5 NAJLEPŠÍCH RECEPTOV Z LÚPANÉHO HOVÄDZIEHO PLIECKA!

Dochádzajú vám nápady na nedeľný obed alebo premýšľate, čo uvariť, keď prídu na návštevu príbuzní? Čo tak pripraviť niečo dobré z hovädzieho pliecka? Jedlá z tohto mäsa nie sú ani drahé, ani príliš náročné na prípravu, len potrebujú viac času, aby bolo hovädzie mäso dostatočne mäkké. Ak vám chýba inšpirácia na varenie, môžete vyskúšať osvedčené recepty, ktoré sme pre vás pripravili v tomto článku.

Čo je to lúpané pliecko?

Hovädzie lúpané pliecko je časť mäsa, ktorá sa nachádza na predných končatinách hovädzieho dobytka. Je to stredná časť pleca, za ktorou nasleduje vysoké plece vzadu a okrúhle plece vpredu, ktoré môžete poznať aj ako falošnú sviečkovicu. Názov „lúpaná“ pochádza zo skutočnosti, že tento druh mäsa sa nerozrezáva a nevykostí, ako je to v prípade iných častí hovädzieho mäsa, ale v podstate sa „lúpe“ z pleca.

Charakteristickým znakom lúpaného hovädzieho pliecka je pomerne hrubá šľacha, ktorá prechádza týmto druhom mäsa a ktorá je hlavným zdrojom šľachy. Nesnažte sa však tejto šľachy pri varení zbaviť, pretože spolu s okolitým tkanivom pri dostatočne dlhom varení dokonale zmäkne a zároveň dodá mäsu lepšiu chuť.

Lúpané hovädzie pliecko: cena

Cena hovädzieho pliecka je viac ako prijateľná a na rozdiel od iných druhov hovädzieho mäsa si ho môžu dovoliť kuchári, ktorí majú obmedzenejšie prostriedky na nákup potravín. Hovädzie mäso je zvyčajne drahšie ako iné druhy mäsa, napríklad bravčové alebo hydinové. Niektoré časti sú však cenovo porovnateľné s lacnejšími alternatívami. Kilogram hovädzieho pliecka stojí približne 10 euro za kilogram, čo je podobná cena ako napríklad bravčová panenka alebo morčacie prsia.

Čo sa varí z lúpaného hovädzieho pliecka?

Ak vás zaujíma, čo všetko sa dá uvariť z hovädzieho pliecka, potom vás možno prekvapí, že sa dá použiť do širokej škály jedál a môže nahradiť iné, drahšie kusy hovädzieho mäsa. Ak napríklad nie ste veľkými fanúšikmi klobásy, môžete lúpané pliecko použiť do guláša. Ak ho nakrájate na menšie plátky, môžete z neho pripraviť aj chutné hovädzie ragú. Tento druh mäsa však môžete použiť aj na iné jedlá, ako napr:

  • rôzne druhy omáčok (paradajková, chrenová, kôprová atď.),
  • tatársky biftek,
  • železný steak,
  • steak z hornej čepele,
  • dusené hovädzie mäso so zeleninou,
  • sušené hovädzie mäso,
  • sous vide.

Niektoré z týchto jedál trvajú dlhšie, iné sú hotové za pomerne krátky čas. Steaky sú samozrejme najrýchlejšie pripravené, zvyčajne trvajú len 15 minút na grile. Na druhej strane, časovo najnáročnejšia je metóda sous vide, ktorá môže trvať celú noc. Nižšie uvádzame niekoľko receptov na prípravu lúpanej plece, ktoré patria medzi ľuďmi k najobľúbenejším.

Hovädzie lúpané plece: recept na guláš

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho pliecka lúpaného,
  • 1,5 šálky hovädzieho vývaru,
  • 2 veľké cibule,
  • 2-3 mrkvy,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 lyžice sójovej omáčky,
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku,
  • 2 lyžice jemnej horčice,
  • 2 lyžice červenej papriky,
  • 2 vetvičky rozmarínu alebo tymiánu,
  • soľ a korenie podľa chuti.

Postup:

Hovädzie mäso nakrájajte na plátky hrubé asi pol centimetra a pomocou paličky na mäso ich ešte trochu naklepte. Potom tenké plátky mäsa nakrájajte na menšie kúsky a potom ich z oboch strán okoreňte soľou a čiernym korením. Potom v hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte niekoľko lyžíc oleja alebo masti. Kým sa olej rozpáli, nakrájajte nadrobno cibuľu, ktorú potom na panvici opečte dozlatista. Keď je cibuľa osmažená, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a smažte ďalšie 2 – 3 minúty.

Potom pridajte sójovú omáčku, paradajkový pretlak, horčicu, červenú papriku a trochu hovädzieho vývaru. Zmes za stáleho miešania varte asi 4 minúty. Potom do panvice pridajte nakrájané mäso a všetko dobre premiešajte. Panvicu alebo hrniec prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte asi 30-45 minút. Z času na čas jedlo premiešajte, aby sa nič nepripálilo.

