5 NAJLEPŠÍCH RECEPTOV NA FALOŠNÚ SVIEČKOVÚ!

Ak hľadáte nové alebo tradičné recepty na falošnú sviečkovú, ste na správnom mieste. Keďže vieme, aké drahé je varenie z pravej sviečkovice, rozhodli sme sa podeliť sa s vami o päť receptov, ktoré pracujú s lacnejšou alternatívou tohto chutného mäsa. V tomto článku sa dozviete nielen to, ako pripraviť omáčku z falošnej sviečkovice, ale aj mnoho ďalších tipov na skvelé jedlá, ktoré potešia aj tých najväčších gurmánov.

Čo sa dá vyrobiť z falošnej sviečkovej?

Falošná sviečková je jedným z najobľúbenejších kusov hovädzieho mäsa, z ktorého sa dá pripraviť veľké množstvo zaujímavých jedál. Keďže mnohí ľudia si kvôli obmedzenému rozpočtu nemôžu dovoliť kúpiť pravú sviečkovicu, kuchári často uprednostňujú túto lacnejšiu alternatívu. Cena pravého sviečkového steaku sa zvyčajne pohybuje okolo 30 euro za kilogram. Falošný sviečkový steak je v porovnaní s ním podstatne lacnejší. V supermarketoch ho zvyčajne kúpite za približne 12 euro za kilogram.

Skutočný názov mäsa, ktoré je takzvanou falošnou sviečkovou, je guľaté hovädzie pliecko. Ak teda v obchode nenájdete falošnú sviečkovicu, môžete sa poobzerať po tomto označení. Recepty na falošnú sviečkovicu sú často veľmi podobné receptom na pravú sviečkovicu. Hoci kvalita mäsa nie je taká vysoká, ide o plnohodnotnú náhradu, ktorá je sýta, dobre chutí a je za rozumnú cenu. V kuchyni si tak môžete vyčarovať napríklad guľatú hovädziu pliecku:

  • omáčky,
  • dusené mäso,
  • steaky a iné grilované variácie,
  • tatarák z hovädzieho mäsa,
  • taliansku picattu,
  • hovädzie carpaccio.

Hovädzia falošná sviečková: recept na smotanovú omáčku

Najtradičnejším jedlom je nepochybne sviečková omáčka s chlebom alebo karlovarskou knedľou. Toto jedlo je naším národným pokrmom a bola by škoda, keby ste si ho nemohli pripraviť doma len preto, že si nemôžete dovoliť kúpiť suroviny. Našťastie sa táto pochúťka dá pripraviť aj z hovädzieho guľatého pleca, ktoré svoj účel splní rovnako dobre ako pravá sviečková. Recept na omáčku z falošnej sviečkovice, pri ktorej si budete oblizovať všetky prsty, nájdete nižšie.

Falošná sviečková omáčka

Ingrediencie:

  • 1 kg guľatého hovädzieho pliecka,
  • 150 g slaniny,
  • 250 ml smotany na varenie,
  • 2 cibule,
  • 8 mrkví,
  • 1 zeler,
  • 1 väčšia petržlenová vňať,
  • bobkový list,
  • nové korenie,
  • celé čierne korenie,
  • soľ,
  • rastlinný olej,
  • hovädzí vývar alebo vodu.

Postup:

Najprv nadrobno nakrájajte cibuľu a na rezance nakrájajte kúsok slaniny alebo bôčika. Okrúhle hovädzie pliecko očistíme, poriadne osolíme a prepichneme nakrájanou slaninou. Potom predhrejte rúru na 170 stupňov. Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte trochu oleja a pripravené pliecko opečte zo všetkých strán, aby sa mäso obalilo.

Plece preložte do pekáča a na tuku z mäsa opečte nakrájanú cibuľu. Potom do panvice pridajte na kocky nakrájanú alebo nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu (ak si chcete uľahčiť prácu, môžete použiť aj mrazenú verziu). Tesne pred dokončením pridajte ešte niekoľko bobkových listov a niekoľko zrniek nového korenia a celého čierneho korenia.

