Potrebujete ochutiť omáčku, polievku alebo pečené mäso? Alebo možno hľadáte spôsob, ako podporiť trávenie, znížiť hladinu cukru v krvi a zmierniť nepríjemné bolesti? V tom prípade by ste mohli použiť bobkový list, čo je sušený list vavrínu vznešeného. Prezradíme vám, na čo je bobkový list dobrý, ako bobkový list ovplyvňuje zdravie človeka a na čo sa používa čaj z bobkového listu.
Čo je bobkový list?
Samozrejme, všetci poznáme bobkový list z kuchyne. Nie každý však vie, že v skutočnosti ide o sušený list vavrínu vznešeného, ktorý sa niekedy označuje aj ako ušľachtilý vavrín alebo bobkový list. Hoci pôvodne pochádza z Malej Ázie, v súčasnosti sa pestuje prakticky v celom Stredomorí a je dobre známy aj u nás.
Ako vyzerá ušľachtilý vavrín?
Vavrín (latinsky Laurus nobilis) je vždyzelený strom alebo ker z čeľade vavrínovité (Lauraceae). Vo voľnej prírode dorastá do výšky 2 až 4 metre, zriedkavejšie však môže byť vysoký až 8 metrov (v pôvodnom prostredí 12 až 15 metrov). Zvyčajne však rastie pomerne pomaly a z hľadiska vzhľadu je charakteristický svojou čiernohnedou farbou.
Azda najznámejšou časťou rastliny sú vavrínové listy, ktoré sú široké približne 2 – 4 cm a dorastajú do dĺžky 5 – 12 cm. Na dotyk sú kožovité, holé a obsahujú niekoľko párov bočných žiliek. Na okrajoch bývajú mierne zvlnené, ale na vrchole zašpicatené alebo špicaté. Najčastejšie sa používajú sušené, ale v niektorých prípadoch sú použiteľné aj čerstvé.
Ďalším charakteristickým znakom vavrínu ušľachtilého sú štvorpočetné kvety, ktoré rastú v chudobnom prostredí, majú krátku okvetnú trubicu a žltkasté špičky. Samičí variant obsahuje 4 nefunkčné tyčinky a gynoecium s jedným semenníkom, zatiaľ čo samčí variant obsahuje 12 tyčiniek a nefunkčný piestik. Plodom vavrínu je vajcovitá, tmavofialová bobuľa.
Od staroveku sa vavrín pestoval najmä ako liečivá rastlina, ktorej listy našli svoje miesto aj v gastronómii, ale vždy mal aj okrasnú funkciu. Zvyčajne rastie v stálezelenom poraste s inými tvrdými drevinami. Pri domácom pestovaní sa mu darí v ľahkých, priepustných pôdach, neznáša dlhodobé sucho a nemá rád prílišnú vlhkosť.
Keďže vavrín ušľachtilý je teplomilná rastlina, jeho pestovanie v našich podmienkach môže byť niekedy náročné. Hoci znesie krátkodobé poklesy teploty až na -10 °C, vo všeobecnosti je potrebné rastlinu chrániť pred mrazmi. Z tohto dôvodu sa zvykne pestovať v prenosných kvetináčoch a na zimné mesiace ľudia skladujú vavrín v skleníkoch alebo zimných záhradách.
Historický význam
Ako už bolo uvedené, vavrín pochádza z Malej Ázie, odkiaľ sa časom rozšíril prakticky do celého Stredomoria. Jeho rozšírenie tak siaha od Maroka a Španielska až po Grécko, Turecko a Blízky východ, kde sa vďaka vlhkému podnebiu objavili celé vavrínové lesy. Keď sa však pred desaťtisíc rokmi zmenili podmienky, vavrín nahradili iné rastliny.
Hoci pôvodné vavrínové lesy už dávno zanikli, niektoré sa zachovali v horách južného Turecka, Sýrie, južného Španielska, Portugalska a severného Maroka, ako aj na Madeire a Kanárskych ostrovoch. V súčasnosti sa vavrín pestuje v celom Stredomorí, pričom Turecko je jedným z najväčších pestovateľov, ale aj v iných subtropických oblastiach (Ázia, Severná a Stredná Amerika).
Vavrín si ctili už starí Gréci a Rimania, ktorí ho považovali za symbol víťazstva, múdrosti, vznešenosti, mieru a ochrany. Z tohto dôvodu sa v starovekom Grécku vence upletené z vavrínových vetvičiek používali na korunovanie víťazov športových podujatí a iných súťaží. V starovekom Ríme sa vavrínovými vencami zvyčajne zdobili bojovníci, ktorí sa vracali z úspešných výprav.
Okrem toho boli grécki a rímski učenci zobrazovaní s vavrínovým vencom na hlave. A aby toho nebolo málo, s touto rastlinou súvisí aj dnešný akademický titul bakalár (pôvodne baccalaureatus). Vyvinul sa z latinského bacca laurea coronatus, čo znamená korunovaný vavrínovým vencom. To isté platí aj o termíne poeta laureatus („laureát“ básnik).