Po tomto čase sa väčšina tekutiny odparí a mäso treba podliať hovädzím vývarom. Do zmesi pridajte 2 vetvičky rozmarínu alebo tymiánu, panvicu opäť prikryte pokrievkou a varte ešte asi 30 minút. Potom už len pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a pokračujte v dusení, kým aj ona nezmäkne. Ak je omáčka príliš riedka, môžete ju ešte zahusťovať zápražkou.

Pomaly pečené lúpané hovädzie pliecko

Ingrediencie:

  • Hovädzie pliecko olúpané,
  • hovädzí vývar,
  • cibuľa,
  • soľ,
  • korenie,
  • koreňová zelenina (nepovinné),
  • bylinky (nepovinné).

Postup:

V prvom kroku predhrejte rúru na 160 °C. Medzitým pridajte šálku hovädzieho vývaru do veľkého liatinového hrnca alebo inej nádoby určenej do rúry. Mäso očistite, osoľte a okoreňte a vložte do vývaru. Na mäso a okolo neho pridajte nakrájanú cibuľu. Ak chcete, môžete k mäsu pridať aj koreňovú zeleninu alebo rôzne bylinky, v závislosti od vašich preferencií. Liatinový hrniec alebo pekáč zakryte pokrievkou, vložte do rúry a pečte 2,5 až 3 hodiny, alebo kým mäso nezmäkne.

V polovici pečenia ho otočte a opäť ho dochuťte soľou a korením. Počas pečenia mäso kontrolujte a v prípade potreby ho podlejte hovädzím vývarom. Keď je mäso mäkké, môžete ho 4 minúty opekať na panvici z každej strany, aby sa zvýraznila jeho chuť. Prepečené hovädzie mäso preložte na dosku na krájanie, prikryte fóliou a nechajte 10 minút odpočívať. Potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s vývarom a prílohou podľa vlastného výberu.

Hovädzie plece lúpané na víne

Ingrediencie:

  • 1-1,5 kg hovädzieho pliecka lúpaného,
  • 2 šálky červeného vína (napr. Merlot),
  • 2 g červeného vína, 2 lyžice červeného vína, 2 lyžice červeného vína, 2 lyžice pomaranča,
  • veľká cibuľa,
  • 6 až 8 mrkví,
  • 3 stonky zeleru,
  • soľ a korenie,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 1 šálka hovädzieho vývaru,
  • 3 paradajky,
  • 1/2 zeleru,
  • tymián, koriander, petržlen, sušený cesnak a bobkový list.

Postup:

Základom tohto receptu je mäso marinované cez noc. Najskôr je potrebné pripraviť marinádu. V miske zmiešame červené víno, pomarančovú šťavu, sušený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú alebo na tenké plátky nakrájanú mrkvu a zeler. Do vzniknutej zmesi pridajte očistené hovädzie mäso. Nádobu s marinovaným mäsom prikryte potravinovou fóliou a dajte do chladničky na noc.

Na druhý deň vyberte nádobu s mäsom z chladničky a nechajte ju odpočívať pri izbovej teplote približne 30 až 45 minút. Hovädzie mäso preložte na tanier, osušte papierovou utierkou a až teraz ho osoľte a okoreňte. Predhrejte rúru na 160 °C. Medzitým opečte hovädzie pliecko zo všetkých strán na oleji, aby sa mäso uzavrelo. Môžete ho opiecť priamo v liatinovej panvici, v ktorej budete potom hovädzie mäso piecť v rúre.

K opečenému mäsu pridajte hovädzí vývar, zvyšnú marinádu, nakrájaný zeler a paradajky. Prikryte liatinový hrniec pokrievkou, vložte do predhriatej rúry a pečte približne tri hodiny, alebo kým mäso nezmäkne. Každú hodinu hovädzie mäso otočte a v prípade potreby podlejte vývarom. Po upečení vyberte hrniec z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť.

Mäso preložte na tanier a zabaľte do alobalu. Z hrnca odstráňte bobkové listy a vzniknutý základ rozmixujte ponorným mixérom na jemnú konzistenciu. Rozmixovanú omáčku varte približne 3 až 4 minúty. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte ho poliate omáčkou. Ako prílohu môžete podávať napríklad polentu alebo sladkú zemiakovú kašu.

Hovädzie lúpané plece sous vide

Hovädzie pliecko možno pripraviť aj špeciálnou technikou nazývanou sous vide. Ide o metódu, pri ktorej sa mäso pripravuje vo vákuu pri nízkych teplotách. Táto metóda sa odporúča, ak chcete, aby bolo mäso jemné, šťavnaté a úplne uvarené, čo môže byť pri hovädzom mäse niekedy problém. Ak chcete túto techniku vyskúšať, môžete sa inšpirovať nasledujúcim receptom.

