Menej známym druhom cibule, ktorý sa však v posledných rokoch opäť dostáva do popredia, je cibuľa rastúca. Výhodou je v tomto prípade jednoduché rozmnožovanie pomocou vrecúšok a, samozrejme, skvelá chuť. Ukážeme vám, ako cibuľu rozpoznať, ako sa dá pestovať v našich podmienkach a ako môžete túto zeleninu využiť doma v kuchyni.
Čo je prerastavá cibuľa?
Hoci si možno myslíte, že existuje len jeden druh cibule, ktorého odrody sa od seba líšia farbou a ďalšími vlastnosťami, v skutočnosti sa môžete stretnúť s niekoľkými samostatnými zástupcami, ktorých by ste si nemali navzájom zamieňať. Každý z nich má iné vlastnosti, pokiaľ ide o vzhľad a chuť, a vyžaduje si aj iný spôsob pestovania.
Cibuľa prerastavá (Allium x proliferum) je zelenina z čeľade amarylkovitých, známa aj ako cibuľa stonková, cibuľa poschodová, cibuľa egyptská, cibuľa chytrá alebo kráčajúca. Je to kríženec známej cibule kuchynskej (Allium cepa) a cibule ozimnej (Allium fistulosum). Preto ju botanici v minulosti priradili ako súbor kultivárov k jednému z týchto rodičov, kým sa neskôr stala samostatným druhom.
Z hľadiska vzhľadu ide o trvalku, ktorej základom je cibuľa (niekedy niekoľko cibúľ v zhluku). Z nej vyrastá pomerne pevná a dutá stonka a kvetenstvo, ktoré zvyčajne dosahuje výšku približne 30 až 40 cm. Listy sú zvyčajne jednoduché, sediace a obsahujú listové pošvy. Ich čepele sú polguľovité, celistvé a pokryté rovnobežnými žilkami.
Kvôli spôsobu rozmnožovania ju môžete vidieť aj pod názvom živá cibuľa, zatiaľ čo v angličtine sa nazýva tree onion. Kvetná stonka vytvára cibuľky, ktoré dosahujú veľkosť 1 až 3 cm. Keď sú dostatočne vyvinuté, stonka sa začne ohýbať smerom k zemi, takže cibuľky môžu vypadnúť do pôdy alebo zakoreniť, kým sú ešte pripojené k rastline.
Ako poschodová sa táto cibuľa označuje, pretože pacibuľky rastú na rastline a stvol môže ďalej prerásť prvú vrstvu a vytvoriť ďalšiu vrstvu, poschodie s pacibuľkami. Tie sú zvyčajne len dve. Ak sa tak stane, rastlina môže dosiahnuť veľkosť až 2 metre.
Aký je rozdiel medzi prerastavou cibuľou a zimnou cibuľou?
Aj v súčasnosti si ľudia stále zamieňajú cibuľu cibuľovitú so zimnou cibuľou. Dôvodom je pomerne mätúca terminológia, pričom niektorí pestovatelia používajú pre oba druhy termín cibuľa sibírska (podobne ako názvy cibuľa sibírska alebo cibuľa sibírska). V skutočnosti však tento názov patrí pravej zimnej cibuli, ktorá pochádza z juhovýchodnej Sibíri.
Sibírska zimná cibuľa (Allium fistulosum) je vytrvalá rastlina, ktorá sa pestuje najmä zo semien, ale môže sa rozmnožovať aj delením trsov. Má jednoduché, priliehavé listy s celokrajnými čepeľami, obojpohlavné kvety sa objavujú v bodliakovitých kvetenstvách známych ako klásky a plodom je tobolka. Na rozdiel od cibule prerastajúcej nemá niekoľko úrovní kališných lístkov.
Pestovanie prerastavej cibule
Ak vás zaujíma, ako vypestovať cibuľu prorastovú, určite vás poteší, že s trochou úsilia to zvládne aj začiatočník. Prerastavá cibuľa je mrazuvzdorná a veľmi skoro klíči. Preto môžete tento sterilný hybrid, ktorý sa rozmnožuje vegetatívne pomocou tyčiniek, pestovať aj v horských oblastiach, kde by sa iným druhom nedarilo. Ďalším pozitívnym aspektom je, že každý rok stačí uskladniť len časť hľúz, ktoré môžete o rok neskôr použiť ako nové sadenice.
Výber vhodného stanovišťa
Cibuľovité cibule nie sú veľmi vyberavé, takže zaplnia akýkoľvek priestor vo vašej záhrade. Uprednostňuje však miesto na plnom slnku, ktoré býva teplejšie a poskytuje rastline dostatok vlahy. Ak chcete mať bohatú úrodu, ideálne je poskytnúť jej ľahkú, dobre odvodnenú pôdu bohatú na živiny, ale zvládne aj kyslejšiu pôdu.
