Nikto v našej krajine si nevie predstaviť život bez masla. Má jemnú a lahodnú chuť, preto si ho ľudia natierajú na chlieb alebo iné pečivo, ale výborne sa hodí aj na pečenie a prípravu dezertov. Majte však na pamäti, že nie je maslo ako maslo. Povieme vám, aké druhy masla existujú, ako sa líši čerstvé a stolové maslo a ako sa líši čerstvé a tradičné maslo.
Ako rozpoznať maslo?
Maslo je mliečny výrobok, ktorý sa pripravuje zahustením mliečneho tuku. Základnou surovinou na jeho výrobu je kvalitná smotana, ktorá sa musí správne upraviť proti prítomnosti nežiaducich mikroorganizmov a spracovať. Potom sa môže predávať len balené, pričom na obale sú uvedené všetky potrebné informácie, ako napríklad obsah mliečneho tuku.
Aby mohol byť výrobok označený ako maslo, musí obsahovať 80 – 90 % mliečneho tuku, pričom slovenské maslá najčastejšie obsahujú 82 %. Ďalšou zložkou je voda, ktorá nesmie prekročiť 16 % masla. Okrem toho výrobok označený ako maslo nesmie obsahovať viac ako 2 % mliečnej sušiny, ktorá zahŕňa bielkoviny, vitamíny A, D a E, minerálne látky a laktózu.
Ak výrobca nahradí časť mliečneho tuku rastlinnými tukmi, hotový výrobok sa už nesmie nazývať maslo. Ak je podiel mliečneho tuku v konkrétnom výrobku nižší ako 80 % a obsahuje aj rastlinné tuky, ide o zmiešaný tuk alebo margarín, ktoré sú náhradami masla. Tieto varianty sa o niečo ľahšie rozotierajú a bývajú lacnejšie.
Druhy masla podľa trvanlivosti
V súčasnosti sú na slovenskom trhu tri druhy masla, a to čerstvé maslo, stolové maslo a výrobok jednoducho nazývaný maslo. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti, vďaka ktorým ich možno od seba ľahko rozlíšiť. Samozrejme, v ponuke sú rôzni výrobcovia, značky a názvy masla, ale ich označovanie musí byť v súlade so zákonnými normami.
Čo je čerstvé maslo?
Márne si lámete hlavu nad tým, ako spoznať čerstvé maslo? Dnes sa toto označenie môže používať len na výrobky, ktoré sú v predaji maximálne 20 dní od dátumu výroby. Takéto maslá nesmú byť skladované v mrazničke a musia byť skladované pri teplote do 8 °C. Preto putujú priamo z výroby do chladiarenských skladov a čo najrýchlejšie do obchodu, kde sa dajú kúpiť.
Čo je stolové maslo?
V tomto prípade ide o maslo, ktoré má oveľa dlhšiu trvanlivosť. Konkrétne sa môže skladovať tri mesiace pri chladiacich teplotách od 2 do 8 °C, zatiaľ čo pri mraziacich teplotách od -18 do -21 °C sa môže skladovať maximálne 24 mesiacov od dátumu výroby. Potom sa predáva rozmrazené, s dátumom spotreby 20 dní od dátumu vybratia z chladiarenského skladu. V porovnaní s čerstvým maslom má menej vitamínov a je náchylnejšie na žltnutie.
Čo je maslo?
Termín maslo sa v súčasnosti používa pre výrobok, ktorý je starší ako 20 dní a nebol zmrazený. Trvanlivosť tu býva 35 až 55 dní od dátumu výroby. Na jeho obale sa potom uvádza dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý platí pri dodržaní predpísaných podmienok skladovania. Názov „tradičné maslo“ sa však používa aj na označenie, že výrobok je vyrobený priamo zo smotany alebo masla.
Druhy masla podľa obsahu tuku
Okrem vyššie uvedených kritérií môžeme rozlišovať niekoľko druhov masla podľa množstva tuku, ktorý obsahujú. Konkrétne ide o tieto druhy:
- Spracované maslo – tento výrobok sa niekedy označuje aj ako bezvodý mliečny tuk. Obsah mliečneho tuku tu presahuje 99,3 %. Tento typ masla je vhodný aj na vyprážanie.
- Maslo – ide o bežné maslo vyrobené len zo smotany a obsahujúce 80 – 90 % mliečneho tuku.
- Smotanové maslo – tento výrobok by mal obsahovať najmenej 75 % mliečneho tuku.
- Maslo so zníženým obsahom tuku – tento výrobok obsahuje minimálne 61 % mliečneho tuku.
- Nízkotučné maslo – tento výrobok obsahuje minimálne 41 % mliečneho tuku.
Solené maslo
Okrem vyššie uvedených druhov existuje aj solené maslo, ktoré obsahuje trochu pridanej kuchynskej soli (zvyčajne 0,5 až 2 %). Tieto výrobky sú obľúbenejšie v zahraničí, kde ich nájdete prakticky v každom obchode, ale v súčasnosti sú dostupné aj na našom trhu. Ďalšou výhodou je predĺžená trvanlivosť takéhoto masla.
Nátierkové maslo
V 70. rokoch 20. storočia sa v tejto krajine objavil obľúbený výrobok, ktorý sa stal akousi alternatívou masla, ktoré sa dá rozotrieť ihneď po vybratí z chladničky. Vzhľadom na svoju konzistenciu sa tento výrobok nazýval roztierateľné maslo. Keďže však tento názov nezodpovedá európskemu nariadeniu č. 1234/2007, v roku 2014 bol premenovaný na tradičné nátierkové maslo. Opäť je však potrebné dodržiavať stanovené zloženie.