Keď je zelenina ľahko opečená a korenie príjemne vonia, zalejte zmes trochou horúceho hovädzieho vývaru alebo vody. Chvíľu povarte a potom všetko vyklopte z panvice do pekáča s mäsom. Do pekáča môžete pridať ešte trochu vývaru alebo vody v takom množstve, aby bolo mäso približne do 2/3 ponorené. Pekáč prikryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry.

Pečte, kým mäso nezmäkne, čo znamená približne 3 hodiny. Ak máte pocit, že je v pekáči príliš veľa tekutiny, môžete posledných 30 minút piecť mäso bez pokrievky, aby sa voda trochu odparila. Keď je mäso upečené, vyberte ho z pekáča na tanier. Zo základu omáčky odstráňte všetky koreniny a zeleninovú zmes rozmixujte tyčovým mixérom alebo preceďte cez sito.

Z rozmixovanej zeleniny sa vytvorí omáčka, ktorú potom zalejete smotanou a poriadne premiešate. Omáčku je ešte potrebné ochutiť soľou a citrónovou šťavou. Ak to s citrónom preženiete, môžete pridať trochu trstinového cukru. Dochucujte však podľa vlastného uváženia. Dôležité je, aby výsledný produkt potešil vaše chuťové poháriky.

Hovädzia falošná sviečková v rúre

Hovädzie pliecko pečené v rúre sa nemusí používať len na omáčku z falošnej sviečkovice. Tento chutný kus mäsa môžete použiť aj do rôznych iných jedál. Je napríklad ideálna na paradajkovú, kôprovú alebo dokonca hubovú omáčku. Samotné hovädzie pliecko je pomerne suché, preto ho odporúčame pripraviť týmto spôsobom s omáčkou alebo aspoň so šťavou.

Dusená falošná sviečková

Z falošnej sviečkovice sa dá pripraviť aj chutný guláš na rôzne spôsoby. Najčastejšie sa podáva v kombinácii s dusenou mrkvou alebo inou zeleninou, ale hodí sa aj k červenému vínu. Ako príloha k takto pripravenému hovädziemu mäsu sa zvyčajne volí zemiaková kaša, šťouchané zemiaky alebo zemiaková kaša. Podľa nasledujúceho receptu si potom môžete pripraviť lahodnú falošnú sviečkovicu dusenú na víne.

Dusené guľaté pliecko na červenom víne

Ingrediencie:

  • 1 kg falošnej sviečkovice,
  • 2-3 väčšie mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • ¼ očisteného zeleru,
  • 2 cibule,
  • 50 g bravčovej masti,
  • 50 g masla,
  • 1 l suchého červeného vína,
  • 200 ml hovädzieho vývaru,
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku,
  • 100 g slivkového lekváru,
  • celé čierne korenie,
  • nové korenie,
  • bobkový list,
  • 2 vetvičky tymiánu,
  • soľ a korenie.

Postup:

Tak ako pri omáčke zo sviečkovej, najprv nakrájajte koreňovú zeleninu a cibuľu na kocky. Mäso očistíme, osolíme, okoreníme a prešpikujeme rezančekmi slaniny (ak sa vám to nepodarí, vložte slaninu na chvíľu do mrazničky, aby stuhla). V hrnci rozohrejte masť a hovädzie mäso opečte zo všetkých strán. Po opečení mäso odložte a do hrnca pridajte koreňovú zeleninu a cibuľu a všetko asi 5 minút orestujte.

Potom zeleninu osolíme, okoreníme a ešte asi minútu restujeme. Potom znížte teplotu na sporáku asi na jednu tretinu, pridajte do hrnca paradajkový pretlak a nálev a základ ešte niekoľko minút orestujte. Do opečenej zeleninovej zmesi pridajte späť mäso a prilejte 700 ml červeného vína. Hrniec prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a obsah varte asi hodinu a štvrť.

