ČÍM NAHRADIŤ VAJCE? Poradíme!

Napadol vás skvelý recept na slávnostný nedeľný obed, ale na poslednú chvíľu ste zistili, že vám v chladničke chýbajú vajcia? Alebo chcete upiecť koláč pre partnera a nechce sa vám bežať do obchodu kvôli jednému chýbajúcemu vajcu? Povieme vám, aké alternatívy vajec existujú a čím môžete nahradiť vajcia v trojobale, v buchte alebo v palacinkách.

Vajcia v kuchyni

Niektorí ľudia ich milujú a pochutnávajú si na nich na rôzne spôsoby takmer každý deň, zatiaľ čo iní ich používajú najmä pri varení a pečení. Vajcia sú, samozrejme, jednou zo základných surovín v kuchyni, bez ktorej si ľudia často nevedia predstaviť prípravu receptov. A niet divu, pretože vďaka nim sú výsledné pokrmy vláčnejšie, kyprejšie a často aj chutnejšie.

Pri varení a pečení sa vajcia používajú ako prírodné spojivo, ktoré zároveň dodáva pokrmom určitú nadýchanosť. Z tohto dôvodu sa pridávajú do rôznych buchiet a iných dezertov, sú potrebné na výrobu krémov, používajú sa do mletého mäsa alebo iných mletých mäsových pokrmov a sú skvelé na obaľovanie alebo výrobu rôznych cestíčok.

Aby toho nebolo málo, vajcia sú zdrojom kvalitných bielkovín a tukov, ktoré obsahujú veľké množstvo esenciálnych mastných kyselín. V zložení vajec dominujú aj vitamíny rozpustné v tukoch (konkrétne vitamíny A, D, E a K) a vitamíny skupiny B rozpustné vo vode. Obsahujú tiež karotény a z minerálnych látok železo.

Prečo nahradiť vajcia?

Samozrejme, existuje niekoľko dôvodov, prečo ľudia potrebujú v kuchyni nahradiť vajcia. Patria medzi ne, samozrejme, situácie, keď zabudnete, že doma nemáte potrebné ingrediencie na recept, alebo sa na poslednú chvíľu rozhodnete, že chcete niečo upiecť alebo uvariť, ale na prípravu pokrmu vám chýbajú vajcia.

Okrem toho sa však niektorí jednotlivci môžu obávať vyššej ceny vajec, kvôli ktorej sa zdráhajú investovať toľko do tejto suroviny a radšej ju v kuchyni nahradia niečím iným. Iní sú na vajcia alergickí, a preto ich považujú za úplne nevhodné, zatiaľ čo iní uprednostňujú vegánstvo a vyhýbajú sa konzumácii všetkých živočíšnych produktov.

Čím nahradiť vajíčko?

Ak pri príprave receptu zistíte, že nemáte dostatok vajec, nemusíte zúfať a bežať do obchodu. Namiesto toho skúste trochu improvizovať. V niektorých prípadoch môžete vajce úplne vynechať, inokedy ho môžete nahradiť zložkou, ktorá dodá jedlu podobné vlastnosti. Buďte kreatívni a nebojte sa skúšať nové veci.

Samozrejme, existujú aj situácie, keď sa vajcia v receptoch nedajú tak ľahko nahradiť. Ak chcete pre svoju rodinu pripraviť pokrm, ktorý sa skladá z 3 alebo viac vajec, znamená to, že ide o hlavnú zložku, bez ktorej sa, žiaľ, nezaobídete. Ak však potrebujete nahradiť len 1 alebo 2 vajcia, dá sa to zvládnuť pomerne ľahko.

Alternatívy vajec

Ak neviete, čím nahradiť vajcia pri pečení, akú inú surovinu zvoliť namiesto vajec pri príprave slaných jedál alebo čím nahradiť vajce v trojobale, nemusíte vešať hlavu. Pripravili sme pre vás praktický zoznam rôznych alternatív vajec, z ktorého si môžete vybrať podľa toho, čo presne budete v kuchyni pripravovať.