Ktoré maslo je najlepšie?
Ak si chcete domov priniesť naozaj kvalitné maslo, pri nákupe sa pozrite na informácie na obale. Výrobok musí obsahovať 80 – 90 % tuku, najviac 16 % vody a musí byť označený ako maslo. Je tiež dobré hľadať označenie kvality, napríklad Regionálna potravina, BIO alebo Klasa. Okrem toho sa vždy uistite, že obal je neporušený.
V súčasnosti sa maslo dováža aj zo zahraničia. Hoci takéto výrobky bývajú označené ako maslo, je pomerne vysoká pravdepodobnosť, že výrobok bol v minulosti skladovaný v mrazničke, neskôr preformulovaný a zabalený do spotrebiteľského balenia. Z právneho hľadiska je to v poriadku, pretože Európska únia nepozná iný termín ako „maslo“, ale je dobré mať to na pamäti.
Doma spoznáte, že maslo je naozaj v poriadku, podľa sladkej a krémovej mliečnej vône a príjemnej chuti. Ak má svetlú až bielu farbu, znamená to, že výrobok je čerstvý. Potom by sa malo skladovať v chladničke pri teplote 2 až 8 °C. Ak ho chcete skladovať dlhšie, mali by ste ho uchovávať pri teplote od -18 do -20 °C.
Farba masla
Kvalitu masla možno posúdiť aj podľa jeho farby. Tá sa líši napríklad podľa toho, čím boli kŕmené kravy, z ktorých mlieka sa výrobok vyrába. Ak je k dispozícii viac zeleného krmiva, maslo býva žltšie, pretože strava kráv obsahuje viac karoténu. V zime má vyrobené maslo zvyčajne belšiu farbu.
Prirodzene, maslo by malo mať krémovú, mierne žltkastú farbu. Mnohí výrobcovia však svoje výrobky umelo prifarbujú, takže maslo potom môže mať výrazne žltú farbu. Používajú sa buď karotény, alebo prírodné farbivo z rastliny Bixa orellana, ktoré sa na obale skrýva pod označením E160b. Preto je vždy dobré skontrolovať, čo je na ňom uvedené.
Pozor na podobné produkty
Pravdepodobne ste v obchode narazili na výrobky podobné bežnému maslu, ale názov maslo nebol nikde na výrobku uvedený. Dôvodom je, že tam nepatria. Sú to len náhrady, ktoré majú vyšší obsah vody, ako je povolené pre maslo, a často obsahujú rôzne emulgátory.
Náhrady sa potom zvyčajne označujú podobnými názvami, ako napríklad „maslíčko“ alebo „masielko“, alebo sa písmená v slove „maslo“ nahrádzajú rôznymi symbolmi. Výrobcovia sa tak snažia nalákať spotrebiteľov na kúpu tohto menej kvalitného, ale často lacnejšieho výrobku. Okrem toho sa môžete stretnúť s výrobkami, ktoré tvrdia, že majú maslovú chuť. Tá sa však zvyčajne dosahuje chemickými prostriedkami.
Ako zistíte, či je maslo zožltnuté?
Ak ste si domov priniesli maslo, ktoré chutí kyslo, kvasnicovo alebo sladovo, pravdepodobne bolo vyrobené z nekvalitného mlieka. Možno vás tiež zaujíma, prečo je maslo žlté. Môže to byť tým, že po nakrájaní je povrch masla stále výrazne žltý a výrobok vydáva nepríjemný zápach. Takéto maslo je pravdepodobne žltkavé, čo je pravdepodobne spôsobené oxidáciou mliečneho tuku. S tým súvisí aj horká chuť.
Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!
Aké percento tuku musí obsahovať maslo?
Aby mohol byť výsledný výrobok označený ako "maslo", musí obsahovať 80 - 90 % mliečneho tuku. Zároveň nesmie obsahovať viac ako 16 % vody a viac ako 2 % netukovej sušiny, ako sú bielkoviny a laktóza. Máslo vyrábané v tejto krajine, ktoré je dostupné v českých obchodoch, zvyčajne obsahuje 82 % mliečneho tuku.
Ktoré maslo je čerstvé?
Čerstvé maslo je slovenská špecialita, keďže legislatíva Európskej únie takýto pojem nepozná. Ide o výrobok, ktorý sa predáva maximálne 20 dní od dátumu výroby, a teda je skutočne čerstvý, ako to naznačuje jeho názov. Zároveň platí, že dané maslo nesmie byť skladované v mrazničke. V obchodoch by sa malo skladovať pri teplote do 8 °C
Ako rozpoznať stolové maslo?
Pokiaľ ide o zloženie stolového masla, je potrebné dodržiavať rovnaké pravidlá ako pri čerstvom masle. Rozdiel medzi týmito výrobkami však spočíva v tom, že stolové maslo má dlhšiu trvanlivosť ako čerstvé maslo. Pri teplotách mrazu (t. j. medzi -18 °C a -21 °C) je to zvyčajne najviac 24 mesiacov od dátumu výroby. Potom sa predáva rozmrazené.
Ako spoznáte, aké je kvalitné maslo?
Samozrejme, kvalitu masla môžete zistiť už v obchode. Dôležité je pozrieť si zloženie na obale, najmä obsah mliečneho tuku. Zároveň sa zamerajte na prípadné poškodenie obalu a hľadajte značku kvality. Dobré maslo by malo mať sladkú a krémovú mliečnu vôňu, príjemnú chuť a krémovú, mierne žltkastú farbu.