4 najlepšie RECEPTY z MANGOLDU

0

Stále obľúbenejším druhom zeleniny sa v našich končinách postupom času stáva mangold. Jeho listy totiž majú podobné uplatnenie ako urastený špenát a silné šťavnaté stonky možno v kuchyni použiť namiesto špargle. Ak si aj vy chcete pripraviť tie najlepšie pokrmy z mangoldu, poradíme vám, ako mangold spracovať a aké recepty rozhodne musíte vyskúšať.

Mangold v kuchyni

V dnešnej dobe má mangold v kuchyni široké možnosti využitia. Niekto používa mangold ako špenát, jeho listy avšak obsahujú menšie množstvo kyseliny šťaveľovej, takže sa jedná o trochu jemnejšiu alternatívu. Mladé listy sa zase skvele hodí ako základ zeleninových šalátov, pretože nepotrebujú žiadne tepelné spracovanie.

Okrem toho potom môžete listy mangoldu využiť tiež ako prísadu zeleninových polievok, cestovinových šalátov a slaných koláčov alebo ako základ chutného pesta. Silné stonky, ktoré pripomínajú špargľa, sa používajú zvlášť. Dajú sa pripraviť varené v pare, výborný je aj dusený mangold a niektorí kuchári je dokonca smaží. Stopky rôznofarebných variantov navyše skvele ozvláštnia akýkoľvek pripravovaný pokrm.

Aby toho nebolo málo, niektorí ľudia konzumujú aj ďalšie časti tejto zdravé rastliny. Pod zemou má mangold koreň, ktorý je tuhý a vysoko drevnatý. Pomerne ťažko sa žuje a svojou chuťou pripomína niečo medzi repou a kalerábom. Obsahuje však veľké množstvo vlákniny.

Ako spracovať mangold?

Ak si pestujete vlastný mangold, sezóna zvyčajne začína v závere mája a končí pred prvými mrazíkmi, teda zhruba na konci septembra alebo v októbri. Akonáhle si túto rastlinu prinesiete do kuchyne (či už zo záhradky, alebo z obchodu), je dôležité vedieť, ako ju správne upraviť, aby nestratila nič zo svojich vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Najprv je nutné mangold dostatočne opláchnuť v studenej vode, pretože sa tu môžu ukrývať rôzne nečistoty. Nikdy však nepúšťajte vodu priamo na listy, aby ste ich nepohmoždili. Namiesto toho si vodu napustite do drezu či do nejakej väčšej nádoby, do ktorej mangold na niekoľko minút namočíte. Po očistení môžete listy niekoľko dní skladovať v chladničke, pokrčené či inak poškodené listy sa však môžu rýchlejšie kaziť.

Stonky potrebujú pri tepelnom spracovaní viac času ako listy, čo znamená, že je vhodné stopky oddeliť a spracovať ich zvlášť. U každého listu stačí stonku po oboch stranách zrezať (do špičky) a následne ešte odkrojiť zaschnutý koniec. Stopky aj listy sa potom krájajú na kúsky, pričom ich veľkosť záleží vždy na pripravovanom recepte. Nakrájané listy a stonky sa tiež dajú skladovať v chladničke, nemalo by to však byť dlhšie ako dva dni.

Ako zmraziť mangold?

Chcete si mangold uschovať na horšie časy, ale neviete, ako na to? V tom prípade je dobré vedieť, že mangold mrazenie skvele zvláda. Stačí ho pred tým krátko blanšírovať a nechať odkvapkať. Najprv je však nutné nachystať si väčší hrniec s vriacou osolenou vodou, kam neskôr mangold umiestnite.

Do hrnca spočiatku vhodíme mangoldové stonky, ktoré necháme variť asi 3 minúty, než ich cedidlom vylovíme a vložíme do misy so studenou vodou a ľadom. Tým sa varenie preruší a mangold si zachová svoju konzistenciu aj krásnu farbu. Po vybratí stoniek vhodíme do hrnca listy, ktoré premiešame a necháme variť len 1-2 minúty. Potom ich rýchlo vylovíme a vložíme do misy s ľadom.