1. Banán

Či už sa chystáte upiecť tie najlepšie muffiny, chcete pripraviť tortu s korpusom alebo potrebujete vytvoriť sladký krém, pravdepodobne sa v recepte dočítate, že budete potrebovať vajcia. V tomto prípade ich však môžete nahradiť zrelým banánom. Konkrétne namiesto jedného vajca pridajte polovicu roztlačeného banánu, ktorý by mal vášmu pokrmu dodať vláčnosť aj príjemnú chuť.

2. Jablkové pyré

Namiesto vajec môže jablkové pyré dodať receptom potrebnú vlhkosť a vláčnosť. Ďalšou výhodou v tomto prípade je, že neovplyvňuje výslednú chuť pokrmu v takej miere ako spomínaný banán. Jablkové pyré sa teda bude hodiť pri pečení rôznych sladkých dezertov a môže nahradiť aj vajcia v palacinkách. Jedno vajce stačí nahradiť 80 mililitrov pyré.

3. Slnečnicový olej

Ak vám na prípravu dezertu stačí jedno vajce, môžete ho nahradiť slnečnicovým olejom, konkrétne 60 mililitrami. Ak však na pečenie potrebujete väčšie množstvo vajec, ktoré bohužiaľ nemáte, slnečnicový olej nepoužívajte. Mohlo by to mať negatívny vplyv na konzistenciu dezertu a výrazne to ovplyvní aj jeho chuť.

4. Ovsená kaša

Ak chcete pripraviť chutné sušienky pre svoju rodinu alebo priateľov, môžete radšej vynechať vajcia, pretože niekto je na ne alergický alebo ich jednoducho neje. V takom prípade sa vám budú hodiť ovsené vločky. Ako náhradu za jedno vajce stačí vziať 2 polievkové lyžice ovsených vločiek, ktoré je dobré namočiť do malého množstva mlieka.

5. Chia semienka

Keď vám v kuchyni chýba vajce, môžete vyskúšať aj chia semienka. Najskôr si však budete musieť pripraviť tzv. chia gél zmiešaním 1 polievkovej lyžice chia semienok s 3-4 polievkovými lyžicami vody. Potom nechajte všetko napučať asi 15 minút a potom môžete týmto gélom nahradiť jedno vajce. Chia semienka môžete použiť ako náhradu vajec do dezertov, plniek a mäsových guľôčok. Do pripravovaného jedla tiež pridávajú nenasýtené mastné kyseliny.

6. Ľanové semienka

Ďalšou obľúbenou alternatívou vajec sú ľanové semienka, ktoré fungujú na podobnom princípe ako chia semienka. Jedno vajce teda môžete nahradiť 1 polievkovou lyžicou rozmixovaných ľanových semienok, ktoré zmiešate s 3-4 polievkovými lyžicami vody, ktoré potom necháte napučať ako chia gél. Výsledkom bude krémová pasta, ktorá je vhodná do dezertov, plniek, palaciniek, mäsových guľôčok a iných jedál, kde vajce bežne slúži ako spojivo.

7. Arašidové maslo

Ak radi pečiete, ale nemáte práve vajíčka, skúste v špajzi nájsť mäkké arašidové maslo (nie také s kúskami arašidov). Potom stačí do pripraveného dezertu pridať 3 polievkové lyžice tejto pochúťky, ktorá by mala byť skvelou náhradou vajec. Majte však na pamäti, že táto prísada je veľmi silná, takže výsledný pokrm môže mať potom trochu slanú chuť.

8. Pudingový prášok

Ak pripravujete sladké pečivo, puding, krém alebo aj zaujímavý dezert, vajcia môžete nahradiť aj pudingovým práškom s neutrálnou vanilkovou alebo akoukoľvek inou príchuťou, ktorá sa hodí k výslednému pokrmu. Namiesto jedného vajca použite 1 čajovú lyžičku pudingového prášku zmiešanú s 1 čajovou lyžičkou oleja.

9. Želatína alebo agar

Číra želatína v prášku alebo agar (prírodný, vysoko želírujúci polysacharid z červených morských rias) je jedným zo spôsobov, ako nahradiť vajcia v cestíčku pri príprave koláčov, palaciniek alebo dokonca palaciniek. Tieto prísady sa vám budú hodiť aj vtedy, keď budete chcieť vyšľahať dobrý krém. Zatiaľ čo jedno vrecko želatíny nahradí približne tri vajcia, namiesto jedného vajca môžete zmiešať 1 polievkovú lyžicu agaru s 1 polievkovou lyžicou vody.