Po uplynutí tohto času pridajte do zmesi zvyšok vína a opäť varte ďalších 45 minút, alebo kým mäso nezmäkne. Potom do hrnca pridajte hovädzí vývar a pod pokrievkou varte ďalších 15 minút. Potom mäso vyberte z kastróla a uložte ho na teplé miesto. Zvyšný obsah hrnca preceďte cez jemné sitko a prepasírovanú omáčku povarte asi jednu až dve minúty.

Ak chcete, môžete do základu pred posledným varením pridať trochu portského vína, aby ste dosiahli lepšiu chuť. Nakoniec do omáčky pridajte kocky masla a všetko dôkladne premiešajte. Mäso nakrájajte na plátky, rozložte ho na tanier a zalejte pripravenou omáčkou. Najlepšou prílohou k tomuto jedlu sú zemiaková kaša.

Steak z falošnej sviečkovej od Pohlreicha


Ak si chcete doma pripraviť vynikajúci falošný steak z panenky, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani jeden z najznámejších českých kuchárov, musíte dodržať niekoľko odporúčaní, ktoré sú pre prípravu tohto druhu mäsa kľúčové. Prvým z nich je, že steak z falošnej sviečkovice by sa mal krájať na tenšie plátky ako klasické steaky.

Okrem toho, ak chcete, aby bol váš falošný sviečkový steak šťavnatý, mal by sa konzumovať ihneď po grilovaní. Mäso tiež solte až tesne pred vložením na gril, inak soľ zbytočne odčerpá vodu. Keď budete falošný steak zo sviečkovice podávať, môžete ho ešte zľahka osoliť priamo na tanieri.

Nezabudnite tiež, že na gril by ste nikdy nemali dávať mokré mäso, preto pred grilovaním zotrite papierovou utierkou akúkoľvek marinádu, v ktorej bolo mäso marinované, aby sa počas grilovania nespálilo. Ak vás zaujíma, ako marinovať falošnú sviečkovicu na grile, môžete sa inšpirovať napríklad nasledujúcim receptom.

Marináda na steak z falošnej sviečkovice

Ingrediencie:

  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 125 ml olivového oleja,
  • 80 ml sójovej omáčky,
  • 80 ml worcestrovej omáčky,
  • petržlenová vňať,
  • ½ citróna,
  • mleté korenie.

Postup:

Stroužky cesnaku ošúpeme a prelisujeme cez lis alebo oškrabeme nožom. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Do misky nalejte olivový olej, šťavu z polovice citróna, sójovú omáčku a worcestrovú omáčku. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a mleté korenie podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte a steaky potrite marinádou. Mäso nechajte niekoľko hodín odpočívať v chladničke a tesne pred grilovaním zotrite marinádu. Pred grilovaním (po zotretí marinády) nezabudnite steaky osoliť.

Falošná bravčová panenka: recepty, ktoré šetria peniaze

Okrem hovädzieho guľatého pleca nájdete v obchodoch aj bravčovú panenku. Táto časť mäsa sa zvyčajne nazýva bravčová roláda a ide o jemnú časť bravčového stehna, ktorá je veľmi podobná sviečkovici. Ak nevyhnutne nepotrebujete mať omáčku z hovädzej sviečkovice, nie je problém uvariť ju len z bravčovej falošnej sviečkovice.

Príprava tohto pokrmu je prakticky rovnaká ako v prípade hovädzieho pliecka. Jediný rozdiel spočíva v dĺžke pečenia, pretože bravčové mäso mäkne rýchlejšie ako hovädzie. Ide teda o rýchlejšiu a lacnejšiu verziu tohto obľúbeného českého pokrmu. Ak však chcete pripraviť niečo iné ako bravčovú roládu, môžete vyskúšať recepty uvedené nižšie.

