Podarilo sa vám na záhrade alebo v kvetináči vypestovať bohatú úrodu šalotky? V tom prípade teraz určite premýšľate o tom, ako trsy drobných cibuliek najlepšie uskladniť a čo z nich uvariť, aby si pochutnala celá vaša rodina. Poradíme, ako šalotku v kuchyni spracovať, na čo sa najlepšie hodí a aké recepty z šalotky by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.
Kedy zberať šalotku?
Šalotka, ktorá je známa aj ako ošľach, množilka, kotiarka alebo cesnak askalonský, je druh zeleniny pestovaný po celom svete. Jej listy sú jednoduché a sediace, kvety sa objavujú vo vrcholovom kvetenstve označovanom ako skrutka a plodom je pukavá kapsula. Najdôležitejšie sú však zhluky cibuliek, ktoré vznikajú z rovnakého koreňového systému a skladajú sa z mäsitých tlstých sukníc.
Výsadba šalotky sa obvykle vykonáva na jar alebo ideálne už koncom zimy (na konci februára či začiatkom marca). Do konzumnej zrelosti potom dozrieva zhruba za 80 až 130 dní, takže ju môžete zberať počas júla, ale všetko sa samozrejme odvíja od klimatických podmienok a aktuálneho počasia. Pokiaľ navyše máte k dispozícii šalotku z predpestovanej sadby, na úrodu sa môžete tešiť už po 50 až 60 dňoch.
A ako spoznať, že môžete zber šalotky s pokojným srdcom začať? Prvou známkou jej zrelosti je poľahanie a zasychanie vňate. Nikdy ale nečakajte, až zaschne úplne, pretože by sa vám potom trsy cibuliek mohli začať rozpadať a z pôdy by sa dali vyberať len s veľkými ťažkosťami. Akonáhle sa do zberu šalotky pustíte, nechajte cibuľky ešte týždeň zasychať priamo na záhone, pokiaľ to počasie dovolí.
Ako uskladniť šalotku?
Pokiaľ šalotku vytiahnutú zo zeme ihneď nespotrebujete, mali by ste ju dobre uskladniť, aby sa dala využiť v budúcnosti. Po doschnutí ju preto očistite od hliny a zvyškov vňate a odstráňte všetky suché šupky. Ak držia jednotlivé cibuľky pohromade, nechajte ich byť, ale ak sa rozpadajú, rozdeľte ich na menšie zhluky. Potom ich uložte na miesto, kde dobre prúdi vzduch.
Pred prvými mrazíkmi presuňte cibuľu šalotku dovnútra, a to ideálne do komory, na povalu alebo na chodbu, kde je chladno, ale sucho. Nevhodné sú naopak miesta, kde je vlhko (pivničné priestory). A ako šalotku najlepšie skladovať? Využite košík, debničku alebo cibuľky zaveste k stropu, čo umožní prúdenie vzduchu. Nezabudnite pri tom vyradiť poškodené, zle zatiahnuté kusy.
Šalotka v kuchyni
Veľkou výhodou šalotky je skutočnosť, že nerašia ani neskoro na jar a na chladnom, suchom mieste vydržia pokojne až 2 roky, takže s ňou môžete variť ešte dlho po zbere. Okrem toho má veľmi jemnú chuť a hodí sa na prípravu množstva zaujímavých receptov, vďaka čomu si našla uplatnenie v rade svetových kuchýň, konkrétne napríklad v tej francúzskej, ruskej alebo americkej.
Medzi najobľúbenejšie recepty so šalotkou patria napríklad biele omáčky, v ktorých táto ingrediencie skvele vynikne. Výborne sa však hodí aj na dochutenie zveriny, grilovaného mäsa, rýb a ďalších morských pokrmov. Môžete z nej pripraviť chutnú polievku, dá sa pridať do špenátu a zaujímavo doplnia rôzne cestovinové jedlá, slané koláče alebo závitky.
V surovom stave sa šalotky najčastejšie používajú ako prísada do zeleninových šalátov a veľmi obľúbené je v poslednej dobe aj šalotkové maslo, kde táto ingrediencie naozaj vynikne. Okrem toho sa šalotky dajú jednoducho opekať a často sa nakladajú do sladkokyslého nálevu. Zo šalotkovej vňate sa potom pripravujú hlavne šaláty a nátierky, ale fantázii sa v kuchyni samozrejme medze nekladú.
