ČÍM NAHRADIŤ MASLO? Poradíme!

Hoci je maslo jednou zo základných surovín v kuchyni, bez ktorej si mnohí ľudia nevedia predstaviť svoj život, jeho cena neustále rastie. Možno vás preto zaujíma, či existuje alternatíva, z ktorej sa dajú pripraviť rovnaké recepty, ale za menej peňazí. Poradíme vám, čo použiť namiesto masla, čím nahradiť maslo v cestách a ako nahradiť maslo olejom.

Čím v recepte nahradiť maslo?

Maslo je pre mnohých z nás nepostrádateľné, najmä keď pripravujeme sladké krémy, pečieme koláče alebo sa chystáme vytvoriť zaujímavý dezert. Zatiaľ čo v niektorých receptoch možno túto zložku nahradiť, v iných je hlavnou ingredienciou, bez ktorej by to jednoducho nebolo ono. Patria sem napríklad maslové sušienky alebo lístkové cesto.

Pokiaľ ide o zloženie, maslo musí pozostávať z 80 – 90 % mliečneho tuku, vody a mliečnej sušiny. V kombinácii s cukrom vzniká prevzdušnená zmes, ktorá dodáva výslednému dezertu tú správnu chuť a štruktúru. Keďže však ide o živočíšny tuk, podiel cholesterolu, kalórií a nasýtených mastných kyselín je pomerne vysoký.

Existuje viacero dôvodov, prečo niekto nechce alebo nemôže používať maslo v kuchyni. Niektorí ľudia odmietajú zbytočne míňať peniaze na túto surovinu a radšej siahnu po iných výrobkoch. Iní nemôžu používať maslo kvôli zdravotným obmedzeniam, napríklad kvôli intolerancii laktózy alebo alergii na mlieko. Ďalším sa môže zdať táto zložka príliš mastná. A, samozrejme, možno chcete niečo rýchlo upiecť, ale jednoducho nemáte k dispozícii maslo.

Nech je to akokoľvek, určite vás zaujíma, čím nahradiť maslo pri pečení a varení, aby ste dosiahli rovnaký alebo aspoň veľmi podobný výsledok. Dobrou správou je, že s trochou kreativity môžete pripraviť mnoho jedál bez masla. K dispozícii sú lacnejšie suroviny, ale aj suroviny za rovnakú cenu, ktoré sú obľúbené, pretože prinášajú veľa zdravotných výhod.

Rastlinný olej

Ak márne premýšľate, čím pri pečení nahradiť maslo, skvelou alternatívou je slnečnicový alebo repkový olej. Tieto suroviny nemajú výraznú chuť a navyše neobsahujú mliečne výrobky, takže ich môžu používať aj alergici alebo ľudia s intoleranciou na laktózu. Okrem toho sa dajú použiť do teplých aj studených jedál, takže môžu nahradiť maslo pri pečení, v omáčkach a zemiakovej kaši.

V jednotlivých receptoch môžete 1 diel rozpusteného masla nahradiť 1 dielom oleja. Niekedy sa však odporúča pomer trochu zmeniť a množstvo oleja trochu znížiť. Ak to chcete vyskúšať, olej by mal predstavovať približne 3/4 predpísaného množstva masla.

Ďalšou alternatívou, ktorá môže ľahko nahradiť maslo, je olivový olej. Ten má o niečo výraznejšiu chuť ako predchádzajúce alternatívy, čo treba v kuchyni zohľadniť. Nie je preto vhodný na prípravu jemných dezertov a sladkého pečiva, ale možno ho použiť do chleba, slaných koláčov alebo sušienok. Pokiaľ ide o množstvo, na 100 gramov masla pripadá 75 mililitrov olivového oleja.

Ak sa chystáte piecť sladké muffiny, sušienky alebo dokonca koláče, môžete ako alternatívu masla použiť aj kokosový olej. Pomáha zachovať správnu štruktúru cesta, ale má aj pomerne výraznú chuť. V menších množstvách ju až tak nepocítite, ale v receptoch, ktoré obsahujú veľa masla, si môžete túto zložku všimnúť vo veľkom množstve. Vo všeobecnosti nahraďte 1 diel masla 1 diel kokosového oleja.

Margarín a zmiešaný tuk

Zatiaľ čo niektorí ľudia sa nevedia nabažiť klasického masla, iní dávajú prednosť margarínu, pretože je lacnejší a ľahšie sa rozotiera. Táto zložka sa v súčasnosti vyrába z rastlinných tukov, ale v minulosti sa používali aj živočíšne tuky (napríklad bravčová masť alebo loj). V tomto prípade môže mliečny tuk tvoriť maximálne 3 % celkového obsahu tuku. Tento podiel sa často pohybuje okolo 80 – 90 %, ale môže byť aj nižší. Preto je dobré sledovať špecifické zloženie výrobku.

