Ryba na gril

Keď rybu, tak jedine čerstvú! Dá sa povedať, že toto pravidlo platí u mäsa všeobecne, ale u rybieho mäsa to platí dvojnásobne. Bravčové, bravčové, bravčové, hydinové, hydinové, hovädzie a čo ryba? Slováci všeobecne nepatria k veľkým jedákom rybieho mäsa. Spotreba rybieho, oproti ostatným druhom más, je v SR naozaj veľmi nízka, čo je škoda, pretože rybie mäso obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre náš organizmus!

Ako vybrať čerstvú a chutnú rybu?

V prípade, že máte možnosť kúpiť živú rybu, tak to vždy urobteto je NAŠE ODPORUČANIE! U živej ryby nie je pochýb o jej čerstvosti, ale aj tak si všímajte detaily, pretože nie vždy platí čerstvá ryba = kvalitná ryba!

ODPORÚČAME:
Nájdite si v okolí regionálne rybárstvo, rybára, ktorý má vlastné ryby a k nemu jazdite! Nielen, že sa Vaše stravovanie stane zdravšie, ale podporíte aj regionálne podnikateľov, poťažmo rozvoj svojho okolia.

V prípade, že nebudete mať možnosť kúpiť živú rybu (napr. nebude sa jednať o lokálne chovanú rybu) alebo z nejakého dôvodu nebudete chcieť, tak odporúčame zvoliť rybu chladenú od kvalitného a zodpovedného dodávateľa – napr. Na nákup morskej ryby či plodov mora odporúčame spoločnosť METRO, ktorá má širokú ponuku a dodržiava striktné pravidlá z pohľadu uchovania čerstvosti. U chladenej ryby je dobré si kúpiť rybu celú vr. hlavy, pretože si môžete skontrolovať 2 faktory čerstvosti ryby (celkom rozlišujeme 5 faktorov).

Sú to:

Farba rebier a podoba očí

Žiabre ryby musia mať ružovú alebo výrazne červenkastú farbu (niektoré druhy rýb majú žiabre až do fialova), určite nekupujte rybu, ktorá má sivastú čí bledú farbu žiabier. Oči ryby musia byť čisté, tzn. bez zákalu a, vypuklé a jasné ohraničené zornicami.

Ako ďalšie 3 faktory čerstvosti hodnotíme:

Vôňa ryby, reakcia rybieho mäsa na dotyk a ako posledný vzhľad kože

Keď privoniate k rybe, tak by mala voňať, určite by nemala páchnuť rybinou. Zapáchajúce ryby sú často dlho skladované a väčšinou aj okom môžete pozorovať že, ryba má mierne žltkastú farbu a oschnuté okraje. Ryba by mala byť na pohľad krásne lesklá a koža by mala byť pokrytá prirodzeným slizom ryby. Posledným faktorom čerstvosti je dotyk, ktorý sa používa už u naporciovanej ryby – stačí jednoducho pichnúť do rybieho mäsa prstom a ak sa jamka po prste počas chvíľky vyrovná späť, tak je všetko v poriadku a mäso je s najväčšou pravdepodobnosťou čerstvé.

Zhrnutie – U chladenej ryby si dávajte pozor na:

  • farbu žiabier
  • Podobu a pohľad očí
  • vôňu ryby
  • vzhľad kože
  • Reakciu rybieho mäsa na dotyk (kontrolujeme u naporciované ryby)

Posledná možnosť je obstaranie mrazenej ryby. Toto už je posledný variant, kde už musíte dôverovať predajcovi / distribútorovi, pretože v mrazenom stave sa ťažko pozná, kedy bola ryba skutočne usmrtená. Tu asi platí všeobecné odporúčanie – vyberať rybu, ktorá má na obale najbližší dátum spracovania ryby.

Prajeme úspešný lov! 😉