Rozdiel medzi šalotkou a cibuľou
Mnohí ľudia premýšľajú o tom, či je nutné v receptoch, ktoré pracujú so šalotkou, naozaj použiť túto surovinu, alebo je možné nahradiť ju klasickou kuchynskou cibuľou. Pokiaľ nemáte šalotku po ruke, skúsiť to samozrejme môžete, ale výsledná chuť pripravovaného pokrmu bude iná, než by mala byť. Preto sa vždy odporúča držať sa receptu a šalotky si zaobstarať.
Na rozdiel od cibule kuchynskej šalotka rastie v trsoch po niekoľkých drobnejších cibuľkách, je o niečo menšia, vytrvalá a mrazuvzdorná a zberá sa zhruba o mesiac až dva skôr. Jej chuť je navyše oveľa jemnejšia a korenenejšia než v prípade bežnej cibule, takže ju môžu konzumovať aj ľudia, pre ktorých je chuť cibule kuchynskej príliš silná, pálčivá alebo dokonca nepríjemná.
Rozdiel v chuti potom najviac vynikne vo chvíli, keď človek začne so šalotkami variť. Táto surovina totiž dokáže oveľa lepšie splynúť s ostatnými ingredienciami a ich chuť podčiarkne, zatiaľ čo kuchynská cibuľa môže v jedle naopak dominovať. Pokiaľ je šalotka nadrobno nakrájaná, môže sa takmer rozpustiť v pripravovanej omáčke alebo polievke, ktorá potom získa akýsi zamatový nádych.
Ani v surovom stave však šalotka nezatieňuje chuť ostatných surovín, takže sa dá použiť napríklad na prípravu chutných šalátov. Ľudia si navyše pochvaľujú, že okrem samotných cibuliek môžu konzumovať aj šalotkovú vňať, ktorá veľmi pripomína pažítku. Ďalšou výhodou je potom skutočnosť, že šalotka ani pri dlhšom skladovaní neraší a nestráca na chuti.
Karamelizovaná šalotka
Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako šalotky v kuchyni spracovať, je ich karamelizácia. Aby ste si túto dobrotu mohli pripraviť sami doma, budete k tomu potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 10 väčších šalotiek,
- čerstvý rozmarín,
- maslo,
- cukor,
- soľ.
Pripravené šalotky najprv ošúpte a pozdĺžne rozkrojte. Na panvici si medzitým rozpustite maslo, do ktorého následne vložte šalotky a zľahka ich osoľte. Potom pridajte cukor a nasekaný rozmarín a všetko spoločne restujte až do chvíle, keď šalotky začnú mäknúť a zlátnuť. Akonáhle sa vám bude zdať, že sú už hotové, naservírujte ich na tanier napríklad spolu s grilovaným mäsom a podávajte ešte za tepla.
Vínna omáčka z šalotiek
Napríklad k morským pokrmom sa potom skvele hodí aj vínna omáčka beurre blanc, kde šalotky hrajú hlavnú rolu. Ľudia si ju obľúbili hlavne vďaka jej vyváženej chuti, krémovej farbe a hladkej konzistencii, pretože je veľmi jemná a chuťovo príjemná. Pokiaľ ju chcete tiež vyskúšať, pripravte si nasledujúce suroviny:
- 3 veľké šalotky,
- 100 mililitrov bieleho vína,
- 50 mililitrov bieleho vínneho octu,
- 250 gramov masla,
- tymian,
- soľ,
- korenie.
Šalotky najprv nakrájajte najemno a potom ich spoločne s bielym vínom, bielym vínnym octom, pár lístkami tymiánu a štipkou soli nechajte variť v hrnci. Následne všetko zredukujte zhruba na polovicu, potom postupne vmiešajte kocky masla, preceďte omáčku cez jemné sitko a na záver dochuťte kajenským korením. Zatiaľ čo niektorí preferujú omáčku s kúskami šalotiek, iní potom volia variant, kedy sa omáčka rozmixuje. V tom prípade je ale nutné použiť menšie množstvo šalotiek.
Vajíčková nátierka so šalotkou
Hoci sa šalotky skvele hodia pre zaujímavé netradičné recepty, ako je spomínaná omáčka beurre blanc, môžu skvele obohatiť aj klasické pokrmy, na ktoré ste zvyknutí. Vyskúšať môžete napríklad prípravu vajíčkovej nátierky, ktoré šalotky dodajú špecifickú chuť. V kuchyni si pripravte tieto ingrediencie:
- 8 varených vajec,
- 2 väčšie šalotky,
- majonézu,
- soľ,
- mleté korenie.
