Ako rozpoznať pokazené vajce?

Podarilo sa vám do miešaných vajec rozbiť aj jedno pokazené? V tom prípade môžete celé jedlo okamžite vyhodiť a pravdepodobne budete ešte dlho cítiť hrozný zápach. Ak sa chcete nabudúce vyhnúť takejto situácii, mali by ste sa naučiť včas identifikovať upchatie. Povieme vám, ako rozpoznať pokazené vajce, čo znamená, keď vajce pláva, a čo sa stane, keď pokazené vajce zjete.

Ako dlho vydrží vajce?

Ak chcete pripraviť miešané vajcia, volské oko, omeletu, vajcia na tvrdo alebo pokazené vajcia, mali by ste vždy používať čerstvé vajcia. Ale aké vajcia to sú? Konkrétne ide o vajcia, ktoré sliepka zniesla pred menej ako 10 dňami. Po uplynutí tejto doby sú vajcia vhodné skôr len na varenie a pečenie. Celkovo teda ich trvanlivosť končí po 28 dňoch.

Mnohí ľudia v súčasnosti netušia, kedy vajcia uložiť do chladničky alebo na iné vhodné miesto. Ak chováte vlastné sliepky, môžete začať označovať vajcia dátumom ich znesenia alebo nechať na nich štítok s touto informáciou. Takto budete vždy vedieť, ktoré z nich sú najčerstvejšie. Ak kupujete vajcia v obchode, na obale je uvedená minimálna trvanlivosť (najviac 28 dní po znáške).

Ako správne skladovať vajcia?

Vajíčka by mali byť použiteľné približne štyri týždne, ale len ak sú uložené na správnom mieste. Teplota by nikdy nemala presiahnuť 18 °C, preto sa vajcia skladujú v chladničke, pivnici, špajzi alebo na inom chladnom a suchom mieste. Ďalšie pokyny na skladovanie vajec sú nasledovné:

  1. Pred uskladnením vajcia nikdy neumývajte, pretože sa tým naruší ochranná vrstva na povrchu škrupiny a dovnútra sa môžu dostať nebezpečné baktérie.
  2. Nikdy neskladujte vajcia v škatuli, v ktorej prišli z obchodu. Naopak, vajcia by ste mali okamžite vybrať a kartón zlikvidovať, pretože sa v ňom nachádzajú rôzne patogény, ktoré môžu kontaminovať iné potraviny.
  3. Pri skladovaní vajec je dôležité udržiavať stabilnú teplotu. Vajcia nesmú byť vystavené prudkým teplotným výkyvom, ktoré by narušili tenkú vrstvu, ktorá obklopuje vajce tesne pod škrupinou. Vajíčka sa tiež nesmú v dôsledku teplotných zmien vysušiť, pretože to výrazne zvyšuje riziko vzniku plesní a uľahčuje prenikanie nebezpečných mikroorganizmov do vaječnej hmoty.
  4. Najčastejšie sa odporúča skladovať vajcia v chladničke s teplotou od 2 do 8 °C. Nikdy by sa však nemali skladovať vo dverách chladničky, kde sú výkyvy teploty najväčšie v dôsledku častého otvárania (teplý vzduch z vonku). Mali by sa skôr skladovať na polici v zadnej časti chladničky, kde je spravidla chladnejšie.
  5. Keďže okolo vajec by mal prúdiť vzduch, odporúča sa skladovať ich hornou časťou nadol. Zaoblený koniec má údajne póry, cez ktoré vajce prijíma kyslík. Ak však máte vajcia v chladničke dlhšie ako 10 dní, otočte ich späť, aby sa žĺtky neprilepili na vnútornú stranu škrupiny.
  6. Vajíčka neskladujte v blízkosti silne aromatických výrobkov, medzi ktoré patria napríklad koreniny alebo rôzne druhy syrov. Ich pórovitá vápenatá škrupina veľmi ľahko absorbuje cudzie pachy, ktoré by mohli vajcia znehodnotiť.

Čerstvé vajcia vydržia v chladničke až 4 týždne, ale neskladujte ich v mrazničke. Ak ich chcete zamraziť na neskoršie použitie, musíte oddeliť bielka od žĺtkov a skladovať ich oddelene. Oboje budete musieť dobre vyšľahať a do žĺtkov pridať cukor alebo soľ v závislosti od plánovaného budúceho použitia. V mrazničke však môžete skladovať aj celé rozšľahané vajcia.