Hoci je maslo vhodnejšie na pečenie, pretože obsahuje pomerne veľké množstvo mliečneho tuku a dodáva cestám akúsi nadýchanosť, margaríny a rastlinné tuky ho môžu celkom dobre nahradiť. Môžu sa použiť napríklad do koláčov, sušienok alebo prípadne cukroviniek. Pokiaľ ide o odporúčané množstvo, väčšina ľudí používa rovnaký pomer margarínu ako masla (teda namiesto 100 g masla použite 100 g margarínu).

Okrem toho sú na pečenie vhodné aj zmesné roztierateľné tuky, ktoré v sebe spájajú maslovú chuť a roztierateľnosť margarínu. Je to preto alternatívna možnosť, ako nahradiť maslo v koláčoch a iných dezertoch. Maslo môžete nahradiť napríklad maslom Hera, čo je rastlinný tuk s maslovou chuťou. Táto zložka je vhodná najmä na pečenie, ale môžete ju pridať aj do rôznych krémových náplní. Okrem toho však bude užitočná aj pri varení alebo počas dusenia.

Masť

Surovinou, ktorej sa ľudia v minulosti nevzdávali, ale dnes už nie je v kuchyniach taká bežná, je masť. Je výborná na vyprážanie, ale môže fungovať aj ako lacnejšia alternatíva masla, napríklad do kysnutého cesta a sušienok. Okrem toho sa potom pridáva do sladkostí, ktoré sú známe ako vianočná masť. Jej výhodou je aj to, že neobsahuje laktózu.

Grécky jogurt

Ak premýšľate, čím pri pečení nahradiť maslo, určite vás poteší, že ako alternatívu môžete použiť aj kvalitný grécky jogurt. Ten je vhodný napríklad do tortového cesta, koláčov, závinov a sušienok, pretože odľahčuje cesto a dodáva mu krémovú chuť. Je tiež trochu kyslejší, čo robí výsledný pokrm zaujímavejším, takže si na ňom pochutnáte.

Ak chcete v recepte nahradiť maslo gréckym jogurtom, záleží na tom, koľko tejto zložky potrebujete. Ak pridávate menej ako 200 gramov masla, nahraďte ho gréckym jogurtom v pomere 1:1. Ak však musíte použiť viac ako 200 gramov masla, doplňte rovnaké množstvo gréckeho jogurtu 1/4 šálky múky (alebo v prípade potreby odoberte 1/4 gréckeho jogurtu), inak bude dezert zbytočne vlhký.

Zrelý banán

Ak dostatočne zrelý banán roztlačíte na kašu, môže byť zdravou a lacnejšou alternatívou masla. Táto prísada urobí recepty trochu hustejšími a dodá im banánovú chuť, čo môže byť žiaduce napríklad pri muffinoch alebo pečení buchiet. Výborný je aj banánový chlieb.

Pokiaľ ide o spôsob náhrady masla za zrelý banán, pomer ingrediencií môže byť rovnaký (t. j. namiesto 100 g masla pridajte 100 g roztlačeného banánu). Banány však bývajú dosť sladké, preto je možné počas prípravy znížiť množstvo pridaného cukru.

Jablkové a tekvicové pyré

Na rozdiel od zrelých banánov, ktoré cesto trochu zahustia, jablkové pyré môže výsledný pokrm odľahčiť. Jeho výhodou je aj to, že neobsahuje laktózu a tuk. Môže však byť dosť sladké, takže pri pečení môžete znížiť množstvo potrebného cukru alebo použiť nesladené jablkové pyré.

Pokiaľ ide o dávkovanie, jablkové pyré môže v recepte nahradiť maslo v pomere 1:1. Vždy však berte do úvahy konkrétne cesto, o ktoré ide. Ak je príliš tuhé, môžete pridať trochu jablkového masla. Na druhej strane, ak je príliš riedke, nepoužívajte ho príliš veľa. Taktiež môžete touto prísadou nahradiť len časť masla, aby bol pokrm menej hustý.

Ďalšou možnosťou, ako nahradiť maslo v pripravovaných dezertoch, je tekvicové pyré. Jeho chuť je pomerne výrazná, a preto je vhodnejšie do receptov, ktoré pracujú aj s kakaom, čokoládou alebo niektorými koreninami. Nemusíte ho pridávať toľko, nahradenie 1 dielu masla 3/4 porcie tekvicového pyré je úplne postačujúce.

Avokádo

Táto surovina neobsahuje laktózu ani živočíšne tuky a obsah cukru je minimálny. Ideálne je vybrať si dokonale zrelý kus, ktorý sa potom stane skvelou náhradou masla s krémovou štruktúrou. Avokádo má navyše neutrálnu chuť, takže sa nemusíte obávať, že by prekrývalo ostatné ingrediencie.

Namiesto masla použite rovnaké množstvo roztlačenej dužiny avokáda. Pri pečení však odporúčame nastaviť teplotu o niečo nižšiu, ako keby ste do pokrmu pridali maslo, a radšej predĺžiť čas v rúre o niečo dlhšie. Cesto vďaka prítomnému avokádu pomerne rýchlo zhnedne.