Ingrediencie:

  • Hovädzie pliecko zbavené kože,
  • soľ,
  • korenie,
  • vetvička rozmarínu.

Postup:

Hovädzie mäso osolíme, okoreníme, vložíme do špeciálnej fólie určenej na vákuovanie a pridáme vetvičku rozmarínu. Potom pomocou vysávača odstráňte fóliu a jej obsah zo vzduchu. Mäso nechajte odpočívať v chladničke aspoň 24 až 72 hodín. Po uplynutí tohto času vložte fóliu a mäso do pomalého hrnca a zalejte vodou. Potom obielené plece varte na miernom ohni približne 10 až 12 hodín.

Hovädzie plece lúpané na grile

Pravdepodobne najobľúbenejším spôsobom prípravy hovädzieho mäsa je grilovanie. Príprava steaku z pleca nie je vôbec zložitá. V zásade existujú dva základné druhy steakov z tohto druhu mäsa, a to top blade steak a flat iron steak. Prvý z nich sa pripravuje priečnym rezom, t. j. kolmo na zrno, pričom šľacha zostáva v mäse. Flat iron steak sa pripravuje opačným spôsobom, a to rezaním pozdĺž vlákien, pričom sa šľachy tiež zbavíte.

Ingrediencie:

  • nakrájané olúpané plece,
  • soľ a korenie,
  • bylinky a korenie podľa vlastného výberu.

Postup:

Gril rozohrejeme na strednú teplotu a podľa možnosti prikryjeme pokrievkou. Počkajte, kým sa úplne rozohreje, čo môže trvať 10 až 30 minút v závislosti od typu grilu a použitého spôsobu ohrevu. Ak používate drevené uhlie, gril je pripravený, keď sa na uhlíkoch vytvorí vrstva sivého popola.

Očistený steak z pleca ochuťte podľa potreby. Záleží na vašich chutiach, aké korenie a dochucovadlá použijete. Niektoré kulinárske zdroje napríklad odporúčajú potrieť mäso dijonskou horčicou a okoreniť čiernym korením. K hovädziemu pliecu sa však hodí aj cesnak alebo mnohé druhy byliniek. Nezabudnite, že mäso je potrebné tesne pred vložením na gril osoliť, aby nepustilo príliš veľa vody.

Obratý steak z pleca grilujte približne 14 až 18 minút, pričom ho raz alebo dvakrát otočte, aby bolo mäso rovnomerne prepečené zo všetkých strán. Počas grilovania nechajte gril prikrytý pokrievkou. Ak chcete mať steak dobre prepečený, grilujte mäso, kým z neho nebude vytekať úplne číra šťava. Ak chcete, aby bol stred mäsa prepečený, grilujte ho o niečo kratšie.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!

Čo je to lúpané pliecko?

Plece je časť hovädzieho mäsa, ktorá sa nachádza v strede pleca hovädzieho dobytka. Spája sa s okrúhlym plecom v prednej časti a vysokým plecom v zadnej časti. Typickým znakom pleca je šľacha, ktorá prechádza stredom pleca. Táto šľacha sa pri príprave väčšiny pokrmov z lúpanej plece neodstraňuje, pretože počas varenia dostatočne zmäkne a je tiež zdrojom kolagénu.

Čo variť z lúpaného pliecka?

Hovädzie pliecko je univerzálny kus mäsa, z ktorého možno pripraviť širokú škálu jedál. Najčastejšie sa vyskytuje vo forme plochého steaku alebo steaku z hornej časti lopatky, ale používa sa aj do omáčok, duseného mäsa a ragú. Ak si chcete dopriať skutočnú delikatesu, môžete toto mäso pripraviť aj špeciálnou technikou sous vide.

Koľko stojí hovädzie pliecko?

Cena hovädzieho pliecka závisí od toho, z ktorej časti hovädzieho stehna pochádza. Lúpané okrúhle pliecko je súčasťou stredného pliecka a zvyčajne stojí okolo 10 za kilogram. Cena okrúhlej plece alebo falošnej sviečkovice sa pohybuje okolo 12 euro za kilogram a vysoká pleca vás vyjde približne na 8 euro za kilogram.

Ako dlho trvá pečenie hovädzieho pliecka?

Hovädzie mäso sa vždy pečie dlhšie ako bravčové alebo hydinové. Ošúpané hovädzie pliecko sa pečie približne 3 hodiny na miernom ohni. Niekedy však môže trvať aj dlhšie. Vo všeobecnosti však treba počítať s tým, že tento druh mäsa sa bude piecť pri teplote 160 °C niekoľko hodín, kým nebude úplne mäkké. Na prípravu tohto typu pokrmu je preto potrebné vyhradiť si dostatok času.