10. Prášok do pečiva

Skvelou náhradou vajec môže byť aj kombinácia prášku do pečiva s vodou a olejom. Stačí zmiešať 1 čajovú lyžičku rastlinného oleja, 2-3 čajové lyžičky prášku do pečiva a 2 čajové lyžičky vody. Táto zmes sa vám bude hodiť pri príprave palaciniek, lievancov, rôznych palaciniek alebo cestíčok na obaľovanie.

11. Cícerová múka a voda

Cícerovú múku môžete použiť aj ako náhradu vajec v receptoch, ako sú napríklad ravioly. Zároveň dodá pripravovaným pokrmom potrebné bielkoviny, čo je samozrejme výhodou. Na nahradenie jedného vajca použite približne 3 čajové lyžičky cícerovej múky, ktorú potom zmiešate s 3 čajovými lyžičkami vody.

Ak si uchovávate nálev z konzervovanej cícerovej múky, ktorý môžete použiť napríklad na výrobu hummusu, môžete potom pripraviť zmes veľmi podobnú snehu z vaječných bielkov. Ten sa potom označuje ako aquafaba. Na nahradenie jedného bielka budete potrebovať 2 polievkové lyžice cícerového nálevu, zatiaľ čo na nahradenie celého vajíčka potrebujete 3 polievkové lyžice.

Tento cícerový vodný sneh potom pripravíte tak, že budete nálev 15 minút šľahať elektrickým šľahačom. Môžete pridať aj zahusťovač šľahačky, ale pri troche šikovnosti by ste mali všetko zvládnuť aj bez neho. Výsledná zmes bude mať potom rovnakú konzistenciu, farbu a ďalšie vlastnosti ako bežný vaječný bielok.

12. Sójová múka a sójové mlieko

Sójová múka je známa svojím obsahom bielkovín a škrobu, takže môže byť dobrou alternatívou vajec v rôznych cestách, sušienkach alebo koláčikoch. Stačí zmiešať 1-2 polievkové lyžice sójovej múky s 2 polievkovými lyžicami vody ako náhradu za jedno vajce. Dávajte však pozor, aby ste nepoužili príliš veľa sójovej múky, ktorá potom môže byť vo výslednom pokrme cítiť.

Ďalšou alternatívou je sójové mlieko, ktoré obsahuje sójový lecitín, ktorý môže v pripravovaných pokrmoch nahradiť funkciu vajec. Môžete z neho preto pripraviť krém alebo dokonca majonézu, ale dávajte pozor, aby nebola príliš sladká (kupujte menej sladké sójové mlieko).

13. Hraška

Nikdy predtým ste tento pojem nepočuli? Nezúfajte, určite nie ste jediní. Ide o bezlepkovú zmes strukovín s vysokým podielom hrachovej múky, ktorá je na trhu dostupná v troch rôznych verziách. Vanilka je vhodná na prípravu sladkých jedál. Pikantný variant je vhodný na obaľovanie. Treťou možnosťou je Mäkká hrachová na zahusťovanie. Vtedy budete potrebovať 2 polievkové lyžice Hraska, ktoré nahradia jedno vajce, pričom 1 polievkovú lyžicu oleja môžete pridať aj do sladkých ciest.

14. Strúhané zemiaky

Ak pripravujete slaný pokrm, môžete jedno vajce nahradiť aj 2-3 polievkovými lyžicami strúhaných surových zemiakov. Hoci to môže znieť zvláštne, túto ingredienciu môžete použiť namiesto vajec napríklad pri príprave mäsových guľôčok, omáčok alebo rôznych polievok.

15. Pivo

Chcete obaliť mäso na steaky, ale nemáte doma žiadne vajcia? Namiesto vajec zmiešaných s trochou mlieka použite pivo. Potom mäso obaľte štandardným spôsobom, najprv v múke, potom v pive a nakoniec v strúhanke.

16. Škrob (Solamyl)

Ak potrebujete dobre spojiť zložky v pokrme, použite kukuričný alebo zemiakový škrob. Jednoducho rozmiešajte 2 polievkové lyžice škrobu v 2 polievkových lyžiciach studenej vody, čo by malo bez problémov nahradiť jedno vajce.