Samotné surové bielky alebo žĺtky vydržia v chladničke 2-4 dni, ale v mrazničke ich môžete skladovať až rok. Ak vajcia uvaríte natvrdo, môžete ich v chladničke skladovať približne týždeň, zatiaľ čo na skladovanie v mrazničke nie sú vhodné. Pasterizované vajcia vydržia v chladničke približne 10 dní a zmrazené až 1 rok.

Ak chcete vajcia uchovať dlhšie ako mesiac, môžete ich skúsiť dať do vodného skla alebo vápna. Na tieto účely by ste však mali používať len vajcia, ktoré sú úplne neporušené. Nemali by byť ani príliš staré, preto je najlepšie vyberať len vajcia, ktoré neboli znesené viac ako 7 dní.

Čo je to pukavec?

Vajíčko, s ktorým nikto nechce mať nič do činenia, sa v súčasnosti označuje ako pukavec, záprtok alebo záprdok. Neznesiteľne zapácha, a ak ho vyklopíte priamo do pripravovaného jedla (a nie do misky alebo pohára na boku), môžete ho celé vyhodiť. Ak si teda nie ste istí čerstvosťou uskladnených vajec, pred ich použitím ich najprv otestujte.

Ako zistím, či je vajce pokazené?

Hoci sa hovorí, že vajcia sa kazia až po 28 dňoch, je to skôr orientačný údaj. Skutočná trvanlivosť sa preto môže čiastočne líšiť od odhadovanej trvanlivosti. Ak sa vám kvalita vajec, ktoré chcete variť, miešať alebo spracovať do omelety, z nejakého dôvodu nezdá a máte podozrenie, že by mohli byť pokazené, nemali by ste ich jesť.

TOP:   Najúčinnejšie AFIRMÁCIE: Ako afirmácie fungujú a ako ich správne používať?

Ak máte doma vajcia, ktoré ste neoznačili dátumom spotreby, môže sa vám to vypomstiť. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako rozpoznať pokazené vajcia, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa mnohým nepríjemnostiam. Vady môžete zistiť napríklad čuchom, pohľadom alebo dokonca ponorením vajíčka do vody či jeho pretrepaním.

Čuchový test

Na zistenie zhnitého vajíčka môžete v prvom rade použiť svoj čuch. Nezáleží na tom, či ide o surové alebo varené vajce. Ak je pokazené, vydáva veľmi nepríjemný zápach, ktorý si nemôžete pomýliť s ničím iným. To je najčastejší indikátor toho, že ste sa stretli s pokazeným vajcom.

Najskôr pričuchnite ku škrupine, ktorá by mala stačiť na to, aby ste zistili, že ide o pokazené vajce. Ak cez škrupinu nič necítite, jednoducho rozbite vajce do misky, taniera alebo dokonca do šálky a potom si priamo pričuchnite k bielku a žĺtku. Potom by ste mali byť schopní zistiť, či je vajce v poriadku, alebo by ste ho mali okamžite zlikvidovať.

Vizuálny test

Samozrejme, spoľahlivým spôsobom, ako zistiť, či je vajce pokazené, je vizuálna kontrola. Skôr ako vajce rozbijete, dobre si prezrite škrupinu a posúďte, či nie je niekde porušená. Ak na vajci nájdete zvláštny prášok, môže to znamenať prítomnosť plesne. Praskliny naopak naznačujú šírenie baktérií. V každom prípade je lepšie takéto vajce nekonzumovať.

Samotné posúdenie škrupiny však často nestačí. Po prasknutí preto skontrolujte farbu žĺtka, ktorá by mala byť jasne žltá alebo žltooranžová. Ak je bledoružový, modrý alebo zelený, do vajca sa už dostala pleseň a je pokazené. Nemusíte sa obávať drobných krvavých škvŕn a žiliek. Určite sa však pozrite aj na bielok, ktorý by nemal byť číry a vodnatý, ale skôr hustý a mierne nepriehľadný.

