Narazili ste pri prechádzke parkom na zaujímavý ker, ktorý bol obsypaný žltooranžovými alebo červenými drobnými kôstkovicami? Hoci si veľa ľudí myslí, že sa jedná o špendlíky, väčšinou sú na omyle. V skutočnosti sa často jedná o plody iných sliviek, konkrétne mirabelky a myrobalánu. Prezradíme, ako od seba toto ovocie odlíšiť a podľa čoho jednotlivé druhy rozoznáte.
Slivone a ich druhy
Ako slivka (Prunus) sa označuje rozsiahly rod drevín z čeľade ružovitej, ktorý zahŕňa množstvo obľúbených ovocných stromov. Patria sem bežne pestované druhy (slivka, čerešňa, marhuľa, broskyňa), exotické varianty (sakura ozdobná) i voľne rastúce stromy a kríky (tŕnka, stremcha), s ktorými sa na slovenskom území môžete stretnúť pomerne často.
V súčasnej dobe sú slivky najviac rozšírené v miernych a subtropických oblastiach severnej pologule. Botanikovia pritom rozlišujú zhruba dve stovky rôznych druhov, ktoré sa k tomuto rastlinnému rodu radia, ale existuje aj mnoho zaujímavých krížencov a poddruhov. Klasicky sa potom slivone delia do troch podrodov (Padus, Cerasus a Prunus), ktoré majú mnoho spoločného, ale v niektorých vlastnostiach sa líšia.
Zatiaľ čo podrod Padus zahŕňa druhy, ako je slivka africká, bobkovišeň lekárska a strmcha obyčajná, do podrodu Cerasus zaraďujeme všetky višne, čerešne, sakury a ich príbuzné dreviny. Najrozsiahlejší je ale rozmanitý podrod Prunus, ku ktorého zástupcom patrí napríklad:
- slivka slivka,
- slivka slieva,
- slivka renklóda,
- broskyňa obyčajná,
- marhuľa obyčajná,
- slivka trnka,
- čerešňa japonská.
Okrem týchto veľmi známych druhov však podrod Prunus zahŕňa aj ďalšie dreviny, ako je slivka myrobalán, slivka mirabelka a slivka špendlík. Na rozdiel od sliviek, broskýň alebo marhúľ síce tieto dreviny tak často nezdobia záhrady okolo domov, ale môžete na ne naraziť vo voľnej prírode, konkrétne napríklad pozdĺž ciest alebo v parkoch.
Slivka myrobalán
Ako slivka myrobalán, slivka čerešňová alebo myrobalán čerešňový (Prunus cerasifera) sa označuje opadavá, mrazuvzdorná drevina, ktorá dorastá do výšky 3-10 metrov. V závislosti od konkrétnej odrody môžu byť jej listy rôzne sfarbené, pričom obľúbené sú hlavne červenolisté myrobalány. Tiež kvety hrajú rôznymi farbami, od bielej cez ružovú až po červenú.
Na území Slovenskej republiky sa s myrobalánom môžete stretnúť pomerne často. V teplejších oblastiach splaňuje, ale ľudia ho pestujú aj v parkoch alebo na záhradách okolo rodinných domov. Tu plní predovšetkým okrasnú funkciu (vďaka svojim výrazne sfarbeným listom), ale slúži aj ako ovocná drevina alebo obľúbená podnož pre ďalšie druhy sliviek.
Slivoň mirabelka
Pomerne známym druhom je aj slivka mirabelka (Prunus domestica subsp. syriaca), ktorá je podľa botanikov klasifikovaná ako poddruh slivky slivky alebo ako skupina kultivarov slivky slivky. Daný strom vytvára kužeľovitú až guľovitú korunu, listy sú jemne vrúbkované a pílkovité a kvety, ktoré sa objavujú ešte pred olistením, majú typicky zelenobielu farbu.
Mirabelky sa dnes pestujú hlavne vo forme kmeňových tvarov na podnožiach semenného myrobalánu, pretože pravokorenný variant má menšie plody. V Českej republike je známy hlavne kultivar Nancyská, ktorý je odolný proti hubovitým chorobám a šarke, ale v zahraničí sa pre chutné plody hojne pestujú skôr veľkoplodé odrody. Populárna je táto ovocná drevina hlavne vo Francúzsku, kde má na rast ideálne podmienky.
Slivka špendlík
Posledným zo spomínaných druhov je slivka špendlík žltý (Prunus domestica subsp. insititia cv. „Pomariorum“ Boutigny), čo je drevina vzrastom podobná slivke domácej (dosahuje výšku zhruba 4-7 metrov). Listy špendlíka tiež kopírujú slivku, pričom kvety majú čisto bielu farbu a plody dozrievajú obvykle v polovici augusta. Pri ceste však na tento strom len tak nenarazíte.
Hoci boli špendlíky na našom území v minulosti hojne rozšírené, dnes sa s nimi stretnete málokedy. V Česku bol totiž tento druh napadnutý šarkou, čo je vírusové ochorenie, ktoré populáciu špendlíka takmer zdecimovalo. Momentálne sa tu teda vyskytujú skoro výhradne stromy novo zasadené a pôvodných špendlíkov je v krajine veľmi málo. Niekoľko starých stromov ale údajne rastie na Morave.