17. Instantné droždie

Instantné droždie možno samozrejme tiež zaradiť medzi alternatívy vajec a možno ho použiť ako prísadu do rôznych dezertov. Ak ho máte k dispozícii, namiesto jedného vajca stačí zmiešať polovicu vrecúška tohto droždia so 100 mililitrami teplej vody.

18. Hodvábne tofu

Menej známou náhradou vajec môže byť hodvábne tofu. Ide konkrétne o klasické tofu spracované tak, aby malo hodvábnu konzistenciu. To by malo pripravovaným pokrmom dodať hladkú a krémovú chuť a zároveň dodať vláčnosť a vlhkosť kysnutým a treným cestám. Ak chcete pripraviť miešané vajíčka alebo nátierku (namiesto vajec uvarených natvrdo), môžete vyskúšať aj klasické tofu.

19. Avokádo

Ak sa vám podarí zohnať avokádo, ktoré je dostatočne zrelé a má peknú krémovú konzistenciu, nemusíte hľadať žiadnu inú náhradu vajec. Podobné je to aj s chuťou, ktorú môžete vylepšiť ochutením indickým korením podobným vajíčku Kala Namak.

20. Vajahit alebo Vegavajo

Ak vám nevadia práškové náhrady vajec, vyskúšajte Vajahit a Vegavajo. Môžete ich použiť všade tam, kde by ste použili celé vajcia alebo vaječný žĺtok. Môžete ich pridať do palaciniek, zemiakových placiek, sekanej alebo rôznych dezertov a hodia sa aj pri príprave wrapov.

Ďalšie možnosti náhrady vajec:

  • kukuričná múka,
  • sušená kurkuma,
  • žltý lúpaný hrášok,
  • kešu orechy,
  • psyllium,
  • Kala Namak (čierna soľ),
  • rastlinný jogurt,
  • paradajkový pretlak.

Čím nahradiť vajcia pri pečení?

Ak sa radi realizujete v kuchyni, určite vás napadlo, čo sa stane, ak do cesta nedám vajcia. Samozrejme, v niektorých prípadoch, keď vajcia tvoria základ celého receptu, to môže byť veľký problém, takže si možno budete musieť odbehnúť do obchodu. Niekedy však stačí siahnuť po inej ingrediencii, o ktorej ste si istí, že ju máte doma.

Najčastejšie sa ľudia pýtajú, ako nahradiť vajcia v koláči, čím nahradiť vajcia v torte, ktorú chcú pripraviť pre návštevu, alebo čím nahradiť vajcia v palacinkách. Ak je to aj váš problém, môžete siahnuť po banánoch alebo semienkach, ale za vyskúšanie stojí aj puding, prášok do pečiva alebo ovsené vločky. Samozrejme, vždy to závisí od receptu, ale namiesto jedného vajíčka môžete použiť napr:

  • polovicu roztlačeného banánu,
  • 60 mililitrov slnečnicového oleja,
  • 80 mililitrov jablkového pyré,
  • ¼ šálky roztlačeného avokáda,
  • 3 polievkové lyžice mäkkého arašidového masla,
  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek,
  • 1 polievková lyžica napučaných chia semienok,
  • 1 polievková lyžica napučaných ľanových semienok,
  • 5 polievkových lyžíc jablkového pyré s 1 čajovou lyžičkou prášku do pečiva.

Čím nahradiť vajcia pri vyprážaní?

Mnohí ľudia majú aspoň nejakú predstavu o tom, akú alternatívu zvoliť, ak im pri pečení dezertov dôjdu vajcia. Čo však robiť, ak chcete obaľovať steaky na rodinný obed a táto ingrediencia vám došla? Najjednoduchším riešením, ako nahradiť vajcia v trojobale, je už spomínané pivo. Mäso klasicky obaľte v múke, potom ho vložte do piva a nakoniec do strúhanky.

Môžete však vyskúšať aj iné alternatívy, napríklad mlieko, jogurt alebo smotanu. Tieto ingrediencie je však dobré pred obalením osoliť a potom môžete postupovať ako zvyčajne. Postup môžete aj zopakovať, aby bol trojobal o niečo hrubší. Ak chcete získať hustejšiu konzistenciu, môžete zmiešať vybraný mliečny výrobok s múkou, aby ste vytvorili hustú zmes (pozor na hrudky!). Ak sa chcete vyhnúť mliečnym výrobkom, dobrou voľbou je horčica.