Mangold následne scedíme, necháme čo najlepšie odkvapkať a počkáme až do úplného vychladnutia. Potom zeleninu rozdelíme do sáčkov (listy môžeme ešte nakrájať na menšie kúsky podľa vlastných preferencií) a zamrazíme. Po vybratí je mangold pripravený na okamžité použitie. Stačí ho len zahriať a dochutiť.

Mangold: recepty

Záhradkárov, ktorí sa púšťajú do pestovania tejto rastliny, zaujíma hlavne to, ako chutí mangold a aké pokrmy sa dajú z tejto listovej zeleniny pripraviť. Podľa konzumentov má mangold chuť, ktorá pripomína orechy. Na rozdiel od špenátu ale nikdy nechutí pálčivo alebo ostro, pretože obsahuje menšie množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika.

Pokiaľ ide o najobľúbenejší recepty z mangoldu, kreativite sa tu medze rozhodne nekladú. Vzhľadom k tomu, že táto rastlina perfektne nahrádza špenát, môžete sa pustiť do obľúbených receptov, ktoré so špenátom bežne pripravujete, akurát že tentoraz namiesto neho použijete mangoldové listy. Stonky sa potom dajú použiť na veľké množstvo spôsobov, napríklad ako základ pod mäso miesto papriky alebo ako prísada do slaných koláčov a závinov.

Polievka z mangoldu

Medzi najobľúbenejšie recepty, ktoré si môžete doma z mangoldu pripraviť, sa rozhodne radí mangoldová polievka. Na jej prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 1 zväzok mangoldu (listy aj s stopky),
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
  • 1 veľkú cibuľu,
  • 2-3 zemiaky,
  • 1 liter vývaru,
  • olej podľa potreby,
  • soľ a korenie,
  • smotanu podľa chuti.

Najprv si nadrobno pokrájame cibuľu. Stopky mangoldu zrežeme od listov a rovnako ako olúpané zemiaky ich nakrájame na kocky. Na oleji osmažíme prelisovaný cesnak a cibuľku, a akonáhle zozlatne, pridáme zemiaky a stonky mangoldu. Všetko necháme zhruba 3 minúty opekať (ovšem nie úplne do hneda), potom prilejeme vývar, osolíme a okoreníme.

Keď sú zemiaky skoro uvarené, vhodíme dovnútra tiež nakrájané listy mangoldu a krátko povaríme. Celú zmes potom tyčovým mixérom rozmixujeme do hladka, ochutnáme a prípadne ešte dosolíme alebo okoreníme. Niekto potom pridáva tiež smotanu, aby bola polievka krémovejšia. Pri servírovaní môžeme ozdobiť niekoľkými kúskami opečené anglickej slaniny alebo napríklad krutónmi.

Šalát z mangoldu

Z mangoldových listov a stoniek sa dá pripraviť tiež celá rada chutných šalátov. Každý si do nich pridáva zeleninu a ďalšie prísady podľa vlastnej chuti. Môžete však vyskúšať aj náš recept, na ktorého prípravu budete potrebovať:

  • 12 väčších listov mangoldu aj so stonkou,
  • 2-3 stopky zeleru,
  • 1 papriku,
  • 3 jarné cibuľky,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • biely jogurt alebo kyslú smotanu,
  • krutóny podľa chuti,
  • soľ a korenie.

Mangold najprv umyjeme, zrežeme stonky, ktoré nakrájame na kocky, a tiež listy potom nakrájame na menšie kúsky. Do misy potom pridáme nakrájaný zeler, papriku a jarnú cibuľku a vrhneme sa na prípravu zálievky. Tá sa skladá z kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu), do ktorej pridáme prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Akonáhle touto zmesou šalát zalejeme, môžeme podľa chuti pridať tiež krutóny z opečeného chleba. Pokiaľ naopak zálievku chceme vynechať, stačí zeleninu dochutiť pridaním kvapky olivového oleja a korenia.

