli začať pestovať zeleninu alebo dokonca niektoré kvety, je zrejmé, že vás čaká veľa práce. Najprv budete musieť zasiať semená do vhodnej nádoby, z ktorej vyrastú prvé malé rastlinky. Na predpestovanie sú vhodné plastové rozmnožovacie nádoby s odklopným vekom (ako sú minipodsadky), parapetné misky alebo väčšie kvetináče.

Keď semienko vyklíči, vykukne zo zeme a nasadí prvé dva listy (tzv. materské listy), začína si vyžadovať vašu pozornosť. Ak na to máte prostriedky, je to čas, keď môžete rastlinke okrem vlahy dodať aj živiny, ktoré potrebuje (hnojením). Keď sa objavia ďalšie dva listy, tzv. pravé listy, je čas začať s nakladaním.

Ako správne pikírovať?

Predtým, ako začnete s pikírovaním, musíte najprv vybrať vhodnú nádobu, do ktorej rastliny presadíte. Môže to byť téglik od jogurtu s otvorom na odtok prebytočnej vody, malé kvetináče alebo špeciálne sadbovače. Nevyberajte príliš veľké nádoby, ale skôr také, ktoré sú vhodné na následné pestovanie.

Nádobu naplňte dostatočne vhodným substrátom (pod ním môže byť aj drenážna vrstva, aby sa zabezpečil správny odtok vody od koreňov, ktoré by inak mohli zahnívať), ktorý potom vyrovnajte a primerane zhutnite. Tým sa zabezpečí, že na žiadnom mieste nebude príliš veľa alebo príliš málo substrátu.

Dobrým pomocníkom môže byť pikírovací kolík, ale ak ho nemáte, postačí aj obyčajná palička od nanuku alebo ceruzka. V strede každého kvetináča urobte malý otvor, do ktorého zasadíte rastlinu. Potom je čas na samotné sadenie do kvetináča, počas ktorého by ste mali byť veľmi opatrní, aby ste nepoškodili koreňový systém mladých sadeníc.

Rastliny opatrne vyberte z pôvodného substrátu, najlepšie vo väčších skupinách. Ak sa pokúsite vybrať každú sadenicu zvlášť, môžete si zbytočne ublížiť. Takto získaný trs môžete umiestniť niekde vonku na podložku a opatrne ho rozdeliť na jednotlivé sadenice. Mali by ste vyberať len sadenice, ktoré vyzerajú zdravo a silno.

Pomocou kolíku alebo špajle napichnite jednotlivé rastlinky do pripravených otvorov v substráte. Keď ich umiestnite do ich nového domova (dostatočne hlboko, aby z neho vykúkali len listy), zľahka okolo nich zhutnite zeminu. Nakoniec všetky sadenice v kvetináčoch zalejte odstátou vodou z postrekovača a nádoby preneste na svetlé miesto, kde sa im bude dariť.

Zatiaľ čo niektorí ľudia prepichujú rastliny len raz, iní sadenice najprv umiestnia do menších kvetináčov alebo črepníkov a potom proces opakujú, keď dosiahnu veľkosť približne 10 až 15 centimetrov. Záleží len na tom, aké máte možnosti a ako aktívne chcete k pestovaniu pristupovať. Presádzanie na konečné miesto sa potom vykonáva po ich zmrznutí (v polovici mája).

Pikírovanie paradajok

Pestovatelia si často kladú otázku, kedy paradajky pikírovať a ako ich presádzať, aby získali silné sadenice, ktoré im neskôr poskytnú aj bohatú úrodu. Ak vás to zaujíma, nezabudnite, že semená paradajok je ideálne vysievať v prvej polovici marca. Po niekoľkých dňoch by sa mali objaviť prvé rastlinky a približne po 7 až 14 dňoch sa objaví prvý pár pravých listov. Potom ich môžete začať pichať do sadbovačov alebo iných vhodných nádob.

Pikírovanie paprík

Semená papriky sa zvyčajne vysievajú približne 10 týždňov pred výsadbou na ich konečné stanovište, t. j. do skleníka alebo priamo na záhon. Zvyčajne sa to robí v priebehu februára, pretože tieto rastliny majú pomerne dlhé vegetačné obdobie. Keď mladé semenáčiky vyklíčia s prvým párom pravých listov, je čas presadiť ich do vhodných nádob s pestovateľským substrátom, ktoré potom umiestnite niekde na svetlo.

Pikírovanie uhoriek

Uhorky sa môžu vysievať priamo na záhon alebo prípadne do skleníka, ale môžu sa aj predpestovať. Termín výsevu sa samozrejme líši, pretože pri priamom výseve uhoriek na konečné miesto musí byť pôda dostatočne teplá. Ak ich chcete predpestovať doma alebo v skleníku, výsev sa zvyčajne vykonáva začiatkom apríla. Klíčenie by malo nastať približne za 7 až 14 dní a čoskoro sa objaví prvý pár pravých listov. To je znamenie, že môžete pristúpiť k predpichovaniu uhoriek.

Pikírovanie šalátu

Semená šalátu sa zvyčajne vysievajú 8 až 12 týždňov pred plánovaným termínom výsadby. Pokiaľ ide o termín presadenia sadeníc šalátu, zvyčajne sa to robí po vzídení semien a objavení sa prvých dvoch pravých listov. Špikovanie by malo poskytnúť každej rastline dostatok priestoru na správny rast a pripravenosť na neskoršie presadenie na konečné miesto. Nezabudnite však, že sadenice šalátu sú veľmi krehké a treba s nimi zaobchádzať opatrne.