Ako rozoznať myrobalán, mirabelku a špendlík?
Rozlíšiť, či sa jedná o myrobalán, mirabelku, alebo špendlík, nemusí byť pre laika vôbec ľahké. Problém navyše spočíva v tom, že aj záhradkári majú v tejto oblasti často zmätok. V Čechách a občas aj na Morave sa totiž slovo špendlík používa ako označenie pre plody myrobalánu a na niektorých miestach sa zase pre myrobalánov vžilo pomenovanie mirabelka, hoci ide o tri odlišné druhy. Ako teda jednotlivé plody rozoznať?
Myrobalány
Pozdĺž ciest najčastejšie narazíte na myrobalán čerešňový, ktorý sa používa ako obľúbená podnož ďalších druhov sliviek a hojne splaňuje. Jeho plody sú skôr drobné (zhruba o veľkosti čerešne) a na rozdiel od pravého špendlíka okrúhle. Môžu mať rôzne sfarbenie, od žltej či zelenkavej cez oranžovú až po červenú, ktorá je u nás najčastejšia. Typickým znakom, podľa ktorého dané ovocie spoznáte, je potom skutočnosť, že dužina sa dá zle oddeliť od kôstky. Plody pritom môžu byť kyslé alebo mierne sladké.
Mirabelky
Tiež mirabelky majú podobne ako myrobalány okrúhly tvar, takže by ste si ich so špendlíkmi nemali pomýliť. Existuje však aj niekoľko ďalších znakov, podľa ktorých môžete toto ovocie spoľahlivo spoznať. Na rozdiel od myrobalánov ide totiž dužina ľahko od kôstky a má veľmi sladkú a lahodnú chuť (myrobalán je kyslejší). Farba je typicky žltá, pričom na strane privrátenej k slnku môžu byť mirabelky načerveno bodkované.
Špendlíky
Toto srienisté ovocie sa na prvý pohľad podobá slivke. Má totiž rovnaký tvar ako slivka, takže sa jedná o akýsi ovál, a dosahuje hmotnosť okolo 15-20 gramov. Líšia sa však svojim sfarbením, ktoré býva pri špendlíku vždy žlté. Aj v tomto prípade ide kôstka, ktorá je elipsovitá a na oboch koncoch zašpicatená, dobre oddeliť od dužiny. Čo sa týka doby zrenia, špendlíky si môžete dopriať zhruba od druhej polovice augusta.
Na čo sa tieto plody používajú?
Hoci sa myrobalány, mirabelky a špendlíky v mnohom líšia, všetky tieto plody sú vhodné na priamu konzumáciu a našli si využitie aj v kuchyni. Dajú sa z nich pripraviť napríklad chutné marmelády, lekvár alebo zavareniny a predovšetkým sladšie špendlíky alebo mirabelky sa pridávajú aj do rôznych koláčov a buchiet. Na zakladanie ovocných kvasov pre domáce pálenky sa najlepšie hodí pravé špendlíky, prezreté mirabelky alebo kultúrne myrobalány, pretože tie divo rastúce v sebe majú príliš málo cukru.
Ako vyzerá plod myrobalánu?
Slivka myrobalán (myrobalán čerešňový) rastie hojne pozdĺž ciest aj v parkoch, na záhradách plní okrasnú funkciu a používa sa ako podnož ďalších druhov sliviek. Plody sú drobné (ako čerešňa), okrúhle a rôzne sfarbené (žlté, zelenkasté, oranžové alebo červené). Mávajú väčšinou skôr kyslejšiu chuť a ich dužina sa dá zle oddeliť od kôstky.
Podľa čoho poznáte mirabelky?
Slivka mirabelka je klasifikovaná ako poddruh slivky slivky, pričom na našom území sa objavuje hlavne kultivar Nancyská. Plody majú okrúhly tvar, sú veľmi sladké a ich dužina sa dá pomerne ľahko oddeliť od kôstky, čo odlišuje toto ovocie od myrobalánov. Farba mirabeliek je obvykle žltá, ale na strane privrátenej k slnku môžu byť tieto kôstkovice červeno bodkované.
Kde rastú špendlíky?
Slivka špendlík žltý je drevina veľmi podobná slivke domácej. Na našom území bola v minulosti pomerne hojne rozšírená, ale po napadnutí šarkou sa s danými stromami už takmer nestretnete. Plodom sú kôstkovice podobné slivke, ktoré majú rovnako oválny tvar, ale ich sfarbenie je žlté. Pecka sa dá dobre oddeliť od dužiny (rovnako ako u mirabeliek).
Na čo sa používajú myrobalány, mirabelky a špendlíky?
Hoci sa dané plody v niektorých vlastnostiach líšia, všetky sú vhodné na priamu konzumáciu. Zároveň si našli využitie v kuchyni, kde sa z nich pripravujú marmelády, zaváraniny alebo lekvár. Sladké mirabelky a špendlíky sa potom pridávajú aj do koláčov alebo ovocných buchiet a kultúrne myrobalány, pravé špendlíky i prezreté mirabelky sa dajú použiť aj na výrobu domácej pálenky.