PAK CHOI (čínska kapusta) – pestovanie

Máte radi ázijské pokrmy, pri príprave ktorých hrá dôležitú úlohu čínska kapusta? Pokiaľ si rastlinu pak choi nechcete neustále kupovať v supermarkete, ale radi by ste si ju sami vypestovali, iste vás poteší, že rýchlo rastie a nie je príliš náročná. Poradíme vám, kedy by ste mali pak choi zasadiť, aké podmienky sú pre pestovanie čínskej kapusty vhodné a kedy môžete rastlinu žať.

Ako pestovať pak choi?

Rovnako ako brokolica alebo napríklad kaleráb je pak choi rastlina, ktorá sa radí do čeľade kapustovitých. Na prvý pohľad ju poznáte podľa bielej baňatej stonky a dlhších zelených listov, ktorých okraje môžu byť hladké, ale aj vrúbkované. Svoj pôvod má pak choi vo východnej Ázii, odkiaľ sa postupom času rozšírila po celom svete. Stále sa však najviac pestuje v Číne, v Japonsku, vo Vietname a v Kórei.

Ak sa chcete pustiť do pestovania pak choi, mali by ste vedieť, že existuje veľké množstvo rôznych foriem, ktoré sa od seba môžu líšiť veľkosťou, vzhľadom alebo možnosťami využitia. Táto pre nás celkom exotická zelenina má navyše celý rad pomenovanie, takže ju môžete poznať ako pak choi, ale používajú sa aj ďalšie názvy, ako je čínska kapusta, bok Choy, kaleráb čínsky, čínsky mangold alebo čínska horčica.

Na rozdiel od kapusty pekingskej, ktorú si konzumenti s pak choi veľmi často pletú, možno túto rastlinu pestovať celoročne. Pre výsev a množenie čínskej kapusty je vhodný ľahký a dobre priepustný substrát, pričom pak choi preferuje slnečné alebo polotienisté stanovište. Korene tejto rastliny sú pomerne plytké, preto by ste mali pôdu zalievať skôr miernym postrekom než mohutnými prívalmi vody.

Ak chcete vyskúšať pestovanie pak choi doma, myslite tiež na to, že korene sú citlivé na nečakané zmeny teploty, takže by ste ich mali zalievať vodou, ktorej teplota je minimálne rovnaká ako teplota okolitej pôdy. Vegetačná doba tejto rastliny je potom asi 45 až 50 dní, pričom čínsku kapustu môžete využiť pre jarné aj jesenné pestovanie.

Kedy vysiať pak choi?

Pak choi semienka sú malé, guľaté a majú hnedú farbu. Vysievať je možné už od apríla, dajte si však pozor na prízemné mrazíky, ktoré by mohli čínskej kapuste uškodiť. Ak chcete mať na tanieri čoskoro vypestovanú rastlinu pak choi, výsev je najprv vhodné vykonávať do skleníka alebo do pareniska. Priame vysievanie na záhradku potom nasleduje zhruba od mája až do konca júla alebo augusta.

Ideálny spon, do ktorého sa pak choi vysieva, je asi 25×30 centimetrov. Semienka by pritom mali byť umiestnené asi do hĺbky 1 centimetra a po vysadení priamo do záhona je vhodné chrániť sadenice pred mrazom pomocou netkanej textílie. U jarných výsevov však hrozí riziko predčasného vybiehania do kvetu, a preto v tomto období vysievame iba na zber s opakovaným zrezávaním rastlín.

Kedy pak choi kvitne?

Rastlina pak choi vytvára prízemné ružice, ktoré sa skladajú z dužinatých bielych až svetlo zelených stopiek a dlhších listov sýto zelenej farby. Netvoria zavinuté hlávky, ako je tomu u iných druhov zeleniny a podľa odrody môže dorastať až do veľkosti 40 centimetrov. Vajcovité listy môžu byť na okrajoch hladké, ale aj zvlnené.