Ako vyzerá pokazené vajce, môžete zistiť aj podľa jeho konzistencie. Čerstvé vajce si po rozklepnutí dobre drží svoj tvar. Žĺtok je vypuklý, pekne zaoblený a oddelený od bielka. V pokazenom vajci sa však bielok a žĺtok veľmi ľahko zmiešajú, pretože okraje žĺtka nedržia svoj tvar a rozplýva sa do okolia. Na takomto vajíčku si nepochutnáte.

Zatrepanie vajíčka

Keďže bielok a žĺtok v pokazenom vajci nedržia svoj tvar, pri ľahkom zatrasení vajca spoznáte, kedy vajce prasklo. Ak ide o čerstvé vajce, mali by ste cítiť, že žĺtok je vo vnútri pevný a tvrdý. Na druhej strane pokazené vajce bude pri potriasaní pôsobiť dojmom, že je plné vody, pretože obsah je zmiešaný a nedrží oddelene. Mali by ste sa však obávať aj zvláštneho šuchotania.

Ponorenie vajca do vody

Dobrým ukazovateľom na rozlíšenie čerstvého vajca od pokazeného je test plávania. Ide o jednu z najobľúbenejších metód zisťovania netesných vajec, pretože na jej vykonanie nemusíte vajce rozbiť. Stačí ho ponoriť do misky alebo pohára s vodou a sledovať, ako sa správa.

Ak vajce klesne na dno, je zaručené, že je čerstvé. Čím bližšie k hladine vystúpi, tým starší exemplár máte. Keď vajíčko pláva priamo na hladine, môžete si byť istí, že je už veľmi staré (zvyčajne aspoň 3 týždne). Samozrejme, neznamená to hneď, že je pokazené, ale určite by ste ho mali sledovať pozornejšie ako to, ktoré leží pri dne.

Presvietenie vajíčka

Okrem vyššie uvedených spôsobov, ako zistiť, či sú vajcia pokazené, existuje aj ďalší spôsob, ako zistiť, či máte problém s upchatím. Ide o osvetľovaciu metódu, ktorá sa používa na zistenie, či je vajíčko oplodnené, ale aj na posúdenie jeho kvality. Stačí si pripraviť zdroj svetla (napríklad baterku) a vziať vajíčko do tmavej miestnosti.

Pokiaľ ide o to, ako správne osvetliť vajce, najprv si vezmite vajce, ktoré chcete preskúmať, a baterku, ktorú potom priložíte na širší koniec škrupiny. Potom vajíčko otáčajte zľava doprava a celý čas svieťte. To vám umožní vidieť, aká vzduchová bublina je vo vnútri. Ak je malá, vajce je čerstvé. Veľká naopak naznačuje, že vajce je staršie, pretože časom plyny nahradia vodu a vzduchová kapsa sa zväčší.

Mali by ste tiež pozorovať, ako na seba žĺtok a bielok reagujú, keď vajce zapálite. V prípade čerstvých vajec sa žĺtok v bielku takmer nepohybuje. Ako však vajce starne, žĺtok postupne stráca svoju pevnosť a pohybuje sa čoraz viac vo vnútri vajca. Ak je vajce pokazené, môže to vzbudzovať dojem, že vo vnútri vajca špliecha voda.

TOP:   Najúčinnejšie AFIRMÁCIE: Ako afirmácie fungujú a ako ich správne používať?

Ako rozpoznať pokazené vajce natvrdo?

Ľudia sa často pýtajú, ako rozpoznať pokazené vajce natvrdo. Je to však rovnako jednoduché ako pri surových vajciach. Hlavným indikátorom je tu odporný zápach, ktorý sa z vajíčka šíri. Ak ho teda olúpete a zacítite hnilobný alebo sírny zápach, okamžite sa ho zbavte a rozhodne ho nekonzumujte. Avšak aj slizká alebo kriedová škrupina vám môže napovedať, že vajce uvarené natvrdo je pokazené.

Ak je žĺtok vajca uvareného natvrdo po rozkrojení mierne nazelenalý, neznamená to, že je pokazené. Je to preto, že sa dlho varilo a potom sa príliš pomaly ochladzovalo. Preto ho môžete bez obáv zjesť, pokiaľ nevykazuje žiadne iné známky pokazenia. Vajíčko uvarené natvrdo by malo vydržať v chladničke až týždeň.