Dusená bravčová panenka s bylinkami

Ingrediencie:

  • ½ kg bravčovej panenky,
  • olivový olej,
  • francúzska horčica,
  • šťava z polovice citróna,
  • rozmarín, tymián alebo iné bylinky podľa vašich preferencií,
  • soľ.

Postup:

Zmiešajte olivový olej, francúzsku horčicu, citrónovú šťavu a nasekané bylinky a pripravte marinádu. Pomer ingrediencií zvoľte podľa svojich potrieb. Čím viac byliniek použijete, tým aromatickejší bude výsledok. Mäso dôkladne očistite, zo všetkých strán osoľte a potrite bylinkovou zmesou. Bravčovú roládu zabaľte do potravinovej fólie a uložte na niekoľko hodín alebo na noc do chladničky. Keď mäso absorbuje všetky chute z marinády, uvarte ho. V bežnom hrnci bude dusenie trvať o niečo dlhšie ako v tlakovom hrnci, v ktorom by malo byť mäso hotové približne za 35 minút.

Pečená falošná bravčová panenka so zeleninou

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej panenky,
  • 500 g bravčového mäsa, 500 g cibule,
  • cuketa,
  • červená paprika,
  • 140 g gréckeho jogurtu,
  • 50 g tvrdého syra podľa vlastného výberu,
  • soľ a korenie.

Postup:

Bravčovú roládu nakrájame na kocky a osolíme. V miske zmiešame grécky jogurt s trochou korenia a pridáme na kocky nakrájané mäso. Bravčové mäso necháme odpočívať v chladničke aspoň 3 hodiny. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky, cuketu na kolieska alebo kocky a papriku na rezance. Zeleninu vložte do zapekacej misy, pridajte mäso a všetku marinádu a premiešajte. Zmes posypte strúhaným tvrdým syrom a vložte zapekaciu misu do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Mäso pečte približne jednu hodinu.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!

Čo sa dá vyrobiť z falošnej sviečkovej?

Falošná sviečková sa zvyčajne označuje ako hovädzie guľaté plece alebo niekedy ako bravčová roláda. Oba tieto kusy mäsa možno použiť na výrobu lacnejšej verzie sviečkovej omáčky. Steak z hovädzej sviečkovej možno použiť aj na prípravu napríklad tataráku, carpaccia alebo duseného mäsa na červenom víne. Bravčová panenka sa potom môže dusiť napríklad s bylinkami alebo piecť so zeleninou.

Ako pripraviť falošný steak zo sviečkovej?

Falošný steak zo sviečkovej by ste mali nakrájať na tenšie plátky, než je obvyklé pri klasických hovädzích steakoch. Hovädzia sviečkovica nezostáva dlho šťavnatá, a preto by sa mala konzumovať ihneď po grilovaní. Ak ste mäso pred grilovaním marinovali, pred položením na gril by ste ho mali utrieť papierovou utierkou.

Ako dlho trvá príprava falošnej sviečkovej?

Čas potrebný na prípravu omáčky z falošnej sviečkovej závisí od toho, aké mäso do nej použijete. Ak ste sa rozhodli pre hovädzie guľaté pliecko, počítajte s tým, že mäso sa bude variť približne 3 hodiny, kým nezmäkne. Ak omáčku pripravujete z bravčovej rolády, čas varenia môže byť aj o polovicu kratší. Ak chcete výrazne skrátiť čas varenia oboch druhov mäsa, stačí namiesto rúry použiť tlakový hrniec.

Ako dlho variť falošnú sviečkovú?

Hovädzia sviečková potrebuje dostatok času na zmäknutie. Ak ju budete dusiť v bežnom hrnci, vyhraďte si na to aspoň tri hodiny. Ak ju pripravujete v tlakovom hrnci, čas dusenia by mal byť o polovicu kratší. V prípade bravčovej panenky trvá dusenie v tlakovom hrnci približne 35 minút a v bežnom hrnci približne jednu hodinu.