Čím nahradiť vajcia v mäsových guľkách?

Ak si chcete doma pripraviť chutné mäsové guľky, ale zabudli ste kúpiť vajcia, dobrou voľbou sú chia semienka, takže si môžete pripraviť chia gél. Nastrúhané surové zemiaky alebo ľanové semienka sú ďalšou možnosťou, ako nahradiť vajcia v mäsových guľkách.

Čím nahradiť vajcia v sekanej?

Môže sa stať, že vám pri príprave sekanej dôjdu vajcia a nebudete vedieť, čo ďalej. V takom prípade máme pre vás rovnakú radu ako pri mäsových guľkách – vajcia v recepte jednoducho nahraďte surovými strúhanými zemiakmi.

Čím nahradiť vajce v zemiakovej placke?

V tomto prípade môžete namiesto vajec použiť napríklad zemiakový škrob alebo kukuričný škrob. Niektorí odporúčajú smažiť zemiakové placky na kvalitnej panvici len z nastrúhaných zemiakov a nehľadajte náhradu vajca. Zemiaky je možné zmiešať aj so zemiakovým škrobom, hrachovou múkou a korením, čo vám určite zachutí.

Kde nemusia byť vajcia?

Jedným z takýchto receptov, kde sa vajcia zvyčajne vyskytujú, ale nemusíte ich použiť, sú napríklad kysnuté knedle. Aj bez vajíčka budú chutiť skvele. Podobne môžete túto zložku vynechať aj v kysnutých cestách na buchty, žemle alebo iné slané pečivo, ale namiesto nich sa odporúča pridať lyžicu oleja.

Ak si chcete doma vyrobiť vlastnú majonézu alebo tatársku omáčku, nebudete musieť bežať do obchodu pre ďalšie vajcia. Skúste si jednoducho pripraviť ľahšiu verziu bez vajec. Horšia situácia nastane, keď si chcete pripraviť klasické miešané vajíčka a nemáte dostatok vajec. Tento pokrm však môžete ľahko pripraviť s krupicovou kašou.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!

Čo dať do cesta namiesto vajec?

Ak vás zaujíma, čím nahradiť vajcia pri pečení, máme pre vás niekoľko tipov. Obľúbený je roztlačený banán alebo jablkové pyré. Môžete siahnuť aj po klasickom slnečnicovom oleji a dobre poslúži aj mäkké arašidové maslo. Medzi ďalšie alternatívy vajec do dezertov patria chia semienka alebo ľanové semienka, ktoré je potrebné nechať napučať.

Čím môžem nahradiť vajce v obale?

Ak chcete obaľovať steaky, ryby alebo iné ingrediencie, pravdepodobne máte na mysli klasický trojobal. Ak však nemáte dostatok vajec, môžete ich nahradiť pivom. Potom stačí namiesto vajec použiť múku, namiesto piva pivo a na záver strúhanku. Ďalšou možnosťou je použiť mlieko, smotanu alebo jogurt, ktorý je potrebné trochu osoliť. Môžete však vyskúšať aj horčicu.

Ako nahradiť vajcia ľanovým semienkom?

Jednou z obľúbených alternatív vajec je ľanové semienko, ktoré je v súčasnosti pomerne ľahko dostupné. Ak chcete nahradiť jedno vajce, stačí vziať 1 polievkovú lyžicu rozmixovaných ľanových semienok, ktoré potom zmiešate s 3-4 polievkovými lyžicami vody. Táto zmes sa potom nechá napučať a vytvorí krémovú hmotu, ktorú potom môžete použiť pri príprave koláčov, palaciniek alebo mäsových guľôčok.

Čo je to vajahit?

Medzi vaječné alternatívy, ktoré môžete použiť, ak nekonzumujete vajcia alebo ste na ne alergickí, patrí aj Vajahit. Je to prášková náhrada vajec, ktorú môžete použiť namiesto celého vajca alebo namiesto vaječného žĺtka. Nedá sa však vyšľahať a nenahradí vaječný bielok. Vo všeobecnosti je vhodný na palacinky, buchty, zemiakové placky alebo sekanú.