Pak choi

Pak choi, bok Choy alebo napríklad čínska kapusta. Všetky tieto názvy odkazujú k rovnakej rastline, ktorá pochádza z východnej Ázie, kde patrí medzi obľúbené pochutiny. V našich podmienkach síce zatiaľ nie je príliš rozšírená, napriek tomu si však medzi pestovateľmi v poslednej dobe získava stále väčšiu obľubu. A nie je sa čomu diviť, obsahuje totiž veľké množstvo prospešných živín, vitamínov a minerálnych látok.

Čo je pak choi?

Pak choi je kapustová zelenina, ktorú českí záhradkári poznajú hlavne ako čínsku kapustu (Brassica rapa subsp. Chinensis). Táto rastlina má však celý rad rôznych názvov, ktoré sú viac či menej špecifické pre konkrétny región. Zatiaľ čo niektorí preferujú názov kaleráb čínsky, v britskej angličtine sa používa práve názov pak choi a v americkej angličtine sa zase stretnete s pomenovaním bok Choy.

Aby toho nebolo málo, existuje aj variant petsay, ktorý je hojne využívaný vo filipínskej angličtine. V Číne sa potom výslovnosť údajne líši podľa toho, či človek hovorí mandarínsky, či kantonský, pričom niektoré pomenovanie tejto rastliny striedajú podľa toho, aká farba stopiek je pre danú odrodu typická. V Británii navyše používajú mená, ako je čínsky mangold alebo čínska horčica.

Pokiaľ ide o pestovanie a využitie čínskej kapusty, podľa záhradkárov je pak choi rastlina s veľkým množstvom rôznych typov a foriem, ktoré sa od seba navzájom líšia vzhľadom, veľkosťou, ale aj svojimi hospodárskymi vlastnosťami. Pôvodne pochádza z východnej Ázie, kde dodnes ide o významný druh zeleniny. Najviac sa pestuje v Japonsku, vo Vietname, v Kórei a v južnej alebo strednej Číne.

Spolu s čínskou kuchyňou sa rastlina pak choi neskôr rozšírila aj do ďalších svetových oblastí. V dnešnej dobe je populárna hlavne vo Veľkej Británii, ale aj v Spojených štátoch amerických, kde sa pestuje ako na západnom, tak aj na východnom pobreží.

Ako vyzerá pak choi?

Hoci táto rastlina niektorým pestovateľom pripomína kapustu, čo sa odráža aj v jej českom pomenovanie, odroda chinensis v skutočnosti netvorí žiadne hlávky. Namiesto toho majú bielu baňatú stonku a dlhšie listové čepele svetlo až tmavo zelenej farby. Dôležité je zároveň nepliesť si čínsku kapustu s pekingským variantom vhodnú pre prípravu šalátov, ktorú bežne kúpite v každom supermarkete.

Stopky rastliny pak choi majú belavý odtieň, sú dužinaté, žlabkovité a v niektorých prípadoch aj veľmi široké. Čepeľ listov je tiež pomerne široká a navyše aj lesklá, v závislosti na konkrétnej odrode sa však jej podoba môže značne líšiť. Niektoré listy majú svetlo zelený odtieň, iné sú naopak výrazne tmavšie. Ich okraj môže byť ako hladký, tak aj zúbkovaný, povrch potom býva niekedy kučeravý.

Pak choi: využitie

Ak vás čínska kapusta zaujala a chcete sa pustiť do jeho pestovania, iste vás zaujíma, aké má vlastne pak choi využitie a čo s ním môžete doma urobiť. Pak choi sa dnes bežne používa v teplej i studenej kuchyni. Vďaka svojej chrumkavosti a skvelej chuti totiž dokáže ozvláštniť celý rad pokrmov, pričom najviac živín si uchováva v surovom stave, ale dobre zvláda aj dusenie, varenie, pečenie, grilovanie či vyprážanie.

Pak choi predstavuje skvelú prísadu šalátov či smoothies a navyše si skvele rozumie napríklad s avokádom alebo melónom. V ázijskej kuchyni ide o hojne používanú surovinu, ktorá sa používa na prípravu nepreberného množstva receptov. Veľmi populárne sú predovšetkým rezance s mäsom, pak choi a ďalšími druhmi zeleniny.

Okrem toho si ľudia pak choi obľúbili hlavne z toho dôvodu, že sa v tejto rastline ukrýva veľké množstvo živín, ale zároveň má nízky obsah kalórií. Jedná sa teda o diétnu surovinu, ktorú si pochvaľujú predovšetkým tí, ktorí túžia po štíhlej postave. V sto gramoch sa nachádza iba 13 kalórií, pričom čínska kapusta kalórie údajne pomáha aj spaľovať, má nízky glykemický index a známe sú aj jeho antioxidačné účinky.