Dôležité je tiež poznamenať, že vavrín sa považoval za rastlinu boha Apolóna, ktorého podobizne nosili na hlave veniec z vavrínových listov. Bol to symbol neopätovanej lásky. Apolón sa vďaka šípu boha lásky zamiloval do nymfy Dafné, zatiaľ čo Dafné zasiahol šíp, ktorý lásku zabil. Potom sa snažila pred Apollónom utiecť, a keď bola úplne vyčerpaná, radšej sa premenila na strom, ktorým bol vavrín. Apolón na jej pamiatku vždy nosil vavrínový veniec.
Okrem toho sa vavrín spája aj s gréckym bohom medicíny, známym ako Aeskulapos, Aeskulapos alebo Asklépios. Okrem toho ľudia v minulosti verili, že ich rastlina ochráni pred bleskom. Vavrínové listy si dávali do postele, aby mali prorocké sny, odvarom z vavrínových listov si umývali ruky pred jedlom a rastlinu používali aj pri iných rituáloch. Hovorilo sa, že im zabezpečí úspech, zdravie a prosperitu.
Čo bobkový list obsahuje?
Kým plody bobkového listu obsahujú triglyceridy kyselinu linolovú, palmitovú a laurovú, listy obsahujú horčiny, silice alebo alkaloidy. Okrem toho sú aj zdrojom bielkovín a vlákniny, pričom obsahujú aj glykozidy, triesloviny, kyselinu listovú, vitamíny A, B a C alebo minerálne látky ako železo, vápnik, horčík, draslík, selén, zinok a meď.
Aké sú účinky bobkového listu na zdravie?
Hoci je bobkový list známy najmä ako univerzálne korenie, už v staroveku bol obľúbený aj pre svoje liečivé vlastnosti. A vzhľadom na účinné látky, ktoré obsahuje, to nie je prekvapujúce. Pokiaľ ide o to, aký je bobkový list zdravý, vo všeobecnosti sa používa najmä na podporu trávenia a zároveň povzbudzuje chuť do jedla. Okrem toho má však aj protizápalové a dezinfekčné účinky.
Ďalšou pozitívnou vlastnosťou bobkového listu je skutočnosť, že má mierne sedatívne účinky, preto sa podáva vo forme odvaru ľuďom, ktorí bojujú s nespavosťou a podráždenosťou. Celkový účinok na nervový systém je priaznivý, preto sa môže používať aj v aromaterapii alebo ako základ liečivého kúpeľa. Aby toho nebolo málo, podporuje aj imunitu a zmierňuje nepríjemné bolesti.
Niektorí ľudia používajú bobkový list na kĺby, najmä vo forme odvaru, ktorý sa niekoľkokrát denne prikladá ako obklad na miesta postihnuté reumou. Odporúča sa však všetkým, ktorí trpia bolesťami, nepríjemnými opuchmi, kŕčovými žilami alebo svalovým vyčerpaním. Môže tiež zmierniť príznaky niektorých kožných infekcií a pomôcť urýchliť hojenie rán alebo odrenín.
Bobkový list však pozitívne pôsobí aj na iné časti tela, napríklad na močový mechúr, pečeň a slezinu. Z tohto dôvodu môže podporiť liečbu rôznych ochorení, ako je napríklad dna, plynatosť a migréna. Okrem toho stimuluje tvorbu žlče, podporuje činnosť pečene a pomáha telu zbaviť sa usadenín, solí kyseliny močovej a iných škodlivých látok.
Pacienti trpiaci cukrovkou 2. typu zaraďujú do svojho jedálnička aj bobkový list, pretože sa preukázalo, že znižuje hladinu cukru v krvi. V tomto prípade sa používa nálev z bobkového listu, ktorý sa môže piť až trikrát denne. Vďaka svojim protizápalovým účinkom však bobkový list urýchľuje aj liečbu kašľa a prechladnutia (možno z neho pripraviť sirup).
Ak vás zaujíma, na čo je dobrý odvar z bobkového listu, určite vás poteší, že má viacero využití. Okrem toho, že sa používa vnútorne a ako obklad na postihnuté miesta, bobkový list pozitívne pôsobí aj na vlasy. Pomáha zväčšiť ich objem, ničí lupiny, posilňuje hrivu a výrazne zvyšuje jej lesk. Okrem toho, ak si pripravíte silnejší odvar, môžete ho aj inhalovať.
Okrem toho môžete z bobkového listu pripraviť liečivý olej, ktorý bude užitočný ako liek na rôzne modriny a iné boľavé miesta. Z bobkového listu sa teda používa ako upokojujúce mazadlo. V minulosti sa bobkový list používal ako liek proti črevným parazitom, ale dnes sa už nekonzumuje kvôli jeho možným negatívnym účinkom na ľudský organizmus.