Ideálna teplota na klíčenie pak choi je zhruba 15 až 22 ° C. Doba klíčenia sa potom pohybuje v rozmedzí od 10 do 15 dní. Pokiaľ ide o to, aký má pak choi kvet, mali by ste vedieť, že táto rastlina kvitne na lodyze zhruba v období od júna do septembra, teda počas prvého roka. Kvety sú žlté, asi 1 centimeter široké a majú štyri okvetné lístky.

Ak chcete pozbierať semienka čínskej kapusty pre ďalšiu výsadbu, rastliny sa pestujú normálnym spôsobom, ale namiesto zberu ich musíte nechať vykvitnúť. Akonáhle kvety zhnednú, stačí ich len odniesť niekam dovnútra a postupne z nich vyklepať všetky semená. Ideálne by ste však mali nechať vykvitnúť väčšie množstvo rastlín, aby ste získali väčšie množstvo kvalitnejších semienok.

Kedy zberať čínsku kapustu?

Pak choi je možné zberať v akomkoľvek štádiu, takže záleží len na vás, či sa nemôžete dočkať a chcete mať na stole mladú rastlinku, alebo budete trpezliví a počkáte až do chvíle, kedy čínska kapusta na záhradke trochu povyrastie. Od toho sa potom samozrejme odvíja čas zberu.

Listy mladých rastlín sa dajú zberať pomerne skoro, čo znamená, že ku zberu by mali byť pripravené zhruba za tri týždne. Dorastená čínska kapusta sa potom zberá vo chvíli, kedy jednotlivé ružice vytvoria šťavnaté srdiečka a dosiahnu hmotnosti v rozmedzí od 500 do 800 gramov, čo môže trvať pokojne 6 až 8 týždňov.

Pre kuchynskú úpravu pak choi je možné používať jednotlivé listy, ale aj celé hlávky. Čínsku kapustu je teda možné zberať postupne, kedy zrezávame najprv vonkajšie listy (ideálne asi 2-2,5 centimetra nad zemou), pričom zo srdiečka potom opäť dorastajú nové. Ak však vydržíte čakať dlhšiu dobu, môžete zberať naraz celé dorastenej hlávky.

Kedy vysiať pak choi?

Rastlinu pak choi môžete vysievať už od apríla, ale vzhľadom k prízemným mrazíkom, ktoré by ju mohli poškodiť, je lepšie najprv vykonávať výsev do skleníka alebo do pareniska. Priame vysievanie na záhon sa vykonáva zhruba od mája až do konca júla alebo augusta. Ideálny spon je 25x30 centimetrov a semienka by mali byť asi 1 centimeter hlboko.

Ako pestovať pak choi?

Na rozdiel od pekinskej kapusty môžete pak choi (čínska kapusta) pestovať celoročne. Ideálne sa k tomu hodí ľahký, dobre priepustný substrát a pak choi zároveň preferuje slnečné či polotienisté stanovište. Pri polievaní si dajte pozor na príliš veľké prívaly vody, ktoré by mohli rastlinu poškodiť. Vegetačná doba potom trvá asi 45 až 50 dní.

Kedy pak choi kvitne?

Ku klíčeniu, ktoré prebieha ideálne za teploty od 15 do 22 ° C, dochádza v rozmedzí od 10 do 15 dní. Pak choi kvitne hneď počas prvého roka, väčšinou v období od júna do septembra. Kvety majú žltú farbu, sú asi 1 centimeter široké a skladajú sa zo štyroch okvetných lístkov.

Kedy môžete pak choi zberať?

Listy mladých rastliniek je možné zberať už za tri týždne. Ak však chcete, aby čínska kapusta dorástla a vytvorila šťavnaté srdiečka, budete si musieť počkať zhruba 6 až 8 týždňov. Rastlinu je potom možné zberať postupným zrezávaním jednotlivých vonkajších listov, alebo v podobe celých hlávok.