Zhruba z 95% je surové čínska kapusta tvorená vodou, 2% potom predstavujú sacharidy a 1% bielkoviny. Pokiaľ ide o zdravie a prospešné látky, pak choi sa pýši obsahom celého radu vitamínov, kam patrí predovšetkým vitamín A, C a K. Ďalej potom obsahuje čínska kapusta vitamíny zo skupiny B, ale aj veľa ďalších výživných látok a minerálov, ako je napríklad:

  • železo,
  • vápnik
  • horčík,
  • mangán,
  • draslík,
  • sodík,
  • zinok,
  • fosfor,
  • minerálne selén.

Aké má pak choi účinky?

Vzhľadom na to, že v sebe čínska kapusta ukrýva celý rad prospešných látok, podľa lekárov ovplyvňuje pak choi zdravie človeka veľmi priaznivo. Údajne sa jedná o rastlinu, ktorej konzumácia slúži ako skvelá prevencia pred vznikom rakoviny, konkrétne potom pomáha ľudský organizmus chrániť pred rakovinou pľúc a prostaty, ale aj pred nádorovým bujnením v hrubom čreve.

Vďaka vysokému obsahu vitamínov a betakaroténu má pak choi tiež silné antioxidačné vlastnosti, čo pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Medzi ďalšie pozitívne vlastnosti čínskej kapusty patrí napríklad skutočnosť, že zabraňuje rozvoju zápalu a je skvelým pomocníkom pri detoxikácii tela. Pak choi tiež znižuje krvný tlak a má priaznivý vplyv na kardiovaskulárnu sústavu.

Vláknina, ktorá je v tejto zelenine obsiahnutá, prispieva k zdravému fungovaniu čriev a zachovanie rovnováhy črevnej mikroflóry. Konzumácia pak choi údajne podporuje pamäť, učenie, kondíciu a pokojný spánok, pričom medzi ľuďmi je čínska kapusta obľúbené hlavne kvôli tomu, že napomáha absorbovať tuky, čím podporuje chudnutie.

Vďaka vitamínu K dokáže konzumácia čínskej kapusty zabezpečiť správnu zrážanlivosť krvi, mineralizáciu kostí a bunkový rast. Aby toho nebolo málo, pak choi obsahuje tiež kyselinu listovú, ktorú by nastávajúce mamičky mali konzumovať hlavne na začiatku tehotenstva. V prvom trimestri totiž pomáha chrániť plod pred genetickými mutáciami, pred rozvojom vrodených chýb, ale aj pred rázštepom.

Pak choi: cena

Zaujala vás rostlina pak choi a chceli by ste si z nej doma pripraviť nejaký pokrm? Určite vás zaujíma aj jej cena. Cena dvoch kúskov pak choi, ktoré väčšinou v balení nájdete sa pohybuje do 2 euro. Za semienka čínskej kapusty zaplatíte maximálne 1, 50 euro, pričom cena záleží od množstva semienok v balení.

Čo je pak choi?

Pak choi je kapustová zelenina, ktorá pochádza z východnej Ázie. Má bielu baňatú stonku a dlhé listové čepele zelenej farby, ktorých okraj môže byť hladký, ale aj zúbkovaný. Medzi záhradkármi si táto rastlina vyslúžila celý rad rôznych pomenovanie a môžete ju teda poznať napríklad ako čínsku kapustu, bok Choy alebo pak choi. Používajú sa však aj názvy, ako je kaleráb čínska, čínsky mangold alebo čínska horčica.

Aké vitamíny čínska kapusta obsahuje?

Rastlina pak choi je vo svete obľúbená predovšetkým vďaka tomu, že obsahuje veľké množstvo živín a prospešných látok. Patrí sem napríklad vitamín A, C a K, ale aj vitamíny zo skupiny B. Okrem toho sa jedná o skvelý zdroj minerálnych látok, ako je železo, fosfor, vápnik, horčík, draslík, sodík či zinok.

Aké má pak choi využitie?

Pak choi sa dnes bežne používa v teplej i studenej kuchyni Ako obľúbená prísada pre celý rady pokrmov. Ide totiž o rastlinu, ktorá je chutná v surovom stave, ale zároveň skvele zvláda dusenie, varenie, pečenie i grilovanie. Navyše obsahuje veľmi nízke množstvo kalórií, takže si ju obľúbili nielen kuchári a pestovatelia, ale aj ľudia,, ktorí túžia po štíhlej postave.

Aké má pak choi účinky?

Pak choi obsahuje celý rad prospešných vitamínov a minerálnych látok, vďaka čomu údajne pomáha chrániť ľudský organizmus pred rakovinotvorným bujnením. Má tiež silné antioxidačné vlastnosti, bráni rozvoju zápalu, znižuje krvný tlak, priaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny sústavu a prispieva k zdravému fungovaniu čriev. Tiež napomáha absorbovať tuky, takže podporuje chudnutie.