Najprv si ošúpte a nakrájajte alebo postrúhajte vajcia a potom zbavte šupiek aj šalotky. Tie potom nakrájajte na drobné kocky a zmiešajte spoločne s vajíčkami a majonézou podľa chuti. Všetko potom ešte dochuťte soľou a korením. Hotovú nátierku uložte do chladničky a po vychladnutí podávajte spolu s čerstvým pečivom a prípadne aj bylinkami.
Cestoviny so šalotkou a sušenými paradajkami
Aby toho nebolo málo, šalotky dokážu dodať skvelú chuť aj rôznym cestovinovým pokrmom, ktoré majú medzi ľuďmi veľkú obľubu. Ak by ste radi ochutnali napríklad špagety so šalotkami a sušenými paradajkami, budete k tomu potrebovať nasledujúce suroviny:
- 300 gramov špaget,
- 500 gramov cherry paradajok,
- 2 kusy šalotky,
- 3 strúčiky cesnaku,
- trstinový cukor,
- sušené oregano,
- olivový olej,
- soľ a korenie,
- parmezán.
Najprv si paradajky umyte, nakrájajte na polovice a poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Potom ich nezabudnite posypať soľou, oreganom a troškou cukru. Plech vložte do rúry predhriatej na 180 °C, potom ju vypnite a nechajte tu paradajky sušiť zhruba po dobu 8 hodín (pokojne cez noc). Ideálne sú pritom skôr prezreté paradajky, ktoré by ste inak nespotrebovali.
Špagety následne uvarte podľa návodu na obale (ideálne, aby boli na skus). Šalotku medzitým olúpte a nakrájajte nadrobno. Potom ošúpte cesnak a vytvorte z neho tenké plátky. Na panvici si speňte dve lyžice olivového oleja, do ktorého neskôr pridáte šalotku, a akonáhle zosklovatie, aj cesnak (ten sa však restuje iba krátko, aby vo výsledku nezhorkol).
Do panvice potom nalejte zhruba lyžicu vody z cestovín a nechajte ju trochu zredukovať. Na záver pridajte hotové špagety a sušené paradajky, všetko ešte osoľte a okoreňte podľa chuti a dôkladne premiešajte. Nakoniec servírujte posypané nastrúhaným parmezánom a prípadne čerstvým oreganom či zaliate olivovým olejom.
Ak všetky sušené paradajky nespotrebujete, uložte ich do pohára, zalejte olivovým olejom takým spôsobom, aby boli všetky ponorené, a pridajte ľubovoľné množstvo byliniek. Pohár potom vložte do chladničky, kde sušené paradajky v tomto stave vydržia pokojne aj niekoľko týždňov.
Nakladané šalotky
Jednou z obľúbených lahôdok, na ktorú mnohí kuchári nedajú dopustiť, sú nakladané šalotky. Najlepšie sa k tomu pritom hodia biele, takmer priehľadné cibuľky, ktoré sa označujú aj ako perlovky, alebo iné drobné šalotky. Aby ste si mohli tento recept pripraviť v domácom prostredí, budete potrebovať:
- 1,5 kilogramu šalotiek,
- 1 liter bieleho vínneho octu,
- 150 mililitrov olivového oleja,
- 100 mililitrov balzamikového octu,
- 140 gramov cukru,
- 1 lyžicu soli,
- 1 lyžičku drveného čierneho korenia,
- bazalkové lístky (zhruba 2 hrsti),
- 600 mililitrov vody.
Šalotky najprv sparte (vložte do misy a zalejte vriacou vodou), po minúte sceďte, a akonáhle vychladnú tak, že sa s nimi bude dať pracovať, olúpte ich. Všetky ostatné suroviny (až na balzamikový ocot) zmiešajte dohromady s vodou, priveďte do varu a krátko povarte (asi 3 minúty). Potom vložte dovnútra aj cibuľky a nechajte ich variť zhruba po dobu 10 minút (iba aby trochu zmäkli).
Následne sceďte šalotky a bazalku a rozdeľte ich do pripravených zaváracích pohárov. Zvyšnú tekutinu sprudka varte 5 minút a po odstavení do nej vmiešajte balzamikový ocot. Až budete mať hotovo, zalejte týmto nálevom šalotky v pohároch, tie potom dôkladne uzavrite a nechajte odstáť najmenej po dobu 3 dní. V tomto stave by vám mali vydržať až 3 mesiace.