Cestoviny s mangoldom

Ďalším obľúbeným pokrmom, na ktorý dnes záhradkári nedajú dopustiť, sú cestoviny s Mangoldom. Aby ste mohli tento recept vyskúšať aj vy, budete k tomu potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 400 g cestovín (farfalle, penne, kolienka),
  • 300-400 g mangoldu,
  • 300 g paradajok,
  • 1 cibuľu,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice oleja,
  • bazalku,
  • olivy podľa chuti,
  • parmezán,
  • soľ a korenie.

Mangold najprv umyjeme, zrežeme stopky, ktoré nakrájame na kocky, a listy zvlášť nakrájame na menšie rezančeky. Nadrobno nasekáme cibuľku, ktorú opražíme na oleji, prihodíme stonky mangoldu, nakrájané paradajky a prelisovaný cesnak. Všetko dobre osolíme, okoreníme a dusíme, kým stopky nezmäknú.

Akonáhle je hotovo, prihodíme tiež mangoldové listy, bazalku a prípadne aj nakrájané olivy. Ak chceme mať celú zmes krémovejšiu, môžeme pridať aj smotanu a všetko dochutiť. Medzitým si uvaríme cestoviny, s ktorými všetko následne zmiešame a posypeme parmezánom podľa chuti.

Mangold so smotanou

Veľmi jednoduchý je aj recept na mangold so smotanou, čo skvele poslúži buď ako príloha k mäsu alebo napríklad ako zmes na cestoviny. K príprave tohto receptu budete potrebovať:

  • 1 väčší zväzok mangoldu,
  • 200 ml smotany na šľahanie,
  • 1 červenú cibuľu,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • muškátový oriešok,
  • maslo,
  • soľ a korenie.

Mangold najprv dôkladne očistíme, odstránime stopky a listy narežeme na menšie kúsky. Na masle si dozlatista speníme najemno nakrájanú cibuľku spolu s prelisovaným cesnakom a následne pridáme mangoldové listy. Restovaný mangold potom zalejeme smotanou, necháme zmes krátko povariť a všetko dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

Ako chutí mangold?

Kým mangoldové listy sa najčastejšie používajú namiesto špenátu, stopky mangoldu zase slúžia ako skvelá náhrada špargle. Chuť mangoldu pripomína orechy, na rozdiel od špenátu však obsahuje menšie množstvo kyseliny šťaveľovej, a preto táto rastlina nikdy nepôsobí ostro ani pálivo.

Ako spracovať mangold?

Pred konzumáciou je dôležité mangold dobre spracovať, aby sa zbavil všetkých nečistôt. Nikdy by ste preto nemali zabudnúť túto rastlinu poriadne opláchnuť, ale rozhodne vodu nepúšťajte priamo na listy, aby sa nezničili. Namiesto toho studenú vodu napustite do drezu a mangold do nej na niekoľko minút namočte. Stonky je potom vhodné odrezať od listov, nakoľko pri tepelnom spracovaní potrebujú viac času.

Ako zmraziť mangold?

Pred zamrazením je nutné mangold najprv blanšírovať. Do hrnca s vriacou osolenou vodou vhodíme stonky, ktoré sa varia asi 3 minúty. Potom ich cedidlom vylovíme a vložíme do misy so studenou vodou a ľadom, aby sa varenie okamžite prerušilo. Následne vhodíme do vriacej vody aj listy, ktoré varíme zhruba 1-2 minúty, než ich opäť vylovíme a vložíme do nádoby s ľadom. Všetko potom scedíme, necháme odkvapkať, vychladnúť a v sáčkoch zamrazíme.

Aké recepty z mangoldu je možné pripraviť?

Mladé listy mangoldu sa skvele hodia ako základ zeleninových šalátov, pretože nepotrebujú tepelné spracovanie. Listy sa potom všeobecne používajú ako špenát, slúžia ako prísada zeleninových polievok, cestovinových šalátov, slaných koláčov alebo napríklad pesta. Stonky pripomínajú špargľu a dobre preto poslúžia napríklad ako základ pod mäso, pridávajú sa do slaných závinov, ale dajú sa aj naložiť.