Kam vyhodiť pokazené vajcia?

Zistili ste, že máte doma pokazené vajcia? Ak áno, pravdepodobne vás zaujíma, ako ich účinne zlikvidovať. Ak zo zhnitého vajca vychádza nepríjemný zápach, neodporúča sa ho vyhadzovať do koša, iba ak ho hneď vyberiete. Niektorí ľudia preto obsah pokazeného vajca vysypú do drtiča odpadu a škrupiny vyhodia do koša zviazané v plastovom vrecku.

Aby zápach pokazených vajec neprilákal do koša hmyz alebo akékoľvek väčšie zvieratá, radšej sa pred ich vyhodením uistite, že sú vo vrecku alebo taške pevne uzavreté. Uistite sa, že ich nevyhadzujete voľne do koša, pretože by tiež mohli cítiť neznesiteľný zápach zhnitých vajec, ktorý jednoducho nemôžete vyvetrať.

Ďalším spôsobom likvidácie zhnitých vajec je vyhodiť ich na kompost. Nikdy ich tam však nedávajte veľa naraz, pretože by to mohlo prilákať pozornosť nezvaných návštevníkov. Namiesto toho je dobré obsah vajec a škrupiny po malých kúskoch premiešať s kompostom a dbať na ich rovnomerné rozloženie.

Čo keď zjem pokazené vajce?

Ak je vajce pokazené, zvyčajne veľmi zapácha, až tak, že ho nemôžete ani prehltnúť. Niekedy sa však môže stať, že sa jeho konzumácii nevyhnete (napríklad kvôli strate čuchu). Dôsledky tejto diétnej chyby sa líšia v závislosti od toho, či bolo vajce uvarené, alebo zostalo surové.

Ak uvaríte a potom zjete pokazené vajce, pravdepodobne sa u vás prejaví nepríjemná bolesť žalúdka a hnačka. Ak by ste však skonzumovali surové pokazené vajce, následky by boli oveľa horšie. Hrozí vám riziko vzniku salmonelózy, bakteriálneho ochorenia, ktorého príznaky zahŕňajú bolesti brucha, nevoľnosť, silnú hnačku spojenú s dehydratáciou, zvracanie a horúčku. V každom prípade je potom potrebné vyhľadať lekára.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!

Ako rozpoznať pokazené vajce vo vode?

Ak chcete zistiť, či je vajce čerstvé, alebo či už prešlo mnohými skúškami, môžete urobiť test plávania. Stačí ho ponoriť do hlbšieho pohára alebo misky s vodou a sledovať, čo urobí. Ak klesne na dno, máte šťastie, pretože je čerstvé. Ak však pláva na hladine, je staršie a môže byť pokazené.

Ako odhaliť záprdok zrakom a čuchom?

Skazené vajce zaručene odhalíte pomocou čuchu a vizuálneho testu. Záprdok totiž neznesiteľne zapácha, a to ako surový, tak aj varený. Na pohľad môže byť pokazené vajce prasknuté alebo zaprášené. Žĺtok je bledoružový, modrý alebo zelený a ľahko sa preleje do bielka, ktorý je v prípade pokazeného vajca zvyčajne číry a zvláštne vodnatý.

Ako rozpoznať pokazené slepačie vajce, pri presvietení?

Na posúdenie kvality vajec a zistenie, či sú oplodnené, sa používa metóda zosvetľovania. Na jej vyskúšanie budete potrebovať baterku a tmavú miestnosť. V nej si jednoducho posvieťte na širší koniec škrupiny skúmaného vajca a potom ho otáčajte zľava doprava. Ak je vzduchová bublina vo vnútri malá, vajce je čerstvé. Ak je veľká, je to signál, že vajce je staré.

Ako zistím, či je prepeličie vajce pokazené?

Na rozdiel od slepačích vajec vydržia prepeličie vajcia v chladničke až tri mesiace, čo je pomerne veľká výhoda. To, že sú pokazené, však môžete zistiť podobne ako pri bežných vajciach. Neznesiteľne zapáchajú a ak ich ponoríte do pohára s vodou, budú plávať pri hladine, čo znamená, že sú naozaj staré.