Pikírovanie reďkoviek

Reďkovky sú pomerne nenáročné rastliny, o ktoré sa môže starať každý začiatočník. Ak ich plánujete vysievať v skleníku alebo pařenisku, môžete začať s pestovaním skorých odrôd už koncom februára a do voľnej pôdy ich vysievať od marca do polovice júna (pri jesennom výseve od augusta do septembra). Pri pestovaní v kvetináčoch začnite s odrodami na jarný výsev a pokračujte trvalkovými odrodami. V prípade reďkoviek sa namiesto pikírovania vykonáva len pretrhávanie, pretože sadenice by sa už neujali.

Pikírovanie zeleru

Zeler sa zvyčajne vysieva už koncom januára alebo začiatkom februára, pretože má veľmi dlhé vegetačné obdobie. Klíčenie semien môže trvať niekoľko týždňov, počas ktorých je potrebné dbať na rovnomernú vlhkosť substrátu. Keď sa semenáčiky objavia, je čas presunúť ich do nových nádob, kde budú mať dostatok priestoru. Presádzanie sa zvyčajne opakuje po niekoľkých týždňoch. Zároveň sa korene rastlín skrátia približne o tretinu, čím sa zabezpečí lepší rast koreňov.

Pikírovanie kalerábu

Ak pestujete kaleráb zo semien, výsev by sa mal uskutočniť vo februári alebo v marci, približne 6 až 10 týždňov pred plánovaným termínom výsadby na konečné miesto. Ak ste sa rozhodli pre hromadný výsev do jednej väčšej nádoby, budete musieť sadenice po dvoch pravých listoch presadiť do väčších sadbovačov alebo kvetináčov, alebo ak sú vhodné podmienky, rovno do skleníka alebo na záhon.

Čo môžem urobiť, aby sa sadenice neťahali?

Medzi základné podmienky pre pestovanie silných sadeníc patrí dostatok svetla, dostatok tepla a primerané zavlažovanie. Ak majú sadenice príliš málo svetla (alebo ak je svetlo len na jednej strane), postupne sa začnú po svetle vyťahovať. Preto bývajú slabé, príliš dlhé a veľmi ľahko sa lámu.

Aby ste sa tomuto problému vyhli, mali by ste pre rastliny nájsť lepšie stanovište, kde bude svetlo dopadať iným spôsobom. Môžete však použiť aj špeciálne LED lampy, ktoré sadeniciam pomôžu získať dostatok svetla. Niektorí ľudia sa tiež snažia zlepšiť svetelné podmienky pomocou reflexných fólií.

Ďalším dôvodom vyťahovania rastlín môže byť to, že ste ich umiestnili príliš blízko seba. V takom prípade sa jednotlivé sadenice zvyčajne snažia vyliezť nad ostatné a prebojovať sa čo najvyššie. Okrem toho sa navzájom tienia a odoberajú si potrebné živiny. Preto ich skúste presadiť alebo trochu stiahnuť, ak sú príliš husté.

Pokiaľ ide o tepelné podmienky, plodová zelenina zvyčajne potrebuje na vyklíčenie vyššie teploty (približne 20 – 25 °C). Hneď ako sa však objavia prvé pravé listy, teplota by mala klesnúť. Presuňte sadenice na iné miesto alebo vypnite vykurovanie, čím by sa mal ich rast spomaliť, aby tak rýchlo nerástli do výšky, ale skôr zosilneli.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!

Čo znamená pikírovať?

Pikírovanie je proces presádzania mladých sadeníc do nových pestovateľských nádob. Záhradníci to robia preto, aby zabezpečili svojim rastlinám dostatok priestoru na správny rast. Takto môžu tiež vybrať len najsilnejšie sadenice a zbaviť sa tých, ktoré sú choré alebo poškodené. Robí sa to napríklad pri paradajkách, paprike alebo uhorkách.

Kedy sa majú sadenice pikírovať?

Po zasiatí semienok do prvého kvetináča musíte zabezpečiť, aby mali dostatok svetla, tepla a vlhkosti na úspešné klíčenie. Keď vyklíčia, najskôr sa objavia prvé dva listene. O niečo neskôr sa objaví aj prvý pár pravých okvetných lístkov. To je znamenie, že je čas dať sa do práce a začať prepichovať sadenice do nových nádob.

Ako sa pikíruje?

Najprv si pripravte vhodné nádoby, do ktorých sadenice prenesiete, a naplňte ich pestovateľským substrátom. Potom urovnajte a zhutnite zeminu v kvetináčoch a v strede urobte otvor. Potom vyberte sadenice z pôvodného pestovateľského substrátu (ideálne v trsoch), rozdeľte ich na jednotlivé rastliny a preneste ich do pripravených nádob. Zľahka zhutnite pôdu okolo nich a potom sadenice zalejte.

Kedy pikírovať paradajky a papriky?

Paradajky sa zvyčajne vysievajú v prvej polovici marca. Keď sa približne po 7 až 14 dňoch objaví pár pravých listov, je čas začať prerezávať sadenice do väčších kvetináčov, sadbovačov alebo iných nádob. Výsev papriky by sa mal uskutočniť počas februára, pretože vegetačné obdobie je dlhšie. Potom, keď sa objavia dva materské a dva pravé lístky, sa pokračuje v pikírovaní.