Ak však pôda nie je dostatočne výživná, hľuzy sa nebudú správne vyvíjať. Preto je dobré pred výsadbou obohatiť pôdu na vybranom mieste vhodným hnojivom, napríklad použitým kompostom. Vyhnite sa však hnoju, ktorý podobne ako iné cibuľoviny nemá cibuľoviny veľmi rád. Po výsadbe je tiež nevyhnutné zabezpečiť rastlinám potrebnú vlahu.
Cibuľa prerastavá výsadba
Tento druh cibule sa rozmnožuje vysadením dvoch dobre vyvinutých a hlavne zdravých pacibuliek na vopred vybrané miesto do hĺbky približne 8 až 10 cm. Zvyčajne sa potom odporúča dodržať rozstupy medzi výsadbami približne 15 x 20 cm alebo 15 x 30 cm.
Môžete si vybrať jeden z dvoch vhodných termínov výsadby. Ak chcete získať letnú úrodu, vysádzajte na jar, t. j. v marci alebo apríli. Výsadba v lete, počas júla alebo augusta, vám poskytne jesennú a zimnú úrodu rastúcich cibuľovín.
Rastliny sa ponechávajú na jednom mieste maximálne päť rokov. Po uplynutí tejto doby môžete buď celý zväzok spracovať v kuchyni a na výsadbu nových rastlín použiť len kvalitné nové cibule, alebo zväzok rozdeliť a cibule presadiť na nové miesto, kde sa im bude dariť.
Kedy zbierať cibuľu prerastavú?
Poschodová cibuľa sa pestuje pre cibuľky, vňať a pacibuľky. Mimoriadne dobrou správou je, že začína vytvárať semená skoro na jar (pri teplotách do 5 °C), takže kvety môžete očakávať pomerne skoro po zime. Okrem toho, ak sú podmienky priaznivé, môžete zberať úrodu štyrikrát v jednom roku.
Ak chcete zbierať cibuľky, mali by ste odstrániť kvetnú stonku a rastúce kvietky, ktoré rastlinu oslabujú. Ak však chcete do záhrady pridať ďalšie rastliny, ponechajte kvetný stonok, ktorý vám potom poskytne novú sadu cibuliek. Z jednej sadenice môžete získať niekoľko desiatok kusov.
Na čo sa cibuľa prerastavá používa?
Cibuľa si prirodzene našla svoje miesto v gastronómii, kde obohacuje nespočetné množstvo rôznych jedál. Podzemné cibule majú tvrdú štruktúru a sú príjemne štipľavé na chuť. Používajú sa pri varení ako bežná kuchynská cibuľa a môžu sa aj fermentovať.
Cibuľky majú mierne štipľavú chuť, ktorá dodáva pripravovaným pokrmom pikantnosť. Okrem toho obsahuje aj množstvo vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok. Používa sa najmä surová ako prísada do rôznych šalátov, nátierok alebo dipov a môže dodať zaujímavý nádych niektorým polievkam, omáčkam, cestovinovým jedlám a slaným koláčom.
Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!
Ako vyzerá prerastavá cibuľa?
Je to trváca rastlina, ktorá má na báze cibuľu alebo niekoľko cibúľ v zhluku. Z nej potom vyrastá kvetná stonka a kvetenstvo tvorené jednoduchými, priliehavými listami s celokrajnými čepeľami. Z kvetnej stopky sa postupne vyvinie kalich, ktorý môže vypadnúť do pôdy alebo zakoreniť ešte na rastline. Stonka môže ďalej prerásť prvým poschodím, ktoré potom opticky vytvára ďalšie poschodie.
Kam mám vysadiť cibuľu prerastavú?
Vhodné stanovište pre túto zeleninu by malo byť teplé a slnečné. Prerastavá cibuľa uprednostňuje ľahšiu pôdu, ktorá je dobre odvodnená a bohatá na všetky potrebné živiny. Preto sa odporúča pred výsadbou obohatiť pôdu kompostom. Ako hnojivo však nikdy nepoužívajte maštaľný hnoj.
Ako pestovať cibuľu prerastavú?
Výsadba pacibule sa vykonáva buď na jar (marec alebo apríl), alebo v lete (júl alebo august). Do každej jamky hlbokej 8 až 10 cm by sa mali zasadiť dve cibule, vzdialené od seba približne 15 až 20 cm. Hľuzy sa potom musia dostatočne zalievať. Na jednom mieste ich môžete pestovať maximálne päť rokov.
Ako cibuľu poschodovú spracovať?
Ľudia pestujú cibuľu pre jej cibuľky, ktoré sa v ideálnych podmienkach môžu zbierať až štyrikrát ročne, ale zbierajú sa aj cibuľky a kvietky. To všetko našlo využitie v gastronómii, kde sa táto zelenina pridáva do rôznych jedál, najčastejšie v surovom stave. Môže obohatiť napríklad šaláty, nátierky, omáčky alebo polievky.