Najčastejšie formy používania:
- čaj z bobkového listu,
- tinktúra z bobkového listu,
- obklady z bobkového listu,
- olej z bobkového listu (vavrínový olej),
- odvar z klinčekov a bobkového listu,
- kúpele z bobkového listu.
Aké sú vedľajšie účinky bobkového listu?
Hoci je bobkový list obľúbenou súčasťou ľudového liečiteľstva, rozhodne by sa nemal konzumovať v neobmedzenom množstve (denná dávka by nemala presiahnuť 3 gramy). Okrem toho by si naň mali dávať pozor tehotné ženy, pretože by mohol mať negatívny vplyv na priebeh tehotenstva, a neodporúča sa ani dojčiacim matkám. Medzi ďalšie kontraindikácie patria akútne ochorenia pečene a obličiek alebo ťažšie formy cukrovky. Všetko však samozrejme závisí od konzultácie s ošetrujúcim lekárom.
Aké sú spôsoby použitia bobkového listu?
Okrem vyššie opísaných liečivých účinkov majú bobkové listy aj ďalšie výhody. Je to široko používané korenie so špecifickou chuťou a vôňou (s ľahkým nádychom citrusov), ktoré si našlo cestu do domácností po celom svete. Okrem toho stačí jediný bobkový list na okorenenie pokrmu. Bobkový list chutí najlepšie, keď je sušený, pretože stráca svoju horkosť.
V súčasnosti sa bobkový list najčastejšie používa v stredomorskej a francúzskej kuchyni, keďže ide o miesta, kde sa bobkový list hojne pestuje. Zvyčajne sa pridáva do rôznych omáčok, polievok, marinád alebo kyslých jedál, ale používa sa aj na dochutenie pečeného mäsa, rýb, morských plodov alebo rôznych zeleninových jedál. Výborne sa hodí aj na dochutenie strukovinových jedál.
Spolu s tymiánom sú bobkové listy neoddeliteľnou súčasťou bouquet garni, zväzku byliniek, ktorý sa používa pri príprave polievok a rôznych dusených pokrmov. Hoci neexistuje zaručený recept na prípravu tohto bouquet garni, bobkový list by sa rozhodne nemal vynechať. Medzi ďalšie bylinky patrí petržlen, tymián, bazalka, kerblík, rozmarín, šalvia alebo estragón.
Veľmi často sa bobkový list používa aj pri nakladaní zeleniny, fazule, červenej repy, húb alebo mäsa. Hoci sa to niekomu môže zdať zvláštne, možno ho použiť aj pri príprave sladkých jedál. Niekedy sa pridáva do sladkých pudingov a výborne dochutí aj anglický mliečny puding, do ktorého sa pred pečením naaranžujú čerstvé bobkové listy.
Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!
Ako rozpoznať bobkový list?
Dnes je bobkový list známy najmä ako korenie, ale svoje miesto si našiel aj v ľudovom liečiteľstve. Je to sušený list vavrínu, vždyzeleného stromu alebo kríka, ktorý pochádza z Malej Ázie. Dnes sa pestuje prakticky v celom Stredomorí, pričom jedným z najväčších producentov je Turecko a časom sa dostal aj do slovenských záhrad.
Čo v minulosti symbolizovali vavrínové listy?
V starovekom Grécku a Ríme bol symbolom víťazstva, vznešenosti, múdrosti, ochrany a mieru. Vavrínovými vencami sa preto zdobili učenci, víťazi športových súťaží a dokonca aj slávni bojovníci. Okrem toho sa vavrín považoval aj za rastlinu boha Apolóna, ktorý bol vždy zobrazovaný s vavrínovým vencom na hlave. Používal sa aj pri rôznych rituáloch a vraj chránil ľudí pred bleskom.
Aké sú liečivé účinky bobkového listu?
Bobkový list je známy najmä pre svoje protizápalové vlastnosti a často sa používa na podporu trávenia. Okrem toho má sedatívny účinok, takže pomôže ľuďom s nespavosťou. Podporuje tiež imunitu, zmierňuje bolesti kĺbov, opuchy alebo kŕčové žily a pozitívne pôsobí na močový mechúr, pečeň alebo vlasy. Využívajú ju aj ľudia trpiaci cukrovkou 2. typu, pretože znižuje hladinu cukru v krvi.
Na čo sa bobkový list používa v kuchyni?
Bobkový list je univerzálne korenie, ktoré sa vyznačuje špecifickou vôňou a chuťou. Používa sa na dochutenie polievok, omáčok a marinád, pridáva sa do pečeného mäsa, rýb a morských plodov, ale je vhodný aj do zeleninových a strukovinových jedál. Okrem toho je súčasťou bouquet garni, je užitočný pri nakladaní zeleniny, húb alebo mäsa a niekedy sa pridáva do sladkých jedál.