Orechové maslo

Niektorí ľudia dávajú prednosť orechovému maslu ako náhrade masla, ktoré má vysoký obsah bielkovín a tukov. Túto zložku možno použiť najmä v receptoch, kde je potrebné hustejšie cesto, napríklad pri výrobe sušienok, koláčikov alebo rôznych tyčiniek. Orechy (arašidy, kešu, mandle) dodajú jedlu špecifickú chuť.

Ak rozmýšľate, v akom pomere pridávať orechové maslá do svojich receptov, odporúčame zvoliť pomer 1:1. Podľa niektorých by ste potom mali postupovať trochu inak. Pred použitím orechového masla na obohatenie pokrmu ho skombinujte s olejom (napríklad pol šálky orechového masla a pol šálky kokosového oleja) a všetko dobre premiešajte.

Čím nahradiť maslo v kréme?

Ak sa chystáte pripraviť krém na dezert, pravdepodobne vás hneď napadla klasická možnosť zmiešania masla s cukrom alebo dokonca s krémom a ďalšími prísadami. Ak nemáte k dispozícii maslo alebo chcete vyskúšať iný typ krému, môžete namiesto neho vyšľahať smotanu, pridať vanilkový tvaroh a všetko osladiť cukrom.

Čím nahradiť maslo v drobenke?

Alternatívou k maslu by v tomto prípade mohol byť kokosový olej, vďaka ktorému bude drobenka voňavejšia a získa trochu inú chuť. Môžete však použiť aj bravčovú masť, rastlinný tuk alebo rastlinný olej (slnečnicový, repkový).

Čím môžem nahradiť maslo na chlieb?

Ak nemáte klasické maslo, nemusíte zúfať. Na chlieb si môžete natrieť rôzne iné pochúťky. Napríklad Slováci milujú tradičné roztierateľné maslo, ale niektorí si na chlieb natierajú aj bravčovú masť. Ďalšími alternatívami sú tvarohové nátierky (napríklad s pažítkou alebo jarnou cibuľkou), arašidové maslo alebo roztlačené avokádo. Môžete vyskúšať aj margarín, tavený syr alebo nátierku zo strukovín.

Čím môžem nahradiť maslo v zemiakovej kaši?

V tomto prípade môžete vyskúšať spomínané rastlinné oleje (repkový, slnečnicový), čo sa na prvý pohľad môže zdať zvláštne, ale naozaj to funguje. Ďalšími alternatívami sú margarín, olivový olej alebo grécky jogurt.

Ďalšie varianty masla:

  • Čím nahradiť kakaové maslo: extra panenský olivový olej, sójová smotana, sójový jogurt alebo avokádo,
  • čím nahradiť mandľové maslo: arašidové maslo, kešu maslo, maslo z vlašských orechov, grécky jogurt, avokádová pasta, pasta z čiernych fazúľ,
  • čím nahradiť arašidové maslo: mandľové maslo, slnečnicové maslo, kešu maslo, makadamové maslo.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!

Prečo potrebujete nahradiť maslo?

Dôvodov, prečo niekto potrebuje nahradiť maslo inou zložkou v recepte, môže byť niekoľko. V prvom rade to môže byť alergia na mlieko alebo intolerancia laktózy. Medzi ďalšie dôvody patrí vyššia cena masla, príliš vysoký obsah tuku alebo jednoducho to, že človek zabudne kúpiť maslo a potom ho nemá doma.

Čím nahradiť maslo pri pečení?

Ak sa chystáte pripraviť chutný dezert, ale z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete použiť maslo, skúste namiesto neho pridať rastlinný olej (repkový, slnečnicový, olivový, kokosový). Medzi ďalšie alternatívy patrí margarín, Hera, bravčová masť, grécky jogurt, zrelý roztlačený banán, jablkové pyré, tekvicové pyré, avokádo alebo orechové maslo.

Ako nahradiť maslo v zemiakovej kaši?

Ak pripravujete zemiakovú kašu na rodinný obed alebo pre svoje deti, určite chcete, aby bola čo najkrémovejšia a najchutnejšia. Preto sa zvyčajne pridáva maslo a mlieko. Môžete však vyskúšať aj niečo iné, napríklad použiť rastlinný olej (repkový, slnečnicový). Niektorí ľudia však do zemiakovej kaše pridávajú aj grécky jogurt.

Čo si namazať na chlieb namiesto masla?

V tomto prípade to závisí výlučne od vás a vašich preferencií. Niektorí ľudia si na chlieb natierajú obyčajnú masť, iní dávajú prednosť ľahko roztierateľnému margarínu. Obľúbené sú aj rôzne nátierky z tvarohu alebo strukovín, ale môžete sa rozhodnúť aj pre tavený syr, arašidové maslo alebo roztlačené avokádo. Vaše chuťové poháriky tu rozhodne nie sú obmedzené.